Skoči do osrednje vsebine

Izjava predsednika vlade dr. Roberta Goloba ob začetku članstva RS v Varnostnem svetu OZN

"Članstvo v VS OZN začenjamo v obdobju polnem zahtevnih izzivov mednarodne skupnosti. Zato bo še toliko bolj pomembno, da se bomo, tako kot do sedaj, zavzemali za uravnotežene mednarodne odnose in zaščito najbolj ranljivih.
Predsednik vlade dr. Robert Golob

Predsednik vlade dr. Robert Golob | Avtor: Žan Kolman/KPV

Odgovornost bo velika, ampak ta velikost in teža nas ne smeta odvrniti od tega, da ne bi ukrepali in bili aktivni. Želim si, da bi bili ambiciozno realni in nesebični ter da bomo nadaljevali z načelnostjo in enakimi standardi glede dosjejev na dnevnem redu VS OZN. Sodelovali bomo z ostalimi člani VS OZN. Ne bomo tihi opazovalci, ampak aktivni udeleženci. Gradili bomo partnerstva in koalicije s članicami ter iskali skupne točke z vsako posebej. Verjemimo vase in takrat bodo v nas verjeli drugi.

Velikost države ni vse, predvsem pa ni šibkost. Na mednarodni sceni je lahko nasprotno, lahko je prednost, če v to verjamemo. Pomeni tudi uravnoteženost, s katero lahko dosežemo uspehe, ki jih velike države, obremenjene z zgodovino in močnimi lastnimi interesi, ne morejo. Oči celega sveta bodo uprte v nas. Ugled, ki ga imamo, obrnimo v dejanja, ki bodo pripomogla k miru in stabilnosti na svetovnih žariščih.

Kot nestalna članica VS OZN bomo nadaljevali z angažmajem na področju človekovih pravic, ki so predpogoj za mir in varne družbe, za enakost spolov, doseganja ciljev trajnostnega razvoja in pravičnejšega sveta. Ne bomo pozabili na pomen solidarnosti in humanosti. Tako velike potrebe po solidarnosti kot je danes, v zadnjih 75. letih še ni bilo.

Ob vse večjih krizah in izzivih mednarodne skupnosti bomo ravno septembra 2024, ko bomo predsedovali VS OZN, imeli priložnost za prihodnost multilateralizma, posebej OZN. Takrat bo v New Yorku Vrh prihodnosti in bomo voditelji sprejeli Pakt za prihodnost. Naše predsedovanje VS OZN bo tako v najboljšem možnem času. Veseli me, da bom kot predsednik vlade predsedoval VS OZN ravno v tistem tednu."