Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. decembra 2023.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.36 je na Grmadi v občini Ljubljana pri vzletu jadralni padalec trčil v krošnjo drevesa in se poškodoval. Gasilci GB Ljubljana, PGD Tacen in gorski reševalci GRS Ljubljana so poškodovanca pospremili do območja dostopnega s terenskim vozilom, prepeljali v dolino, zdravnika GRS pa sta poškodovanca oskrbela in imobilizirala. Nadaljnje bolnišnično zdravljenje ni bilo potrebno.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Novo mesto

Ob 13.14 so pri naselju Primostek, občina Metlika, pod gladino reke Kolpe opazili utopljeno osebo. Gasilci potapljači PGD Črnomelj so z uporabo čolna iz globine okoli štirih metrov truplo izvlekli iz vode ter ga predali pristojnim službam.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 9.51 je na nadvozu nad avtocesto med naseljema Gorenje Skopice in Vihre, občina Brežice, osebno vozilo trčilo v varovalno betonsko ograjo. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Ob 12.03 je pred naseljem Lončarjev Dol, občina Sevnica, osebno vozilo zapeljalo v potok. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo izvlekli iz potoka in očistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Celje

Ob 20.56 je v naselju Velika Pirešica v občini Žalec osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obstalo na brežini. Gasilci PGE Celje in PGD Velika Pirešica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in počistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 21.12 je v naselju Galicija, občina Žalec, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGE Celje in PGD Velika Pirešica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč policiji. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 14.20 je na cesti Koprivnik–Goreljek, občina Bohinj, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obtičalo v jarku. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka ter vozilo s tehničnim posegom dvignili na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 21.49 je v naselju Tenetiše, občina Kranj, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in vozilo s pomočjo avtodvigala postavili na cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.37 je na cesti Bistra–Verd, občina Vrhnika, osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, ki so jo oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.54 je na cesti Gorica–Brezovci, občina Puconci, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo. Gasilci PGD Murska Sobota so vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Postojna

Ob 12.54 je na avtocestnem izvozu na počivališče Ravbarkomanda, občina Postojna, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč delavcem DARS-a pri čiščenju. Reševalci NMP so eno poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo medicinsko oskrbo.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.27 je v naselju Želimlje, občina Škofljica, gorel kozolec. Gasilci PGD Želimlje, Škofljica, Lavrica, Pijava Gorica in Vrh nad Želimljami so izpod kozolca rešili kmetijsko mehanizacijo in pogasili ostrešje kozolca. Požar je gasilo več kot 60 gasilcev. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Maribor

Ob 12.08 je v Gregorčičevi ulici v Gaberniku, občina Slovenska Bistrica, gorelo na balkonu stanovanjske hiše. Požar so pričeli gasiti stanovalci, gasilci PGD Zgornja Polskava pa so požar dokončno pogasili in s termovizijsko kamero pregledali prostor.

Ob 15.40 je na Prešernovi cesti v Oplotnici gorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Do prihoda gasilcev PGD Oplotnica je lastnik sam pogasil požar, gasilci so odstranili drva in žerjavico iz kurišča ter pregledali prostor s termovizijsko kamero.

Ob 18.52 je v Tyrševi ulici v Mariboru zaradi odvrženega pirotehničnega sredstva gorel avtomat za pijače. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili, avtomat je v celoti uničen.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ptuj

Ob 15.57 je v naselju Biš, občina Trnovska vas, v garaži gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Biš in Vitomarci so goreče vozilo pogasili ter okolico pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 17.38 je v naselju Šentjanž, občina Rečica ob Savinji, gorel travnik ob cesti. Požar so pogasili gasilci PGD Grušovlje, Pobrežje in Rečica ob Savinji.

Ob 21.24 so v ulici Na Livadi v Rogaški Slatini gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina pogasili goreče ciprese v dolžini okoli dvajsetih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 18.23 je v Mediču v naselju Bresternica, občina Maribor, gorel travnik ob cesti. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Kamnica so požar v velikosti okoli 500 kvadratnih metrov pogasili.

Ob 23.08 je v Zvezni ulici v Mariboru gorela podrast in suha trava v gozdu. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so požar pogasili.

Izpostava Ptuj

Ob 17.46 je na Ptujski Gori, občina Majšperk, ob cesti gorela podrast. Gasilci PGD Ptujska Gora so omejili in pogasili požar velikosti okoli 30 kvadratnih metrov.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.02 so v ulici Pod Gonjami na Prevaljah gasilci PGD Prevalje pogasili živo mejo ob stanovanjski hiši v dolžini okoli dvajset metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 12.36 je na Celjski cesti v Slovenskih Konjicah gorel zabojnik za biološke odpadke. Gasilci PGD Slovenske Konjice so požar pogasili.

Izpostava Koper

Ob 21.03 je v Bidovčevi ulici v Kopru gorel zabojnik za odpadke. Gasilci JZ GB Koper so zabojnik pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.58 je na Trgu 9. maja v Ljubljani gorel zabojnik za oblačila. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stožice so zabojnik pogasili. Zabojnik je uničen.

Ob 20.30 je v Rožičevi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za mešane komunalne odpadke. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Zabojnik je delno uničen.

Ob 21.25 sta v Zgornjih Gameljnah, občina Ljubljana, gorela zabojnika za papir in steklo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Gameljne so požar pogasili. Zabojnika sta uničena.

Izpostava Maribor

Ob 20.49 so na Limbuški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili dvesto litrski zabojnik za papir.

Izpostava Novo mesto

Ob 4.33 je na Lokvah, občina Črnomelj, gorel komunalni zabojnik. Gasilci PGD Črnomelj so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 18.02 se je Pod gozdom v Ljubljani v stanovanju sprožil javljalnik za monoksid na plinski peči. Gasilci GB Ljubljana so z meritvami prisotnosti plinov zaznali povišano vrednost, zato so ugasnili plinsko peč in prezračili objekt. Stanovalcem so svetovali pregled peči s strani pooblaščenega serviserja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.48 so v Brodarjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 12.48 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGE Velenje iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili šest oseb, izklopili dvigalo in obvestili pristojno servisno službo.

Izpostava Koper

Ob 7.06 se je v naselju Krkavče v občini Koper v stanovanjski hiši poškodovala oseba. Gasilci JZ GB Koper so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi osebe in prenosu iz prvega nadstropja do reševalnega vozila.

Ob 10.26 je na parkirišču v Luciji, občina Piran, avtobus obstal v blatu. Gasilci JZ GB Koper so ga tehničnim posegom izvlekli.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.30 so v Srednjih Gameljnah, občina Ljubljana, gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 13.30 je v Prisojni ulici v Spodnjih Hočah, občina Hoče - Slivnica, močan veter dvignil prireditveni šotor v velikosti 8 x 12 metrov, ki je pristal na daljnovodu in drevesih. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Hoče so šotor odstranili iz električnih vodnikov in dreves. Dežurni Elektra Maribor je v času intervencije odklopil električno napetost.

Ob 16.08 je na Kopivniški cesti v naselju Fram, občina Rače - Fram, podrto drevo oviralo promet. Gasilci PGD Fram so drevo razžagali in odstranili ter počistili cestišče.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.28 so v Cvetkovi ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta s tehničnim posegom rešili osebo.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.26 je na Cesti 1. maja v Hrastniku iztekala voda v stanovanju. Gasilca PGD Hrastnik sta zaprla glavni ventil in odpravila okvaro na pipi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V ponedeljek zjutraj bodo padavine ponehale, nato bo na zgoraj navedenih območjih suho ali večinoma suho vreme do petka popoldne. Padavine bodo od petka popoldne do vključno nedelje.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je nevarnost snežnih plazov v visokogorju, nad okoli 1800 metrov nadmorske višine ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna strma pobočja v visokogorju, kjer je novi sneg, ki se ni prav dobro sprijel s tršo podlago, poleg tega je zaradi močnega jugozahodnika nastalo precej zametov. V snežni odeji so krajevno tanjše nestabilne plasti babjega pšena ali sodre. V sredogorju je snega manj, tudi bolj moker je bil in se je s podlago bolje sprijel, zato je tam nevarnost manjša. Poleg nevarnosti, da sami sprožite snežni plaz so s strmih pobočij v visokogorju možni tudi spontani plazovi suhega, nesprijetega snega.

V visokogorju Julijcev je zapadlo do okoli 50 centimetrov snega, drugod do okoli 30 centimetrov, v sredogorju pa večinoma od 10 do 20 centimetrov. Novi sneg je rahel in mehak, na vetru izpostavljenih legah je precej spihan. Stara podlaga, ki je na površini le na vetru izpostavljenih legah, je skorjasta, ponekod tudi trda. Zameti so nastajali predvsem na severnih in vzhodnih pobočjih, ob koncu padavin pa tudi na južni straneh grebenov in sedel.

V ponedeljek se bo popoldne delno razjasnilo, a bo precej goste koprenaste oblačnosti. Veter bo oslabel. V torek bo zmerno do pretežno oblačno, nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Krepil se bo jugozahodnik, ki bo popoldne že kar močan. V sredo bo dopoldne oblačno, v hribih severne Primorske in Notranjske ter v južnem predgorju Julijskih Alp bodo padavine, meja sneženja bo med 1200 in 1600 metrih nadmorske višine. Pihal bo okrepljen zahodni do jugozahodni veter. Popoldne se bo delno razjasnilo. V četrtek bo suho in v gorah dokaj sončno vreme, bolj oblačno bo v predgorju Julijcev ter v hribih Notranjske in severne Primorske. Pihal bo jugozahodnik.

Novi sneg se bo v naslednjih dneh postopno sesedal in sprijemal. Jugozahodni veter ga bo predvsem v visokogorju prenašal v zamete. Na površini bo v sredogorju nastajala skorja zaradi taljenja in zmrzovanja, v visokogorju pa predvsem zaradi vetra, zato bo v zatišnih legah tam sneg ostal mehak. Nevarnost snežnih plazov se bo POČASI ZMANJŠEVALA. Nevarne bodo predvsem klože na strmih pobočjih v visokogorju, spihane tege bodo poledenele, zato bo tam nevarnost zdrsa. Ponovne padavine in izrazitejšo spremembo plazovnih in snežnih razmer pričakujemo od petka dalje.

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/