Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. decembra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 8.43 se je na območju Turskega žleba v občini Solčava zaradi zdrsa huje poškodoval planinec. Gorski reševalci GRS Celje in dežurna ekipa HNMP Brnik s helikopterjem SV so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Kranj

Ob 12.23 si je na poledeneli planinski poti proti Koči na Kriški gori, občina Tržič, planinka zlomila nogo. Gorski reševalci GRS Tržič in Kranj ter dežurna ekipa HNMP na Brniku so poškodovanko oskrbeli, helikopter SV pa jo je prepeljal v SB Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.08 je na Veliki planini, občina Kamnik, v gostišču Zeleni rob oseba padla v nezavest. Posredovale so gorski reševalci GRS Kamnik in reševalci NMP Kamnik, ki so osebo s pomočjo gondole prepeljali v dolino in nato v nadaljnjo oskrbo.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Maribor

Ob 13.37 je na Pohorju med smučiščem Sveti Trije kralji in Črnim jezerom, občina Slovenska Bistrica, pohodniku postalo slabo. Posredovali so gorski reševalci GRS Maribor in helikopter SV z gorskim reševalcem-letalcem GRS Kranj. Obolelo osebo je helikopter prepeljal v SB Celje.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Celje

Ob 7.51 so v reki Paki v Velenju opazili utopljeno osebo. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, osebo potegnili iz reke in pričeli z oživljanjem do prihoda reševalcev NMP. Oseba je preminula. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 16.34 sta v Podkorenu, občina Kranjska Gora, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kranjska Gora in GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Jesenice so eno poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.

Ob 23.13 je na Cesti 1.maja na Jesenicah osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, s pomočjo avtodvigala postavili vozilo na cesto, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.34 je na Poti heroja Trtnika v Ljubljani osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obtičalo na brežini. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in vozilo preventivno pregledali. Lažje poškodovano voznico so reševalci NMP Ljubljana oskrbeli na kraju.

Ob 10.23 sta v križišču Baragove ulice in Dunajske ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli eno poškodovano osebo.

Ob 14.39 je v Babni Gori, občina Dobrova-Polhov Gradec, padel kolesar in se poškodoval. Gasilci PGD Dvor so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so ga oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 12.18 je na Betnavski cesti v Mariboru osebno vozilo trčilo v kombinirano vozilo in tri parkirana vozila ob cestišču. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, na enem vozilu odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 21.49 se je v Ulici Janeza Šmida na Koroški Beli, občina Jesenice, zaradi pregretja kurilne naprave vnela njena izolacija. Gasilci GARS Jesenice in PGD Koroška Bela so izpraznili peč, odstranili tlečo izolacijo, prezračili prostore in opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.46 je na Rusjanovem trgu v Ljubljani v stanovanju večstanovanjskega objekta gorela hrana v mikrovalovni pečici. Pred prihodom gasilcev je lastnik sam pogasil požar in iznesel poškodovano pečico na balkon. Gasilci GB Ljubljana in PGD Bizovik so prezračili stanovanje in hodnik objekta.

Ob 22.27 je na Rakitni, občina Brezovica, gorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Rakitna, Kamnik pod Krimom in Podpeč so zaprli dotok zraka v peči, pogasili goreče saje, očistili dimnik in svetovali obisk dimnikarske službe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.14 je v naselju Šafarsko občina Razkrižje gorela stanovanjska hiša. Požar velikosti okoli trideset kvadratnih metrov, ki je zajel del kurilnice in del ostrešja so pogasili gasilci PGD Razkrižje in Ljutomer.

Ob 23.25 je v naselju Gradišče, občina Tišina, gorel lesen nadstrešek velikosti okoli 4 x 4 metre. Požar se je razširil na objekt velikosti okoli 6 x 8 metrov, v katerem so bila drva, traktorska kosilnica in kolo z motorjem. Požar so pogasili gasilci PGD Gradišče, Tropovci in Tišina. Uničen je nadstrešek, kolo z motorjem in kosilnica, objekt pa je poškodovan.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.12 je v Orehovici, občina Vipava, zagorelo v manjšem gospodarskem objektu. Gasilci PGD Podnanos in PGD Vipava so požar pogasili in pregledali prostore.

Izpostava Postojna

Ob 23.50 so v naselju Senožeče, občina Divača, zaznali dim na stopnišču večstanovanjskega objekta. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so ugotovili, da je prišlo do dimniškega požara, zato so objekt prezračili. Do nadaljnjega so odsvetovali uporabo dimniške tuljave.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 23.36 je na Zgornji Hudinji v Celju na parkirišču zagorelo osebno vozilo na hibridni pogon. Gasilci PGE Celje so pogasili požar, odklopili akumulator in ohladili skladovnico drv v bližini. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 10.59 je v naselju Spodnja Ponkvica, občina Šmarje pri Jelšah, gorelo drevo ob robu gozda. Požar so pogasili gasilci PGD Šentvid pri Grobelnem.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.03 so v parku v Ulici prvoborcev v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili manjši požar listja in smeti.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.45 je v naselju Cven, občina Ljutomer, zagorel komunalni zabojnik za odpadke. Požar, ki je zabojnik uničil, so pogasili gasilci PGD Cven.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 19.18 je na polnilnici plina na Tržaški cesti v Ljubljani, zaradi tehnične okvare plinske polnilne pištole, uhajal plin iz vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, vozilo premaknili na varno ter počakali do dokončnega izpusta.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.36 je v naselju Pristava, občina Nova Gorica, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila topovsko granato šrapnel kalibra 75 mm, mase 6,3 kg, avstroogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.17 je v naselju Zgornja Hudinja, občina Celje, zaradi okvarjene peči iztekala voda v stanovanjskem objektu. Gasilci PGE Celje so zaprli vodovodni ventil in izčrpali vodo.

Ob 11.11 so na Glavnem trgu v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 10.43 so na Cesti v Polico, občina Cerklje na Gorenjskem, gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala v stanovanjskem objektu rešili ujeto osebo, odklopili dvigalo iz obratovanja in obvestili pristojni servis.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.43 je na Ljubljanski cesti v Domžalah v stanovanju v večstanovanjski stavbi iztekala voda iz vodovodne cevi in zatekala v spodnje stanovanje. Gasilci CZR Domžale so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli glavni vodovodni ventil.

Ob 14.02 so v Črni vasi, občina Ljubljana, gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, v katero se je zaklenil otrok in staršem omogočili vstop.

Izpostava Maribor

Ob 19.16 so v Tomšičevi ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Zgornja Bistrica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Slovenska Bistrica omogočili dostop do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V nedeljo bo večji del dneva še suho vreme, proti večeru in v noči na ponedeljek bo deževalo, padavine bodo v ponedeljek dopoldne ponehale. Meja sneženja bo sprva visoko, nad okoli 1500 m, proti koncu padavin pa se bo spustila do okoli 800 m. Na omenjenih območjih bo padlo predvidoma od 10 do 30 mm dežja, na Gorenjskem do 45 mm.

Novo vremensko fronto z manjšo količino padavin pričakujemo v noči na sredo in v sredo zjutraj.