Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. decembra 2023.

Potres

Ob 1.12 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,3 v bližini Vrhnike, 24 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Vrhnike, Horjula, Podlipe in Zaplane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 16.17 so v naselju Tepanje, občina Slovenske Konjice, gasilci PGD Tepanje odstranili reklamni pano, ki ga je poškodoval veter.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 11.30 se je na sankališču Zlodjevo na Rogli, občina Zreče, poškodovala oseba. Reševalci NMP Slovenske Konjice in reševalci NMP Rogla so jo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 12.06 se je na gozdni cesti iz Krnice, občina Kranjska Gora, pri sankanju poškodovala oseba. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so poškodovanega na kraju oskrbeli in prepeljali do mesta, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Jesenice in odpeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 6.52 je na regionalni cesti Ribnica–Velike Lašče, občina Ribnica, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGD Ribnica so nudili pomoč lažje poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator, vozilo izvlekli na cesto in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Ob 6.15 sta v Preserjah pri Radomljah, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, odstranili razbitine s cestišča in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 10.55 sta na regionalni cesti Škofljica–Turjak, občina Škofljica, trčili osebni vozili, pri čemer je eno vozilo odbilo s ceste po brežini, drugo pa je obstalo na cesti. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, izvlekli vozilo na cesto, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč pri nalaganju vozila na vozilo avto vleke. Lažje poškodovano osebo so reševalci oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Maribor

Ob 15.42 sta na regionalni cesti v naselju Spodnja Nova vas, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom osebo rešili iz vozila, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter odklopili akumulatorja. Reševalci NMP so eno osebo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.36 sta v naselju Jezerca, občina Kobarid, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter usmerjali promet.

Izpostava Postojna

Ob 17.08 so na cesti Ilirska Bistrica–Dolenje pri Jelšanah, občina Ilirska Bistrica, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Eno lažje poškodovano osebo so reševalci prepeljali v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 13.57 je v naselju Bohinjska Bistrica, občina Bohinj, zagorelo v kurilnici enostanovanjske hiše. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so evakuirali 6 stanovalcev, pogasili požar, iznesli ožgane predmete, prezračili prostore in izmerili prisotnost nevarnih plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.13 so v Volčjem potoku, občina Kamnik, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Ob prihodu gasilcev PGD Kamnik in Duplica je ogenj zajel še ostrešje in fasado objekta. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje širjenje požara, odstranili kritino in pogasili preostala žarišča. Zgorelo je okoli 80 kvadratnih metrov ostrešja.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.50 je v kraju Šentjošt, občina Novo mesto, pri menjavi plinske jeklenke prišlo do požara. Lastniki so gorečo jeklenko iznesli na prosto. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Stopiče so jo ohladili in pogasili. V požaru je ena oseba dobila lažje opekline.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 22.17 je na Stari Dečkovi cesti v Celju gorel kup smeti. Gasilci PGD Celje so pogasili požar.

Izpostava Kranj

Ob 12.21 so na polju pod naseljem Vrba v občini Žirovnica gasilci GARS Jesenice in PGD Zabreznica pogasili nenadzorovano ognjišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.35 je na zelenici ob parkirišču na Trdinovi ulici v Novem mestu gorelo votlo drevo. Ogenj so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Izpostava Postojna

Ob 17.31 je v naselju Podgrad, občina Ilirska Bistrica, gorela trava. Požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Podgrad.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Brežice

Ob 17.57 je pri trgovini v Ulici Alenke Gerlovič v Brežicah zagorela stiskalnica za karton. Gasilci PGD Brežice so odklopili stiskalnico, pogasili požar v zabojniku in zabojnik pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Koper

Ob 21.27 sta v naselju Korte v Izoli gorela komunalna zabojnika za smeti. Gasilci JZ GB Koper in PGD Korte so pogasili požar.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.18 so v bližini osnovne šole v naselju Vogrsko v občini Renče - Vogrsko goreli komunalni zabojniki za mešane odpadke. Gasilci PGD Renče - Vogrsko so požar pogasili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 1.24 sta na Ulici pod Perkolico, občina Radlje ob Dravi, gorela zabojnika za odpadke. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so požar pogasili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.37 so v reki Kanomljici v Spodnji Kanomlji, občina Idrija, opazili oljni madež. Gasilci PGD Idrija so na gladino vode namestili pivnike in preprečili nadaljnje onesnaženje vodotoka. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 16.47 so na Cesti 4. maja v Cerknici na parkirišču nakupovalnega centra, gasilci PGD Cerknica z vpojnim sredstvom posuli manjši oljni madež.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.54 so v naselju Zatolmin, občina Tolmin, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.18 so v naselju Spodnje Sečovo v Rogaški Slatini gasilci PGD Steklarna Rogaška razžagali in odstranili podrto drevo s cestišča.

Ob 22.55 so na Cesti na Dobravo v Celju gasilci PGD Celje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 12.54 so na Partizanski cesti v Škofji Loki gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala rešili osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.45 je v naselju Kompolje, občina Dobrepolje, iz podrtega nadtalnega hidranta iztekala voda. Gasilci PGD Kompolje so zaprli ventil, preprečili iztekanje in obvestili pristojne službe.

Ob 14.24 je v Ponikvah, občina Dobrepolje, oseba onemogla in padla v jarek ob hiši. Gasilci PGD Ponikve in Videm so osebo, ki je bila pogrešana nekaj dni, iznesli in predali reševalcem NMP.

Izpostava Postojna

Ob 9.02 je v naselju Komen v frizerskem salonu počila vodovodna cev. Gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana so zaprli glavni ventil, posesali vodo in iznesli inventar.

Ob 10.01 so v Gorenju pri Divači, občina Sežana, gasilci ZGRS Sežana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v stanovanjsko hišo, v kateri je bila preminula oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V soboto bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 10 stopinj C.

V nedeljo bo večji del dneva še suho vreme, proti večeru in v noči na ponedeljek bo deževalo, padavine bodo v ponedeljek dopoldne ponehale. Meja sneženja bo sprva visoko, nad 1600 m, proti koncu padavin pa se bo spustila do okoli 1200 m, v nekaterih alpskih dolinah lahko tudi nižje. Na omenjenih območjih bo padlo predvidoma od 10 do 30 mm dežja, na Gorenjskem do 45 mm.

Novo vremensko fronto z manjšo količino padavin pričakujemo v noči na sredo.