Skoči do osrednje vsebine

V Slovenijo je prispelo še 37 lahkih kolesnih oklepnih vozil 4 x 4 Oshkosh

V koprsko pristanišče je prispelo 37 lahkih kolesnih oklepnih vozil 4 x 4 Oshkosh (LKOV 4 x 4). Dogovor za nakup teh vozil je bil sklenjena septembra 2021 po sistemu vlada vladi med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in vlado Združenih držav Amerike.

Prvi dogovor za nakup 38 LKOV 4 x 4 Oshkosh po sistemu vlada vladi je bil sklenjen novembra 2018. Vozila z oborožitvenimi postajami iz tega dogovora so bila dobavljena in prevzeta leta 2022. Oktobra 2022 je bil sklenjen dogovor za nakup dodatnih 47 vozil z oborožitvenimi postajami. Prav tako je oktobra letos Slovenija naročila še 32 LKOV 4 x 4 Oshkosh, ki so donacija Združenih držav Amerike kot kompenzacija za vojaško pomoč naše države Ukrajini. Posebna donacije je še sedem dodatnih vozil.

Slovenija je s 37 prispelimi vozili prevzela 75 LKOV 4 x 4 Oshkosh, v letih 2024 in 2025 pa bomo dobili še preostalih 86 vozil. Slovenska vojska bo po letu 2025 opremljena s 161 sodobnimi lahkimi kolesnimi oklepnimi vozili 4 x 4, ki predstavljajo del glavne opreme za sočasno vzpostavitev osrednje bataljonske skupine in izvidniškega bataljona, h katerima se je zavezala Republika Slovenija, in tudi opreme za obrambo države. Ministrstvo za obrambo z opremljanjem Slovenske vojske s 161 LKOV 4 x 4 nadaljuje modernizacijo Slovenske vojske tudi na področju njenih pehotnih zmogljivosti.

LKOV 4 x 4 so pomembna zmogljivost Slovenske vojske tako za doseganje lahkih zmogljivosti kot tudi za podporo srednjim zmogljivostim. S svojo protiminsko zaščito podvozja presegajo marsikatero vozilo 8 x 8 in tako predstavljajo zelo varno vozilo za zaščito vojakov, ki ga uporabljajo. Vsa vozila, razen dveh, bodo opremljena z daljinsko vodenimi oborožitvenimi postajami CROWS z mitraljezi kalibra 12,7 mm in drugimi sistemi.

Nakupi lahkih oklepnih kolesnih vozil 4 x 4 so bili opravljeni po postopku vlada vladi z neposredno pogodbo z vlado Združenih držav Amerike po programu Foreign Military Sales. Odločitev za nakup LKOV 4 x 4 po postopku vlada vladi je omogočila hitrejši in predvsem preglednejši nakup opreme brez posrednikov ter korupcijskih tveganj.

Vozilo LKOV proizvajalca Oshkosh Defense iz Združenih držav Amerike spada med najsodobnejša v svoji kategoriji in zagotavlja odlično zaščito uporabnikov ob ustrezni mobilnosti, nosilnosti ter ognjeni moči vozila.

Dve lahki kolesni oklepni vozili 4 x 4 v ospredju konvoja vozil Slovenske vojske

Lahka kolesna oklepna vozila 4 x 4 Oshkosh | Avtor: Borut Podgoršek