Skoči do osrednje vsebine

Lastnikom poškodovanih stanovanj in hiš v ujmah danes nakazana tretja tranša predplačil za obnovo

Na osnovi podatkov o predhodno ocenjeni škodi v avgustovskih ujmah, kot so vneseni v aplikacijo AJDA, je Ministrstvo za naravne vire in prostor pripravilo tretji seznam upravičencev in Finančna uprava Republike Slovenije je danes 1451 upravičencem nakazala dobrih 7 milijonov evrov akontacij za obnovo.

V letu 2023 je bilo izplačanih že 29,7 milijonov evrov, kar so praktično vsa sredstva iz skupne ocenjene vrednosti predplačil.

V skladu z novelo Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP-A) se predplačilo za posamezno stanovanje izplača lastniku, in sicer v višini 20 odstotkov ocenjene škode, zavedene v spletni aplikaciji AJDA, kadar znaša ocenjena škoda več kot 6000 evrov, ob upoštevanju podatkov o površini stanovanja iz katastra nepremičnin. Predplačil se ne izvede za stanovanja v objektih, ki jim v skladu s strokovnim mnenjem vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih grozi visoka nevarnost porušitve ali znatnega poškodovanja objekta.