Skoči do osrednje vsebine

Iskrena hvala vsem in vsakomur

Na Ministrstvu za finance se zahvaljujemo vsem, ki so se odzvali na klic k solidarnosti in s svojimi donacijami izkazali podporo ter omogočili pomoč pri sanaciji v poplavah prizadetih območij.

Na ministrstvu smo le nekaj dni po avgustovskih poplavah odprli poseben podračun državnega proračuna, na katerega so lahko posamezniki in podjetja ter tuje vlade nakazovali sredstva, namenjena odpravi posledic uničujočih poplav. 

Za objavo imen posameznih donatorjev ministrstvo potrebuje soglasje, zato se za zdaj javno poimensko lahko zahvalimo le tistim, ki so svojo donacijo do tega trenutka že javno objavili ali pa soglašali z uporabo njihovih podatkov.

Po zadnjem pozivu k donacijam, ki ga je na novinarski konferenci po seji vlade 14. decembra 2023 dal minister za finance, so se s svojimi prispevki odzvali še:

  • NLB z donacijo pet milijonov evrov
  • HSE z donacijo milijona evrov
  • GEN energija z donacijo milijona evrov
  • Krka, tovarna zdravil d.d., Novo mesto

Skupaj smo do vključno 28. decembra prejeli za skoraj 10,4 milijona evrov donacij.

Država je že in bo tudi v prihodnje prevzela največje finančno breme obnove, s pomočjo vseh, ki ste ali boste še prispevali, pa bodo zadani cilji za čim hitrejšo odpravo posledic in izpolnjevanje zavez o razvoju lažje uresničljivi.

Zbrana sredstva bodo porabljena strogo namensko, za obnovo prizadetih območij po poplavah, vsa izplačana sredstva pa bodo še naprej transparentno, torej javno, objavljena.

Do danes je bilo iz državnega proračuna izplačanih že več kot 521 milijonov evrov. Izplačila se bodo nadaljevala v naslednjih dneh in tednih. 

Hvala še enkrat za izkazano zaupanje, podporo ter solidarnost. Veseli smo, da boste skupaj z nami gradili ne le sedanjost, temveč tudi prihodnost.

Podatki za nakazilo sredstev za odpravo posledic poplav: 
Podračun proračuna Republike Slovenije: SI56 0110 0630 0109 972 
Naslov: Gregorčičeva 20, 1000 Ljubljana 
Namen: Odprava posledic poplav 
Koda namena: CHAR
Sklic za pravne osebe: 18 10995-7300000-23011223 
Sklic za fizične osebe: 18 10995-7301006-23011223