Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. decembra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 16.40 sta na območju Velike planine, občina Kamnik, na nedostopnem terenu omagala pohodnika. Gorski reševalci GRS Kamnik so ju locirali, s pomočjo vrvne tehnike spustili na varen teren in ju pospremili v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.49 so v Veliki Pirešici, občina Žalec, trčili osebni vozili in traktor. Gasilci PGE Celje in PGD Velika Pirešica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi in odklopili akumulatorje. Reševalci NMP Celje so eno poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

Ob 16.18 sta na avtocesti Dramlje–Pletovarje v občini Šentjur trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so eno poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 18.58 je v naselju Golnik, občina Kranj, voznik traktorja na strmem pobočju prevrnil traktorski priključek. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom prikolico dvignili in jo postavili nazaj na gozdno cesto. Poškodovanih ni bilo.

Ob 22.40 je v naselju Log, občina Železniki, osebno vozilo zapeljalo v potok in obstalo na boku. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom dvignili vozilo iz potoka in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.21 je na cesti Muljava–Krka v naselju Mlake, občina Ivančna Gorica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča na bankino. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stična so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Voznik ni bil poškodovan.

Izpostava Postojna

Ob 20.08 je na Rodiški cesti v Kozini padel kolesar. Gasilci PGD Materija so nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu kolesarja v reševalno vozilo. Oseba je bila prepeljana v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 22.38 je v naselju Dvorce, občina Brežice, v kurilnici stanovanjske hiše gorela toplotna črpalka. Gasilci PGD Cerina in Sobenja vas so požar pogasili, pregledali prostore in prezračili objekt. Reševalci NMP Brežice so eno osebo, ki je bila prekomerno izpostavljena dimnim plinom, prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Celje

Ob 12.10 je v naselju Lutrje, občina Šentjur, gorela elektronika peči na trda goriva. Gasilci PGD Ponikve in Dramlje so s termovizijsko kamero pregledali peč in jo odklopili iz elektro omrežja.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.35 je v Juričevi ulici v Ljubljani gorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tacen so požar omejili in pogasili. Ožgane predmete so iznesli na prosto in prezračili objekt.

Ob 15.25 je v Maleševi ulici v Ljubljani v kleti stanovanjske hiše gorel pralni stroj. Gasilci GB Ljubljana so pogasili začetni požar, stroj odklopili iz omrežja in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 7.43 je v naselju Smrečje, občina Vrhnika, med vožnjo gorelo v motornem delu na manjšem tovornem vozilu. Požar so pogasili gasilci PGD Verd, Stara Vrhnika, Vrhnika, Podlipa Smrečje in Vrh Svetih Treh Kraljev. Gasilci so še odklopili akumulator ter opravili pregled s termovizijsko kamero. Vozilo je uničeno, poškodovanih ni.

Izpostava Maribor

Ob 16.22 so v naselju Zrkovci v občini Maribor goreli odpadki v zapuščenem vozilu. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.49 je v naselju Bukovje, občina Dravograd, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Šentjanž pri Dravogradu in PGD Dravograd so pogasili požar. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 23.22 je na Koroški cesti v Kranju gorela gradbiščna ograja. Požar so pogasili gasilci GARS Kranj.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.07 je v ulici Brezje, občina Novo mesto, gorela živa meja. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili okoli 50 kvadratnih metrov žive meje, podrasti in odpadkov.

Ob 21.52 je na Mirnopeški cesti, občina Novo mesto, gorela podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili okoli 1500 kvadratnih metrov suhe trave, podrasti in nizkega grmičevja.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.24 je na Petkovškovem nabrežju v Ljubljani gorel potopni zabojnik za papir. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 2.32 je v Godeževi ulici v Ljubljani v kletnih prostorih stanovanjskega objekta zaradi napake na plinski peči nastajal ogljikov monoksid. Zaradi slabega počutja so se stanovalci umaknili na prosto. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in opravili meritev prisotnosti plina, pri čemer prisotnosti zemeljskega plina ni bilo zaznati. Reševalci NMP so na kraju opravili pregled oseb in jih prepeljali v UKC Ljubljano.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 15.26 je v naselju Njivice v občini Radeče v papirnici tovorno vozilo zapeljalo na obcestni kamen in poškodovalo rezervoar za gorivo. Gasilci PGE Celje in PGD Radeče so prečrpali okoli 50 litrov goriva in nevtralizirali izlite tekočine. Do izpusta v naravo ni prišlo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 13.52 je na Cesti 6. maja na Vrhniki s strehe stanovanjske hiše visel kos pločevine, ki je ogrožal mimoidoče. Gasilci PGD Vrhnika so pločevino ponovno namestili.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V petek in soboto bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 10 stopinj C. V nedeljo bo sprva še suho vreme, popoldne bo na Gorenjskem že rahlo deževalo, zvečer in v silvestrski noči pa kaže na dež tudi drugod. Padavine bodo v ponedeljek dopoldne od severa ponehale.

Padlo bo predvidoma od 10 do 30 mm dežja, več na Gorenjskem. V naslednjem tednu bo še občasno deževalo.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/