Skoči do osrednje vsebine

Poziv za predlog kandidata za nagrado zlata čebela 2024

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je objavilo poziv fizičnim, pravnim ali osebam javnega prava za predlaganje kandidata za podelitev nagrade zlata čebela 2024, ki jo podeljuje Republika Slovenija kot najvišjo državno nagrado za prispevek k ohranjanju ter varovanju čebel in drugih opraševalcev. Tema razpisa so dosežki na področju promocije čebel in drugih opraševalcev.
Pogled na nagrado v škatli.

Nagrada zlata čebela | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

S podeljevanjem nagrade Zlata čebela se spodbuja in podpira inovativnost, vrhunskost posameznikov ali pravnih oseb, ki so posebej pomembno prispevali k nadgradnji dosežkov projektov na področju raziskav o čebelah in drugih opraševalcih ter dvignili njihovo prepoznavnost in okrepili ozaveščanje o dolgoročnem pomenu, ki ga imajo.

Prejemnika nagrade bo izbral Odbor za podelitev nagrade Zlata čebela, nagrajencu pa bo kipec izročila predsednica Republike Slovenije, praviloma na svetovni dan čebel 20. maja 2024 v Sloveniji.

Republika Slovenija s podeljevanjem nagrade Zlata čebela promovira svetovni dan čebel ter si obeta prenos znanja in tehnologije ter utrditev v svetu prepoznane Slovenije kot zelene, zdrave, proaktivne in inovativne države.

Leta 2024 bo mednarodna nagrada zlata čebela podeljena četrtič. Dosedanji dobitniki so prof. dr. Lucas Alejandro Garibaldi za dosežke na področju promocije čebel in drugih opraševalcev, Boštjan Noč za dosežke na področju ohranjanja čebel in drugih opraševalcev in dr. Slobodan Davidović za dosežke na področju raziskav o čebelah in drugih opraševalcih.

Poziv je odprt do 15. marca 2024, nanj pa pričakujejo odziv tako iz Slovenije kot tujine. 

Naziv Datum objave Rok prijave
28. 12. 2023
15. 3. 2024