Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. decembra 2023.

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 9.54 se je v naselju Bork, občina Zreče, zaradi močnega vetra drevo nagnilo nad stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka in odstranili drevo, ki je ogrožalo streho.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.08 sta na težko prehodnem terenu med Zavrzelnim in Ravnim Lazom v Bovcu pohodnika naletela na preminulo osebo. Reševalci GRS Bovec so jo pripravili za helikopterski prevoz, helikopter LPE pa jo je prepeljal v dolino.

Ob 16.45 se je na območju Velikega Polovnika, nad naseljem Log Čezsoški v občini Bovec, pri vračanju v dolino pri padcu poškodoval tuj pohodnik, ki zaradi poškodb ni mogel nadaljevati pot. Reševalci GRS Bohinj so bivakirali na lokaciji dogodka preko noči, okoli 7. ure zjutraj pa je za pomoč načrtovan prihod helikopterja SV.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.59 je pri sestopu proti Planici, občina Kranjska Gora, pohodnici spodrsnilo na poledeneli gozdni cesti. Reševalci GRS Rateče so poškodovanki oskrbeli poškodovano roko in jo z motornimi sanmi prepeljali do mesta, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Jesenice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 12.55 je na Betinovem klancu na Bledu osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Bled. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.03 je v naselju Rožnik, občina Grosuplje, na dvorišču med stanovanjskim in gospodarskim objektom štirikolesnik trčil v osebo. Gasilci GB Ljubljana, PGD Grosuplje, Št. Jurij in Škocjan so zavarovali kraj dogodka in mesto pristanka helikopterja ter pomagali reševalcem NMP pri oskrbi težje poškodovane osebe. Helikopter SV jo je prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 17.47 je med Trpčanami in Jablanico, občina Ilirska Bistrica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila, nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri prenosu poškodovane osebe in postavili vozilo nazaj na cestišče. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 12.12 so v naselju Perišče, občina Brežice, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Velika Dolina in Obrežje so pogasili požar, očistili dimniško tuljavo in opravili pregled objekta s termovizijsko kamero.

Izpostava Celje

Ob 7.14 je v naselju Homec v občini Vojnik zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Požar se je razširil na mansardo in ostrešje objekta. Gasilci PGD Nova Cerkev, Vojnik, Dobrna in Lemberg so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 15.53 so na Taborski cesti v Grosuplju v romskem naselju Smrekec, goreli hladilnik, oblačila in odpadki. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

Ob 19.03 je v ulici Na gmajni v Ljubljani gorel kup odpadkov. Ogenj so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Vižmarje Brod.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.24 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 1500 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 3.44 sta v Glavarjevi ulici v Ljubljani gorela zabojnika za zbiranje odpadkov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 20.36 so na Šlakarjevi poti v Kamniku na pokopališču goreli zabojniki za odpadne sveče in embalažo. Požar so pogasili gasilci PGD Kamnik. Trije zabojniki so uničeni.

Izpostava Maribor

Ob 18.09 so v Grajski ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Slovenska Bistrica pogasili manjši koš za mešane komunalne odpadke.

Izpostava Novo mesto

Ob 1.14 sta pri cerkvi na Trški Gori, občina Novo mesto, gorela komunalna zabojnika in okoli pet kvadratnih metrov grmičevja. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.54 so v naselju Jeronim, občina Vransko, gasilci PGD Vransko nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP in jim pomagali pri prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 2.55 je v naselju Sebenje, občina Tržič, v stanovanju iztekala voda. Gasilci PGD Križe so s tehničnim posegom preprečili nadaljnje iztekanje in posesali vodo iz objekta.

Ob 15.00 so v objektu na Cesti na Polico v Cerkljah na Gorenjskem gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Ob 15.55 so v Vrečkovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom rešili ujeti osebi iz okvarjenega dvigala.

Ob 19.06 so na Cesti Toneta Tomšiča na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Jesenice dostop do preminule osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.00 so na Cesti komandanta Staneta v Litiji gasilci PGD Litija nudili pomoč reševalcem NMP pri imobilizaciji in prenosu obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.38 so v naselju Spodnja Ščavnica, občina Gornja Radgona, gasilci PGD Gornja Radgona zavarovali mesto pristanka helikopterja SV in nudili pomoč reševalcem NMP.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Na Gorenjskem bo v prihodnjih dneh več oblačnosti, v savinjski in koroški regiji pa bo v sredo in četrtek še delno jasno. Kakšna kaplja dežja je možna na Gorenjskem, v savinjski in koroški regiji pa je verjetnost za padavine v prihodnjih dneh še manjša, okoli 5 %. Prevladovalo bo toplo vreme, z dnevnimi temperaturami med 5 in 10 °C. Jutranje temperature v zatišnih legah so lahko malo pod 0 °C. Pihal bo jugozahodni veter, ki bo najmočnejši v četrtek.