Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. decembra 2023.

Potres

Ob 7.27 so po podatkih Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Anhovega, 65 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Dragovice, Ročinja, Ajbe in okolice. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 12.45 sta na cesti Krško–Drnovo, občina Krško, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovani osebi, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Krško so poškodovanega oskrbeli na kraju in prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Celje

Ob 22.25 sta v križišču Mariborske in Kovinarske ceste v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, usmerjali promet ter nudili pomoč reševalcem NMP Celje. Tri poškodovane osebe so reševalci oskrbeli na kraju in kasneje prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.21 je na štajerski avtocesti v bližini naselja Šentvid pri Lukovici, občina Lukovica, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Maribor

Ob 16.07 je na cesti Pobrež–Dobriška vas, občina Oplotnica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Oplotnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Ob 23.15 je na Tržaški cesti v Mariboru osebno vozilo trčilo v semafor. Gasilci JZ GB Maribor so ugasnili vozilo in odklopili akumulator. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.13 je na cesti Otočec–Herinja vas, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo v gozd in obstalo pod brežino. Gasilci GRC Novo mesto so požagali grmičevje in vozilo z avtodvigalom dvignili na vozilo avtovleke ter očistili okolico. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 21.54 je v naselju Kalce, občina Krško, gorelo ostrešje stanovanjske stavbe. Gasilci PGE Krško, PGD Senuše in Veliki Trno so požar pogasili in opravili pregled prostorov s termovizijsko kamero. Ostrešje je uničeno. Gasilsko stražo so vršili gasilci PGD Veliki Trn.

Izpostava Celje

Ob 16.03 je v Dolharjevi ulici v Celju gorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGE Celje so požar pogasili, prezračili prostore in preventivno zaprli plinsko pipo.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.27 so se v naselju Stara Vrhnika, občina Vrhnika, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Stara Vrhnika so pogasili ogenj v peči, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in lastniku odsvetovali nadaljnjo kurjenje do prihoda pristojne dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 14.24 je v naselju Vinarje, občina Slovenska Bistrica, gorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so požar pogasili, prezračili objekt in pregledali ostale prostore s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 12.58 so se v naselju Pudob, občina Loška Dolina, v dimniku stanovanjskega objekta vnele saje. Gasilci PGD Iga vas so počakali do izgoretja saj in pregledali okolico dimnika.

Ob 20.55 so v naselju Velike Loče, občina Hrpelje – Kozina, gorele saje v dimniku stanovanjske stavbe. Lastnik je pred prihodom gasilcev požar pogasil. Gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana so pregledali dimnik s termovizijsko kamero, ga očistili in izmerili prisotnost nevarnih plinov.

Izpostava Ptuj

Ob 10.08 so v naselju Podgorci, občina Ormož, v cerkvi zagorele jaslice. Požar so pogasili občani pred prihodom gasilcev PGD Podgorici, ki so nato preventivno pregledali okolico pogorišča in očistili kraj dogodka.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 11.14 je v naselju Puče, občina Koper, gorel kup listja in zelenega reza. Gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče so pogasili požar v velikosti okoli petih kvadratnih metrov.

Izpostava Kranj

Ob 3.25 je na Cesti Toneta Tomšiča na Slovenskem Javorniku, občina Jesenice, ob železniški progi gorel kokošnjak. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice.

Izpostava Maribor

Ob 8.17 je v Šolski ulici v Slovenski Bistrici zagorel kup odpadnega materiala. Požar so pogasili gasilci PGD Zgornja Bistrica.

Izpostava Ptuj

Ob 19.05 je v Destrniku gorelo podrastje. Požar v velikosti okoli deset kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Destrnik.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 12.15 sta v naselju Žiče, občina Slovenske Konjice, gorela zabojnika za smeti. Gasilci PGD Žiče so požar pogasili in preventivno pregledali okolico zabojnikov.

Izpostava Koper

Ob 20.52 so v naselju Sečovlje, občina Piran, goreli štirje zabojniki za odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 0.40 je v poslovnem objektu v Šolski ulici v Preddvoru počila vodovodna cev. Gasilci PGD Preddvor so s tehničnim posegom preprečili nekontrolirano iztekanje vode in izteklo vodo posesali iz prostorov.

Ob 13.46 so na Cesti Jaka Platiše v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.18 so na Slovenski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do poškodovane osebe.

Ob 15.05 so na Režiški cesti v Logatcu gasilci PGD Gorenji Logatec s tehničnim posegom odprli vrata in tako omogočili dostop reševalcem NMP do preminule osebe.

Izpostava Maribor

Ob 11.36 so na Pekrski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebo iz prvega nadstropja do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.47 so v Fulneški ulici v Ljutomeru gasilci PGD Ljutomer ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata in tako omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Postojna

Ob 14.54 se je v Kolodvorski ulici v Divači v stanovanju večstanovanjske zgradbe nahajala neodzivna oseba. Gasilci PGD Divača in ZGRS Sežana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop reševalcem NMP Sežana do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Prevladovalo bo pretežno oblačno vreme, več sonca bo sprva na Savinjskem. Predvsem v soboto in nedeljo bodo možne padavine. 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/