Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. decembra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.20 je na planinski poti pod Visoko Ponco, občina Kranjska Gora, onemogel pohodnik, ki zaradi krčev v nogah ni mogel nadaljevati poti. Gorski reševalci GRS Rateče so z dežurno ekipo HNMP in helikopterjem Slovenske vojske osebo prepeljali v dolino, reševalci NMP Jesenice pa so jo prepeljali v SB Jesenice.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 18.56 je na Blejski Dobravi na Jesenicah osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom postavili vozilo na vozišče in razžagali ter odstranili podrto drevo. Poškodovala se je ena oseba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.59 so na Kromberški cesti v Novi Gorici trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.45 je v naselju Sela pri Zagorici, občina Mirna Peč, osebno vozilo zdrsnilo s ceste. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Reševalci NMP ZD Novo mesto so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 5.00 je v Velki, občina Dravograd, osebno vozilo trčilo v zaščitno ograjo. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila in nudili pomoč reševalcem NMP. Ena oseba je na kraju preminula, eno osebo pa so reševalci ZRCK oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob13.06 je v Ulici Anke Salmičeve v Leskovcu pri Krškem, občina Krško, gorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Požar je pogasil lastnik sam, gasilci PGE Krško so preventivno pregledali prostore s termovizijsko kamero.

Izpostava Celje

Ob 08.31 je na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah zagorelo v lesenem objektu. Gasilci PGD Slovenske Konjice so manjši požar pogasili, prostor prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 12.10 se je na Šaleški cesti v Velenju zaradi razreza lesa širil dim v kletnih prostorih večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Velenje in PGE Velenje so prostore pregledali in prezračili.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.41 se je v ulici Ob žici v Ljubljani iskril plinski štedilnik. Gasilci GB Ljubljana so štedilnik izklopili iz električne napetosti, do požara ni prišlo.

Ob 7.28 se je v naselju Spodnji Tuštanj, občina Moravče, močno kadilo iz stanovanjske hiše. Gasilci PGD Moravče, Vrhpolje in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili električno napetost, iznesli gorljiv material in ga pogasili. Ena oseba je preminula. Na kraju so bili tudi reševalci NMP Domžale ter policija.

Izpostava Maribor

Ob 1.28 je v Ulici Arnolda Tovornika v Mariboru gorelo v stanovanju v četrtem nadstropju stanovanjskega bloka. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so s pomočjo avto lestve rešili poškodovanega stanovalca, odredili umik iz bloka za 32 stanovalcev, ki so se po končani intervenciji lahko vrnili v svoja stanovanja, požar pogasili in objekt prezračili. Reševalci NMP Maribor so poškodovanega stanovalca prepeljali v UKC Maribor. Stanovanje je uničeno in neprimerno za bivanje. O dogodku je bila obveščena CZ Maribor, ki bo po potrebi poskrbela za namestitev stanovalca.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.14 je v Ulici 21. oktobra v Črnomlju v stanovanju v večstanovanjskem objektu na štedilniku zagorela pozabljena hrana, pri čemer se je ogenj razširil na kuhinjske omarice. Gasilci PGD Črnomelj so požar pogasili, prezračili prostore in iznesli ožgane stvari. Reševalci NMP Črnomelj so lastnika stanovanja, ki se je lažje poškodoval pri gašenju, prepeljali v ZD Črnomelj, kjer so ga oskrbeli, nadaljnje oskrbe ni potreboval.

Izpostava Ptuj

Ob 21.24 so v naselju Jelovice, občina Majšperk, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Majšperk so zavarovali kraj dogodka, pogasili ogenj v peči, počakali do izgoretja saj ter pregledali prostor s termovizijsko kamero. Lastnikom so odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 23.09 sta na Fornačah v občini Piran zagoreli zapuščeni električni vozili za prevoz oseb. Gasilci JZ GB Koper in PGD Piran so požar omejili in pogasili. Ogenj je poškodoval vozili in polkno bližnjega zapuščenega objekta.

Izpostava Maribor

Ob 11.45 je v naselju Zgornje Partinje, občina Sveti Jurij v Slovenskih Goricah, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Sveti Jurij so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.20 je na avtocesti med uvozom Trebnje-zahod in predorom Leščevje v smeri Novega mesta, občina Trebnje, gorelo osebno vozilo v predelu motorja. Gasilci PGD Trebnje so požar, ki ga je pred njihovim prihodom začel gasiti lastnik vozila, pogasili. Opravili so še pregled vozila s termovizijsko kamero in zagotovili varovanje do prihoda delavcev DARS-a.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 10.17 je v naselju Metleče v občini Šoštanj gorela cipresa. Požar so pogasili občani pred prihodom gasilcev PGD Šoštanj, ki so nato pregledali kraj dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.50 je na regionalni cesti Škofljica–Šmarje Sap, v naselju Mali Vrh pri Šmarju, občina Grosuplje, gorelo pirotehnično sredstvo. Gasilci PGD Šmarje - Sap so pogasili ogenj ter ohladili pirotehnično sredstvo.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.09 so v ulici Lakotence v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška pogasili gorečo vsebino zabojnika za zbiranje mešanega komunalnega odpada.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 12.55 je na Partizanski cesti v Velenju v podjetju iztekalo olje. Gasilci PGE Velenje so nevtralizirali oljni madež v velikosti okoli 5 kvadratnih metrov.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.26 so v naselju Pijovci, občina Šmarje pri Jelšah, gasilci PGD Mestinje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 22.01 sta v Okrogarjevi ulici v Celju gasilca PGE Celje nudila pomoč pri oskrbi in prenosu obolele osebe iz 3. nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 14.30 so v Sečovljah, občina Piran, gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe, ki so jo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 13.34 so v naselju Bohinjska Bela, občina Bled, gasilci PGD Bled odklopili akumulator na okvarjenem vozilu, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč vlečni službi.

Ob 19.40 so v Zoisovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Kranj do onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.23 je v Ulici Matije Blejca v Kamniku na cesti počila vodovodna cev, iztekla voda pa je pričela teči v bližnje kletno stanovanje. Gasilci PGD Duplica in Kamnik so skupaj z dežurnim delavcem komunale zaprli vodovodni ventil in preprečili dotok vode v stanovanje.

Ob 17.02 so v Jakčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 22.12 je na Gozdni poti v Lovrencu na Pohorju oseba padla po brežini okoli 10 metrov globoko. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so s pomočjo vrvne tehnike prenesli osebo in jo predali reševalcem NMP Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.27 so v Ulici Slavka Gruma v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in omogočili vstop reševalcem NMP Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 13.48 so v naselju Rakulik, občina Postojna, gasilci PGD Hruševje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in reševalcem NMP Postojna omogočili dostop do obolele osebe ter jo prenesli do reševalnega vozila. Reševalci so osebo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.40 so na cesti Mislinja–Rogla v občini Mislinja, gasilci PGD Mislinja odstranili podrto drevo s cestišča.

Ob 19.06 so v Šolski ulici v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Do četrtka bo vreme pretežno oblačno, suho in razmeroma toplo. Prve padavine bodo v četrtek in petek na zahodu države, od sobote naprej so možne tudi na Koroškem in Savinjskem.