Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. decembra 2023.

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 8.20 so v naselju Ljubija, občina Mozirje, gasilci PGD Mozirje s pomočjo lestve prekrili del razkrite kritine na strehi stanovanjske hiše.

Ob 8.25 so v naselju Lepa Njiva, občina Mozirje, gasilci PGD Mozirje razžagali in odstranili podrto drevo.

  

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.10 je na Zelenici, pod Begunjščico, plaz odnesel pohodnico. Gorski reševalci GRS Tržič so v sodelovanju s helikopterjem LPE preiskali območje, locirali planinko in ugotovili, da je zdrsnila na zasneženem pobočju. Na kraju so jo oskrbeli in pospremili v dolino. 

 

Nesreče v podzemskih jamah in breznih

Izpostava Postojna

Ob 13.53 sta v bližini naselja Orlek, občina Sežana, dva jamarja obtičala na prekratki vrvi v Golokratni jami. Jamarji iz reševalnih centrov Postojna, Sežana in Tolmin so ju s pomočjo vrvne tehnike spustili do dna jame, kjer sta bila pregledana in ogreta, ju dvignili na površje in nepoškodovana predali v domačo oskrbo.

  

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 20.04 je v kraju Rajec, občina Brežice, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGE Krško so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, preprečili iztekanje motornih tekočin ter vozilo postavili na kolesa.

Izpostava Celje

Ob 6.27 se je na Cesti Talcev v Šoštanju osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa in očistili cestišče. 

Ob 9.43 je v Pletovarju, občina Šentjur, osebno vozilo zapeljalo s cestišča, se prevračalo po strmem pobočju gozda in obstalo na boku naslonjeno na drevo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali in pregledali vozilo, odklopili akumulator in preprečili iztekanje motornih tekočin. Reševalci NMP so pregledali dve poškodovani osebi.

Ob 11.17 sta v naselju Šentjanž nad Štorami, občina Štore, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 4.51 je v naselju Virlog, občina Škofja Loka, osebno vozilo zapeljalo na brežino in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na kolesa, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč delavcem avto vleke. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.04 sta v križišču Škofjeloške in Bizantove ceste v Medvodah trčila traktor in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na osebnem vozilu. Reševalci NMP so oskrbeli eno lažje poškodovano osebo in jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.18 je na regionalni cesti Kočevje–Ribnica v naselju Gornje Ložine, občina Kočevje, osebno vozilo zapeljalo z vozišča, se prevračalo in obstalo na travniku. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč udeleženim do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator na vozilu in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Kočevje so na kraju oskrbeli eno osebo. 

Izpostava Maribor

Ob 8.50 je na avtocestnem razcepu Slivnica–Rogoza, pred izvozom Rogoza, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanih oseb. Reševalci NMP Maribor so dve poškodovani osebi prepeljali v UKC Maribor.

Ob 18.45 je v Janževi gori, občina Selnica ob Dravi, voznik z osebnim vozilom trčil v drog javne razsvetljave. Gasilci JZGB Maribor in PGD Selnica ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter do prihoda reševalcev NMP Maribor nudili pomoč poškodovanemu vozniku.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.48 se je v bližini naselja Šmartno, občina Brda, osebno vozilo prevrnilo na bok in obstalo na cestišču. Gasilci JZGRD GE Nova Gorica so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.16 je na cesti med Mirno Pečjo in Gorenjim Globodolom, občina Mirna Peč, osebno vozilo zdrsnilo s ceste in se prevrnilo v gozd. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo povlekli na cesto in ga postavili na kolesa. Reševalci NMP ZD Novo mesto so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto. 

Izpostava Trbovlje

Ob 3.43 je na cesti Gabersko proti Podmeji, občina Trbovlje, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb. 

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 19.50 je v ulici Tičjek v Gornjem Gradu zagorelo pri dimniku v kurilnici stanovanjske hiše. Stanovalci so že pred prihodom gasilcev sami pogasili požar, gasilci PGD Gornji Grad, PGD Bočna in PGD Nova Štifta pa so s termovizijsko kamero pregledali objekt in izpraznili peč na polena.

Izpostava Koper

Ob 1.04 je na Tartinijevem trgu v Piranu zagorelo v stanovanju. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Piran. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Kranj

Ob 11.45 se je v Partizanski ulici v Tržiču v stanovanjskem bloku vil dim iz stanovanja. Gasilci PGD Tržič so na kraju ugotovili, da do požara ni prišlo, prezračili prostore, preverili prisotnost nevarnih plinov in odsvetovali uporabo peči. O domnevnem požaru so bili obveščeni policisti PU Kranj.

Izpostava Maribor

Ob 17.42 se je v Ljubljanski ulici v Mariboru zaradi pozabljene hrane na štedilniku kadilo iz stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so pregledali objekt, ga prezračili in opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.44 so v Godoviču, občina Idrija, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Godovič so požar pogasili, očistili dimnik in stanovalcem odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Postojna

Ob 16.29 so v Velikem vrhu, občina Bloke, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Bloke in Nova vas so pogasili goreče saje, s termovizijsko kamero pregledali in očistili okolico dimnika.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 4.14 je na Vaški poti v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo uničil, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zalog - Sp. Kašelj.

  

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 15.10 so ob Cesti Jaka Platiše v Kranju gasilci GARS Kranj pogasili manjše pogorišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.06 je v bližini Vilharjeve ulice v Ajdovščini v gozdu gorelo grmovje. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in pregledali območje. 

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 14.09 so na Tovarniški cesti v Preboldu goreli odpadki v zabojniku za komunalne odpadke. Gasilci PGD Prebold-Dolenja vas-Marija Reka so zavarovali kraj dogodka in pogasili gorečo vsebino zabojnika.

Izpostava Kranj

Ob 19.51 je v naselju Podkoren, občina Kranjska Gora, zagorelo v komunalnem zabojniku za odpadke. Gasilci PGD Kranjska Gora in Podkoren so požar pogasili ter pregledali okolico požarišča.

Izpostava Maribor

Ob 22.44 je v Borštnikovi ulici v Mariboru zagorela vsebina komunalnega zabojnika za papir. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.35 sta v Dornberku, občina Nova Gorica, gasilca PGD Dornberk pogasila požar v zabojniku za odpadke.

Ob 15.37 je na Cesti OF v Cerknem gorel komunalni zabojnik za odpadke. Gasilci PGD Cerkno so požar pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Novo mesto

Ob 11.02 so na Ljubljanski cesti v Novem mestu v proizvodnem objektu zaznali vonj po plinu. Gasilca GRC Novo mesto sta objekt z okolico pregledala z detektorjem za nevarne pline, kateri je zaznal manjšo koncentracijo neznanega plina, ki pa ne predstavlja nevarnosti. Samega izvora nista mogla ugotoviti.

  

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 21.34 so v Vrunčevi ulici v Celju v objektu tri osebe ostale ujete v okvarjenem dvigalu. S tehničnim posegom so jih rešili gasilci PGE Celje.

Izpostava Kranj

Ob 19.50 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah s strehe objekta padali strešniki in omet. Gasilci GARS Jesenice so v sodelovanju s policisti PU Kranj zavarovali površino za pešce in del vozišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.01 so v Moravčah pri Gabrovki, občina Litija, gasilci PGD Gabrovka zavarovali kraj pristanka helikopterja SV in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do helikopterja, s katerim je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 12.00 so v Volaričevi ulici v Postojni gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Ob 20.05 so v Studenem, občina Postojna, gasilci PGD Studeno nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri prenosu poškodovane osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Do četrtka bo vreme suho in razmeroma toplo. V četrtek in petek bodo predvsem na zahodu možne manjše padavine, nekoliko verjetnejše bodo potem proti koncu tedna.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/