Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. decembra 2023.

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 8.46 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,3 v bližini Šmarjeških Toplic, 58 km jugovzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Šmarjeških Toplic, Šentjerneja, Novega mesta in okolice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.01 si je pri sestopu s hriba Debni vrh, občina Ljubljana, občan poškodoval gleženj. Gasilci GB Ljubljana in gorski reševalci GRS Ljubljana so ga oskrbeli in z vozilom prepeljali do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.19 sta na Mariborski cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 23.31 je v naselju Prožinska vas, občina Štore, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se pri tem prevrnilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP Celje na kraju oskrbeli in prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 16.15 sta na Kidričevi cesti v Škofji Loki trčili osebni vozili. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč policistom in vlečni službi. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 20.48 je na cesti Soteska–Nomenj, občina Bohinj, zaradi poledice osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica in Bled so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na cesto in nudili pomoč delavcem vlečne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.35 so na avtocesti Kranj–Ljubljana pred izvozom Vodice trčila štiri osebna vozila. Eno vozilo je po nesreči zapeljalo z avtoceste in se ustavilo na priključnem pasu na regionalno cesto Vodice–Smlednik. Reševalci NMP Kranj so pregledali eno lažje poškodovano osebo. Gasilci GB Ljubljana in GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorje.

Ob 9.46 sta v Brezovici pri Ljubljani, občina Brezovica, trčila kombinirano in tovorno vozilo. Gasilci PGD Stara Vrhnika in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter delavcem DARS-a nudili pomoč pri čiščenju cestišča.

Ob 19.03 sta na avtocesti Višnja Gora–Ivančna Gorica, občina Ivančna Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stična in Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 23.42 je na cesti Vrhnika–Horjul, občina Vrhnika, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, preprečili nadaljnje iztekanje tekočin, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP, policiji in delavcem avtovleke.

Izpostava Maribor

Ob 17.11 sta na Ljubljanski cesti v Spodnjih Hočah, občina Hoče-Slivnica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka ter eno ukleščeno in poškodovano osebo s tehničnim posegom rešili iz vozila, odklopili akumulator in počistili razlite motorne tekočine Reševalci NMP Maribor so dve poškodovani osebi prepeljali v UKC Maribor.

Ob 19.07 sta na Ptujski cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, iz vozil rešili več poškodovanih oseb, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovane osebe so na kraju oskrbeli reševalci NMP in jih prepeljali v UKC Maribor.

Ob 20.08 sta na Mariborski cesti v naselju Zgornja Polskava, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo. Reševalci NMP so tri poškodovane osebe na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Ptuj

Ob 11.31 sta na cesti v bližini mejnega prehoda Zavrč, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Ptuj so oskrbeli eno poškodovano osebo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 5.00 je v naselju Sele, občina Slovenj Gradec, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenj Gradec in KGZ Ravne so zavarovali kraj dogodka ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 5.18 je v bližina naselja Gornji Dolič, občina Mislinja, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na kolesa. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 5.56 je v bližini naselja Dobrova pri Dravogradu, občina Dravograd, osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Gasilci KGZ Ravne so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 12.20 sta na Vrhah, občina Slovenj Gradec, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanih. Ena oseba je na kraju nesreče preminula, dve osebi pa so reševalci ZRCK oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 5.20 je v kraju Veliki Obrež, občina Brežice, gorelo gospodarsko poslopje velikosti okoli 20x10 metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Veliki Obrež, Mali Obrež, Mihalovec, Kapele in Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 12.35 je na Primskovem v Kranju gorela vrtna lopa. Požar so pogasili gasilci GARS Kranj.

Ob 14.18 so v Partizanski ulici v Tržiču stanovalci večstanovanjskega objekta opazili dim v stanovanju. Gasilci PGD Križe, Tržič in Bistrica pri Tržiču so stanovanje pregledali s termovizijsko kamero, opravili meritev prisotnosti plinov in prezračili stanovanje. Vzroka zadimljenosti gasilci niso odkrili. Občanki so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.28 so v Ulici Dolenjskega odreda, občina Ivančna Gorica, gasilci PGD Ivančna Gorica po dimniškem požaru s termovizijsko kamero pregledali dimnik ter okolico. Lastnik objekta je predhodno zaprl dovod zraka v peč, da je kurišče ugasnilo.

Ob 20.34 so se v naselju Lavrica, občina Škofljica, vnele saje v dimni tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lavrica so varovali objekt do izgoretja saj in pregledali tuljavo dimnika.

Izpostava Maribor

Ob 12.11 so na Čolnikovem trgu v Benediktu gorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Benedikt so varovali objekt do izgoretja saj ter dimnik očistili in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 13.13 so na Mašunu v občini Ilirska Bistrica gorele saje v dimniku gostinskega objekta. Gasilci PGD Knežak in Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in njegovo okolico, dimnik delno očistili in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.26 je v naselju Žabjek v Trbovljah zagorelo v priročni shrambi stanovanja v večstanovanjski stavbi. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so požar pogasili ter objekt prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.17 je na avtocesti Lukovica–Trojane, občina Lukovica, gorelo osebno vozilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali mesto požara in vozilo pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 22.53 se je na vpadnici iz smeri Hoč proti centru Maribora, občina Maribor, kadilo iz predela kolesa osebnega vozila. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili in lokacijo varovali do prihoda policije.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.30 je na Slovenski cesti v Ljubljani gorelo v zabojniku za mešane odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.13 sta na Cesto na Griču v Velenju podrli drevesi. Gasilci PGD Šalek so drevesi razžagali in odstranili.

Ob 12.43 so v naselju Škofce, občina Laško, gasilci PGD Rimske Toplice zavarovali območje pristanka helikopterja SV in nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe v helikopter.

Ob 18.16 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom odprli vrata okvarjenega dvigala in rešili štiri osebe.

Izpostava Maribor

Ob 11.32 so v Gačnikovi ulici v naselju Pekre, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in reševalcem NMP Maribor omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.56 so na regionalni cesti Vipava–Razdrto pri križišču za vas Manče, občina Vipava, gasilci GRC Ajdovščina s tehničnim posegom odprli vrata prtljažnika vozila, v katerem se je nahajala poškodovana oseba. Osebo so oskrbeli reševalci NMP Ajdovščina.

Izpostava Postojna

Ob 8.23 so na Kolodvorski cesti v Postojni gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 17.36 so v naselju Veliki Otok v Postojni gasilci PGD Postojna nudili pomoč delavcem pogrebne službe pri prenosu preminule osebe iz gozda do vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V prihodnjih dneh se pričakuje suho in razmeroma toplo vreme. Možnost nastanka padavin se nekoliko poveča v četrtek.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/