Skoči do osrednje vsebine

(Po)mislimo na živali – ne uporabljajmo pirotehničnih sredstev

Bližajo se praznični dnevi, ki so povezani tudi z uporabo pirotehničnih sredstev. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zato opozarja, da uporaba pirotehničnih sredstev, med drugim, po nepotrebnem vznemirja živali in lahko povzroča tudi trpljenje živali.
Pogled na različne mačke in pse.

Mačke in psi | Avtor: adogslifephotos/Adobestock.com

Negativnim vplivom uporabe pirotehničnih sredstev, kot sta glasen pok in nenaden blisk svetlobe, so izpostavljene vse domače živali: psi, mačke in druge hišne živali, kakor tudi rejne živali. Še posebej so na poke pirotehničnih sredstev občutljivi psi in konji.

Pokanje petard in ostalih pirotehničnih sredstev povzroča živalim velik in nepotreben stres, pa tudi trpljenje v obliki strahu. Večina živali namreč sliši bolje kot ljudje, zato jim pokanje lahko povzroča celo trpljenje v obliki fizične bolečine.

Zakon o zaščiti živali prepoveduje obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi. Za tako ravnanje je predpisana globa v višini 800 do 1.200 evrov za fizično osebo. Za pravno osebo, samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, globa znaša 2.400 do 84.000 evrov. Vsako ravnanje ali opustitev ravnanja, storjeno naklepno ali iz malomarnosti, ki živali povzroči hujšo poškodbo ali škodi njenemu zdravju, pa je po istem zakonu opredeljeno kot mučenje, ki je lahko opredeljeno kot kazniovo dejanje.

Za kaznivo dejanje mučenja živali je s Kazenskim zakonikom določena denarna ali zaporna kazen do enega leta. Najboljša izbira za zaščito in dobrobit živali je torej popolna opustitev uporabe pirotehničnih sredstev.

Z živalmi sobivamo - spoštujmo jih, bodimo do njih pozorni in prijazni!