Skoči do osrednje vsebine

Pekinški pogovori št. 4-9

Pekinški pogovori so projekt slovenskega veleposlaništva in muzeja sodobne umetnosti v zasebni lasti Inside-Out Art Museum v Pekingu. Od decembra 2022 do decembra 2023 se je v okviru projekta prek spleta ali v živo zgodilo že devet pogovorov.

Osnovna zamisel je vzpostavitev dialoga med slovenskimi umetniki, kuratorji, arhitekti, literati in vodilnimi praktiki raznovrstnih disciplin, kot so filozofija, intelektualna zgodovina, sinologija, in njihovimi kitajskimi sopotniki.

Dogovor o smiselnosti konceptualizacije in skupne izvedbe projekta je bil sprejet že ob prvem srečanju z direktorico muzeja Inside-Out Art Museum ob koncu leta 2021. Na obeh straneh smo se obrnili na ugledne umetnike in raziskovalce, ki se ukvarjajo s podobnimi področji znanstvenega in umetniškega delovanja. Pogovori so potekali tako prek spleta kot v živo.

Pekinški pogovor št. 4, "Ignoranca, deziluzija in zakon džungle" z dr. Renato Salecl je 24. 6. 2023 potekal v živo. Poleg pogovora s profesorjem Wang Xiaomingom iz Oddelka za kulturne študije  in kitajskega jezika na Shanghaijski univerzi v muzeju je imela dr. Salecl ločeno predavanje na univerzi Tsinghua in organizirana srečanja s tukajšnjimi založbami, ki kažejo interes za prevod njenih del.

22. 10. 2023 je na Pekinškem pogovoru št. 5 z naslovom "Materialni dokazi in spomin zgodovine" je sodeloval dr. Oto Luthar, zgodovinar in direktor ZRC SAZU, ki se je pogovarjal z raziskovalko Inštituta za moderno zgodovino Kitajske akademije za družbene vede CASS, Li Zhiyu. Dr. Luthar se je med obiskom v Pekingu srečal tudi s podpredsednikom Kitajske akademije za družbene vede in direktorjem Muzeja prepovedanega mesta.

28. 10. 2023 je v muzeju potekal Pekinški pogovor št. 6, z naslovom "Arhitekti in družbena transformacija" s predstojnikoma biroja Ofis arhitekti Rokom Omanom in Špelo Videčnik ter profesorico fakultete za arhitekturo in oblikovnje univerze Tongji v Shanghaiju Mo Wanli. Arhitekta sta imela še ločeno predstavitev svojega dela na šoli za arhitekturo univerze Tsinghua.

25. 11. 2023 je prostorih muzeja Inside-out potekal Pekinški pogovor št. 7 "Pesem. Sanje. Dialog in pesniško branje" v katerem sta sodelovala slovenski pesnik Gregor Podlogar in kitajska pesnica, kritičarka in urednica Zhao Si. Pogovor je povezovala ataše korespondentka na VPE, dr. Katja Kolšek.

2. 12. 2023 je na spletu potekal Pekinški pogovor št. 8 "Medsebojna odvisnost: Začetki kuratorskih praks v majhnih institucijah", v katerem je sodelovala umetniška vodja Cukrarne Alenka Gregorič. Pogovarjala se je s umetniškim kuratorjem, soustanoviteljem privatne umetniške galerije CLC v Pekingu Zhou Yijem. Pogovor je moderirala umetniška vodja muzeja Inside-out, Carole Yinghua Lu. 

8. 12. 2023 je na spletu potekal Pekinški pogovor št. 9 "Globalizacija kitajskih filozofij", v katerem je sodelovala prof. Oddelka za sinologijo na Filozofski fakulteti UL dr. Jana Rošker. Pogovarjala se je s profesorjem in direktorjem Oddelka za filozofijo Šole za humanistiko univerze Tsinghua v Pekingu Tang Wenmingom. Pogovor je povezovala dr. Katja Kolšek.