Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec na Kosovu obiskal pripadnike slovenskega kontingenta

Minister za obrambo Marjan Šarec je danes na Kosovu obiskal pripadnice in pripadnike slovenskega kontingenta.

Pripadniki Slovenske vojske na Kosovu sodelujejo v operaciji Kosovska sila (angleško Kosovo Force - KFOR), oktobra 2023 je naloge prevzel že 48. kontingent Slovenske vojske (SVNKON) KFOR. Kontingent šteje 101 pripadnika, poveljuje mu podpolkovnik Andrej Krivec.

Minister se je pripadnicam in pripadnikom zahvalil za njihovo delo ter jim zaželel mirne praznične dni: “Vaša vloga na tej misiji je izjemno pomembna - zagotavljate mir in stabilnost. Zelo smo ponosni na vas.”

Sestal se je tudi s poveljnikom KFOR generalmajorjem Özkanom Ulutaşom. Prispevek Slovenije v tej misiji je zelo cenjen, naši vojaki poznajo okolje, poznajo jezik, je dejal minister po srečanju s poveljnikom KFOR. 

Še pred obiskom kontingenta se je minister Šarec srečal z ministrom za obrambo Republike Kosovo Ejupom Maqedoncijem. Srečanje sta namenila pogovoru o dvostranskem sodelovanju in aktualnih varnostnih temah.

Slovenska vojska je svoje pripadnike prvič napotila na Kosovo januarja 2000. Do leta 2007 so slovenske enote delovale v sestavi sil drugih vojsk, februarja 2007 pa je Slovenska vojska prvič v svoji zgodovini na mednarodno operacijo in misijo napotila enoto velikosti bataljona. Takrat je bataljon prvič prevzel lastno območje odgovornosti in poveljeval pripadnikom vojske zavezniške države, članice zveze Nato. Sočasno je Slovenska vojska na Kosovo napotila še strokovnjake za civilno-vojaško sodelovanje in izvedla več projektov v okviru pomoči lokalnemu prebivalstvu, ki so bili na lokalni ravni odmevni.

Naloge slovenskih vojakov na Kosovu vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja ter svobode gibanja, spremljanje varnostnih in splošnih razmer na območju delovanja,  opravljanje štabnih dolžnosti in svetovalnih nalog. V letu 2024 bo naše delovanje okrepljeno z dodatnimi pripadniki v skupinah za spremljanje in povezave, napotena pa bo tudi skupina za civilno-vojaško sodelovanje.