Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. decembra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.40 se je na Planini Lopučnica, občina Bohinj, poškodovala planinka. Reševalci GRS Bohinj so osebo oskrbeli, helikopter LPE pa jo je prepeljal v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 7.37 se je na Snežniški cesti v Pivki v podjetju pri delavnem procesu poškodoval delavec. Gasilci PGD Pivka so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanca v reševalno vozilo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.53 je na avtocesti A1 v naselju Lopata v občini Celje tovorno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, očistili cestišče, nudili pomoč uslužbencem DARS-a in policistom ter prečrpali gorivo iz poškodovanega tovornega vozila. Poškodovanih ni bilo. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 10.56 sta na Cesti talcev v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP in policistom. Reševalci NMP Velenje so poškodovano osebo prepeljali v ZD Velenje.

Izpostava Kranj

Ob 23.30 je nad naseljem Stražišče, občina Kranj, osebno vozilo obtičalo v jarku. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odprli vozilo in omogočili reševalcem NMP Kranj dostop do poškodovane osebe, vozilo z avtodvigalom postavili nazaj na cestišče ter nudili pomoč policiji in reševalcem.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.07 je v predoru Golovec, občina Ljubljana, trčilo pet osebnih vozil. Gasilci GB Ljubljana so na treh vozilih odklopili akumulator in nudili pomoč delavcem DARS-a pri odstranjevanju posledic. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 15.35 sta v naselju Podgorica pri Pečah, občina Moravče, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 18.33 so na Vilharjevi cesti v Ljubljani trčila štiri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulator na enem vozilu ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Maribor

Ob 8.03 sta na Ptujski cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom rešili eno osebo iz vozila, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.44 sta na izvozu iz hitre ceste v Ajdovščini trčili osebni vozili, pri čemer se je eno vozilo obrnilo na streho. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom vozilo postavili na kolesa ter nudili pomoč policiji in delavcem DARS-a. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 19.57 je na cesti Solkan–Trnovo, občina Nova Gorica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka ter s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na cestišče. Reševalci NMP so poškodovanega voznika prepeljali v SB Šempeter.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.22 sta na cesti Metlika–Novo mesto, pri lovskem domu pod Vahto, občina Metlika, trčila kombinirano in osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč pri oskrbi ponesrečenih in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Metlika so na kraju oskrbeli tri ponesrečene osebe in jih prepeljali v SB Novo mesto. Dežurni delavci cestnega podjetja so očistili cesto.

Ob 14.10 je pri naselju Podturn pri Dolenjskih Toplicah, občina Dolenjske Toplice, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci GRC Novo mesto so odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP in policistom. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovanca oskrbeli na kraju in ga v nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.30 sta na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem trčili osebni vozili. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in odstranili vozilo z vozišča. Reševalci NMP so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Slovenj Gradec.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Postojna

Ob 9.17 je med železniškima postajama Postojna in Prestranek v bližini naselja Rakitnik, občina Postojna, potniški vlak trčil v šest delavcev Slovenskih železnic. Gasilci PGD Postojna in Slavina so na lokaciji izvedli triažo, do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovanim delavcem in nudili pomoč reševalcem pri prevozu poškodovanih oseb do reševalnih vozil. Reševalci so poškodovani osebi oskrbeli na kraju, v SB Izola pa ju je prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo HNMP Brnik. V nesreči sta preminuli dve osebi.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.28 so v naselju Bevke, občina Vrhnika, vnele saje v dimniku stanovanjske stavbe. Gasilci PGD Bevke, Sinja Gorica in Vrhnika so izpraznili kurišče, ohladili dimnik, odstranili montažno steno okoli dimnika in opravili pregled s termo kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 2.08 je v Trstenjakovi ulici v Radencih zagorela garaža v velikosti okoli 6 x 5 metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Radenci Boračeva in PGD Šratovci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.52 je na Cesti 25. junija v Novi Gorici gorelo v zapuščenem objektu. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica so pogasili manjši požar.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.47 je na Dolharjevi ulici v Ljubljani na parkirišču gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Gunclje - Male Vižmarje. Vozilo je uničeno.

Ob 6.14 je v Novih Fužinah v Ljubljani na parkirišču gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. Zaradi visoke temperature je bilo poškodovano tudi sosednje vozilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Novo mesto

Ob 0.58 so v ulici Brezje v Novem mestu na divjem odlagališču goreli odpadki. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov pogasili, tleče smeti prekopali in zalili z vodo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 14.44 se je v industrijski coni Žeje pri Komendi, občina Komenda, pri premikanju kovinske cisterne po dvorišču podjetja razlilo kurilno olje. Gasilci PGD Kamnik in Moste so preprečili nadaljnje iztekanje goriva iz cisterne, nevtralizirali iztekle tekočine, nastavili pivnike in iz meteornih jaškov prečrpali olje. Skupaj se je razlilo okoli 70 litrov olja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 18.24 so v ulici XIV. divizije v Rogaški Slatini gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili reševalcem dostop do obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 4.20 je na Cesti Jaka Platiše v Kranju v trgovskem objektu puščala voda. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom vstopili v objekt, našli vzrok puščanja vode in zaprli glavni ventil.

Ob 12.08 je na Kranjski cesti v Radovljici v okvarjenem dvigalu osnovne šole ostala ujeta oseba. Gasilci PGD Radovljica so osebo rešili, dvigalo izklopili in o dogodku obvestili pristojni servis.

Ob 18.43 so v Šorlijevi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in omogočili reševalcem NMP dostop do preminule osebe.

Izpostava Maribor

Ob 21.53 so na Vinski poti, občina Ruše, gasilci PGD Ruše s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in omogočili reševalcem NMP dostop do poškodovane osebe, ki so jo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Ptuj

Ob 19.24 je v Ulici Borisa Kraigherja v občini Kidričevo v kopalnici  stanovanja v večstanovanjskem objektu počila vodovodna cev. Voda je zamakala v stanovanje pod njim. Gasilci PGD Talum Kidričevo so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v katerem je puščala voda, zaprli ventil ter iz obeh stanovanj posesali vodo.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.28 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom rešili eno osebo iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V petek bo pretežno oblačno. Nastajale bodo plohe. Pade lahko nekaj mm padavin. Meja sneženja bo nad 1300 m nadmorske višine. V prihodnjih dneh kaže na suho in za ta čas razmeroma toplo vreme.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/