Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 85. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 85. seji obravnavala in sprejela 11 točk s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Uredba o izvedbi intervencij kmetijske politike za leto 2024

Vlada je izdala Uredbo o izvedbi intervencij kmetijske politike za leto 2024.

Uredba natančno določa postopke integriranega administrativnega in kontrolnega sistema (IAKS) ter izvedbe intervencij kmetijske politike. Povezuje tri zakonodajne akte, ki urejajo neposredna plačila, plačila za okoljske in podnebne obveznosti ter dobrobit živali za obdobje 2023-2027. Opredeljuje postopke oddaje zahtevkov, obrazce, dokazila, upravne preglede in morebitne sankcije za neizpolnjevanje pogojev upravičenosti. Rok za oddajo zahtevkov bo od 29. marca do 8. julija 2024.

Financiranje intervencij prihaja iz Evropskega kmetijskega jamstvenega sklada in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Predmetna uredba velja le za leto 2024, saj se za vsako prihodnje leto sprejme nov dokument o izvedbi intervencij kmetijske politike. Uredba sicer ne vpliva na finančne vidike.

Uredba o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027

Vlada je izdala Uredbo o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike (SDN SKP) 2023–2027.

Evropska komisija je potrdila Strateški načrt skupne kmetijske politike (SN SKP) 2023–2027 za Slovenijo, ki vključuje intervencije zemljiških operacij. Te intervencije vključujejo agromelioracije, izgradnjo in posodobitve namakalnih sistemov ter nakup opreme. V obdobju 2023–2027 je za te intervencije načrtovanih več kot 31 milijinov evrov, razdeljenih med različne aktivnosti. Načrtovana sredstva za posamezno intervencijo so natančno določena, skupaj pa predstavljajo finančno podporo za izvajanje načrtovanih dejavnosti v kmetijstvu v tem časovnem okviru.

Vlada je sprejela Uredbo o skupnih določbah za izvajanje intervencij razvoja podeželja iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027. Ta uredba obravnava vse navedene intervencije, vključno z zemljiškimi operacijami, in v skladu s 10. in 11.a členom Zakona o kmetijstvu določa ukrepe, upravičence, pogoje, merila, postopke, finančna sredstva ter nadzorni sistem in kazni za izvajanje teh ukrepov kmetijske politike.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo Uredbo za izvajanje intervencij zemljiških operacij iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 (SN SKP). Ta uredba vključuje merila za izbor operacij, objavljena na spletni strani.

Uredba o izvajanju intervencij v vinskem sektorju

Vlada je izdala Uredbo o izvajanju intervencij v vinskem sektorju.

Uredba o izvajanju intervencij v vinskem sektorju omogoča implementacijo Uredbe (EU) 2021/2115, ki opredeljuje podporo strateškim načrtom v okviru skupne kmetijske politike ter financiranje iz iz Evropskega kmetijskega jamstvenega sklada (EKJS) in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP).

V skladu s potrjenim Strateškim načrtom skupne kmetijske politike (SN SKP) za obdobje 2023-2027 za Slovenijo se bodo v tem obdobju v vinskem sektorju izvajale intervencije za prestrukturiranje in preusmeritev vinogradov, promocija vina in komuniciranje v tretjih državah ter informiranje o vinih Evropske unije v državah članicah za spodbujanje odgovornega uživanja vina ali promocijo shem kakovosti Evropske unije. 

Osnovo za izvajanje intervencij določa Uredba (EU) 2021/2115 in Delegirana uredba komisije (EU) 2022/126 o dopolnitvi Uredbe (EU) 2021/2115 z dodatnimi zahtevami za nekatere vrste intervencij, ki jih države članice določijo v svojih strateških načrtih SKP za obdobje 2023-2027, s predmetno uredbo pa se podrobneje določa izvajanje navedenih intervencij v Sloveniji.

Uredba o intervenciji dobrobit živali iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 za leto 2024

Vlada je izdala Uredbo o intervenciji dobrobit živali iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike (SN SKP) 2023-2027 za leto 2024.

Uredba natančno opredeljuje izvajanje intervencije dobrobiti živali (intervencija DŽ) v skladu z SN SKP 2023-2027 za Slovenijo, ki je bil potrjen z Izvedbenim sklepom Komisije C(2022) 7574 z dne 28. 10. 2022. Uredba postavlja smernice za izvajanje intervencije DŽ v letu 2024, določa vstopne pogoje, upravičence, trajanje obveznosti, podintervencije ter zahteve in pogoje za njihovo izpolnjevanje. V uredbo so nadalje vkljućeni še sistem plačil, izvajanje nadzora ter podrobnosti glede upravnih sankcij so prav tako vključeni.

Intervencija bo v letu 2024 zajemala pet podintervencij, namenjenih prašičem, govedu, drobnici, konjem in perutnini.

Uredba o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v obdobju do leta 2027

Vlada je izdala Uredbo o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v obdobju do leta 2027.

Uredba natančno opredeljuje izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, do leta 2027 v okviru strateškega načrta za skupno kmetijsko politiko 2023-2027 v Republiki Sloveniji ter programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027. Ta uredba ureja podporo pristopu LEADER/CLLD, ki se financira iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Natančno določa namen podpor, razpoložljiva finančna sredstva, upravičence, pogoje za odobritev in izplačilo sredstev, postopek dodelitve sredstev, obveznosti, finančne uredbe, naloge lokalnih akcijskih skupin ter splošne obveznosti upravičenca. Prav tako vsebuje kontrolni sistem in upravne sankcije za učinkovito izvajanje pristopa LEADER/CLLD.

Uredba o izvajanju uredb (ES) in (EU) o zaščiti živali med prevozom

Vlada je izdala Uredbo o izvajanju uredb (ES) in (EU) o zaščiti živali med prevozom.

Uredba o izvajanju uredb (ES) in (EU) o zaščiti živali med prevozom določa pristojne organe za nadzor in izvajanje ter predpisuje prekrške za izvajanje Uredbe Sveta (ES) 1/2005 o zaščiti živali med prevozom.

Ta uredba prav tako zajema Uredbo Sveta (ES) št. 1255/97 o kontrolnih točkah, Izvedbeno uredbo Komisije (EU) 2023/372 o uradnem nadzoru plovil za prevoz rejnih živali, načrtih izrednih ukrepov za ta plovila, odobritvi ter minimalnih zahtevah za izhodne točke. Poleg tega vključuje Delegirano uredbo Komisije (EU) 2023/842, ki določa pravila za uradni nadzor skladnosti z zahtevami glede dobrobiti živali med prevozom živali s plovili za prevoz rejnih živali, v povezavi z Uredbo (EU) 2017/625 Evropskega parlamenta in Sveta.

Uredba o potrditvi območij osuševalnih in namakalnih sistemov

Vlada je izdala Uredbo o spremembi in dopolnitvah Uredbe o potrditvi območij osuševalnih in namakalnih sistemov.

Uredba vključuje namakalna in osuševalna območja, uvedena pred 1. januarjem 1999, s potrjenimi programi vzdrževanja za leto 2015. Ugotovljeno je bilo, da je pri treh osuševalnih sistemih prišlo do administrativnih napak v uredbi, kjer so bile pri potrditvi izpuščene parcele ali je prišlo do napake pri zajemu podatkov. Predlagana sprememba uredbe popravlja te napake, ki so se pojavile pri osuševalnih sistemih HMS Ščavnica – Sp. Ščavnica – Lešane (08132) in HMS Cankova Korovci (36422), ter namakalnem sistemu polja Črniče – Perovlek (37141) znotraj namakalnega razvoda Vogršček.

Sklep o razglasitvi tedna slovenske hrane

Vlada je sprejela Sklep o razglasitvi tedna slovenske hrane.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na pobudo številnih stanovskih organizacij, vključno s Čebelarsko zvezo Slovenije, Zadružno zvezo Slovenije, Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije, Sindikatom kmetov Slovenije, Zvezo kmetic Slovenije, Zvezo slovenske podeželske mladine, Ekoci - eko civilne iniciative Slovenije, Združenjem za trajnostno prihodnost, Zvezo sadjarskih društev Slovenije, Gibanjem Oskrbimo Slovenijo - Štafeta semen, Gibanjem Rajski vrt in Konzorcijem evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov, predlaga razglasitev tedna slovenske hrane. Kot teden slovenske hrane se obeležuje tretji teden v mesecu novembru.

Namen tega je spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje slovenske ter lokalno pridelane hrane, promovirati slovenske tradicionalne jedi ter spodbuditi zdrav prehranski način. Ozaveščanje se osredotoča na javne ustanove, gostinske obrate, gospodinjstva in splošno zainteresirano javnost. Aktivnosti v tem tednu bodo tudi prispevek k večjemu spoštovanju do hrane ter naravnih virov, potrebnih za njeno proizvodnjo.

Sklep o preoblikovanju Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec, p.o., v javni zavod Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Vlada je sprejela Sklep o dopolnitvi Sklepa o preoblikovanju Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec, p.o., v javni zavod Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije.

Sprememba Sklepa o preoblikovanju Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec, p.o., v javni zavod Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije se nanaša na 24. člen, ki določa način pridobivanje sredstev zavoda za izvajanje njegove dejavnosti in je hkrati v skladu s poglavjem 6.3.1.a Usmeritve za opravljanje tržne dejavnost ter 119.a in 119.b členom Pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije.

Rok za uskladitev Sklepa s 119.a in 119.b členom tega pravilnika poteče konec leta 2023.

Poročilo o izvajanju Operativnega programa za izvajanje nacionalnega gozdnega programa za obdobje 2017–2021

Vlada je sprejela Poročilo o izvajanju Operativnega programa za izvajanje nacionalnega gozdnega programa za obdobje 2017–2021.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je združilo programe in dokumente o gozdovih v en operativen dokument, imenovan Operativni program za izvajanje nacionalnega gozdnega programa 2017–2021 (OPNGP 2017–2021). Priprava tega programa je temeljila na ciljih in usmeritvah nacionalnega gozdnega programa ter prejšnjem poročilu o izvajanju do leta 2014.

Operativni program je zajel obstoječe dokumente s področja gozdov, gozdarstva in gozdno-lesne verige, vključno z Akcijskim načrtom za sodelovanje v okviru mehanizma za usklajevanje sodelovanja med Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope na področju gozdarstva. Ministrstvo je v skladu z zakonom pripravilo tudi Poročilo o izvajanju Operativnega programa za izvajanje nacionalnega gozdnega programa za obdobje 2017–2021 (POPNGP 2017–2021), ki analizira izvajanje predhodno omenjenega operativnega programa

Poročilo ugotavlja, da je izvajanje programa uspešno prispevalo k uresničevanju ciljev in usmeritev nacionalnega gozdnega programa, kar je podrobno opisano v Resoluciji o nacionalnem gozdnem programu. Kljub izpolnjevanju nalog je obdobje 2017–2021 zaznamovala izjemna naravna dogajanja, kot so žledolomi, vetrolomi ter velika škoda zaradi podlubnikov. Javna gozdarska služba je usmerjala gospodarjenje z gozdovi, predvsem v hitrem sečnji in sanaciji poškodovanih dreves.

Poročilo prav tako izpostavlja težave z gozdarskim nadzorom in poudarja, da formalni dialog ni uspel napredovati zaradi pomanjkanja sprememb v zakonodaji. Proračunska sredstva so bila v skladu z načrti porabljena, z veliko pozornosti usmerjeno v iskanje ustreznih območij za ukrepe v zasebnih gozdovih. Med pomembnimi dosežki je tudi predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije, kjer so bili pripravljeni pomembni sklepi o strategiji za gozdove do leta 2030.

Področje divjadi in lovstva je prav tako obravnavano, pri čemer so se določeni predpisi spremenili, kar je omogočilo bolj prilagodljivo upravljanje z divjadjo. Kljub temu ostajajo določena območja v Sloveniji problematična zaradi prevelike populacije jelenjadi in divjih prašičev.

Sklep Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi Odločbe Sveta o ustanovitvi Stalnega odbora za gozdarstvo

Sklep Sveta predlaga posodobitev Stalnega odbora za gozdarstvo, ustanovljenega leta 1989, v Stalno skupino strokovnjakov za gozdove in gozdarstvo. Ta sprememba sledi novi Strategiji EU za gozdove do leta 2030 in je namenjena izboljšanju upravljanja z gozdovi.

Novi odbor bo interdisciplinarna skupina, odgovorna za vprašanja povezana z gozdovi, odražala bo okoljske, socialne in gospodarske cilje Strategije EU za gozdove do leta 2030. Spremembe vključujejo preimenovanje, širitev nalog, razširitev članstva ter posodobitev pravnih podlag in sklicev na politiko.

Slovenija podpira ta predlog, poudarja krepitev gozdarske stroke in upoštevanje nacionalnih pristojnosti ter načela subsidiarnosti na področju gozdarstva. To stališče je bilo usklajeno med Ministrstvom za finance, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvom za okolje in prostor, Ministrstvom za zunanje zadeve ter Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo.