Skoči do osrednje vsebine

Evropska komisija predlaga spremembo statusa volka

Evropska komisija (EK) je predstavila predlog sklepa Sveta o prilagoditvi statusa zaščite volka v okviru Bernske konvencije, katere pogodbenice so tudi države Evropske unije (EU). Komisija v predlogu sklepa Sveta predlaga spremembo statusa volka iz strogo zavarovane v zavarovano živalsko vrsto.

EK se je v svojem odgovoru na Resolucijo Evropskega parlamenta z dne 24. novembra 2022 o varstvu živinoreje in velikih zvereh v Evropi zavezala, da bo v letu 2023 opravila tudi poglobljeno analizo vseh razpoložljivih znanstvenih in tehničnih podatkov ter vseh drugih pomembnih okoliščin, da bi ocenila, ali so potrebni dodatni ukrepi tudi za prilagoditev varstvenega statusa vrst v interesu Skupnosti na podlagi tehničnega in znanstvenega napredka.

Komisija je tako 20. decembra 2023 objavila poglobljeno analizo statusa volka v EU. Analiza kaže, da se je populacija volkov v zadnjih dveh desetletjih znatno povečala. Danes je v EU več kot 20.000 volkov, pri čemer je opazen trend splošne rasti populacij in širjenja območij v vseh celinskih državah članicah EU.

Vrnitev volka je velik uspeh pri ohranjanju vrst. Ustrezno pravno varstvo, bolj naklonjena javnost in obnovitev plenskih vrst (na primer jelenjad in divji prašič) ter gozdnih površin (zaradi opuščanja zemljišč na podeželju) so omogočili ohranitev vrste. Hkrati pa seveda vrnitev volka na območja, kjer ga ni bilo že desetletja ali več, pomeni velik izziv za države, saj je to pogosto povezano z različnimi vrstami konfliktov.

Ob upoštevanju ugotovitev omenjene analize je tako EK predložila predlog sklepa Sveta o prilagoditvi statusa zaščite volka v okviru Konvencije o varstvu prosto živečega evropskega rastlinstva in živalstva ter njunih naravnih življenjskih prostorov, to je tako imenovane Bernske konvencije. Komisija predlaga, da se volku v okviru Bernske konvencije dodeli status »zavarovane živalske vrste« in ne več »strogo zavarovane živalske vrste«.

Bernska konvencija deluje v okviru Sveta Evrope. Pogodbenice Bernske konvencije so vse države članice EU, Evropska unija in druge evropske države ter tudi štiri afriške države. To je prva mednarodna pogodba, ki obravnava tako varstvo posameznih rastlinskih in živalskih vrst kot tudi njihovih habitatov. To načelo je povzela tudi evropska zakonodaja na področju varstva narave (v konkretnem primeru za volka v Direktivi o habitatih).

O predlogu EK za znižanje varstvenega statusa volka v okviru Bernske konvencije bo najprej odločal Svet EU. Če bi ta predlog podprl, bi ga nato obravnaval in se do njega opredelil Stalni odbor Bernske konvencije. V naslednji fazi bi lahko sledila sprememba zakonodaje EU, to je (prilog) Direktive o habitatih.