Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. decembra 2023

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.23 sta na Celjski cesti v Rogatcu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Kranj

Ob 8.28 je na avtocestnem izvozu Lipce na Jesenicah osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, reševalci NMP Jesenice pa so jo oskrbeli in prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.18 je na avtocesti Logatec–Vrhnika za Štampetovim mostom, občina Vrhnika, trčilo pet osebnih vozil. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi. Reševalci NMP Logatec so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.10 sta na Ljubljanski cesti v Litiji trčili osebni vozili, pri čemer je eno zagorelo. Požar so pogasili mimoidoči. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanima osebama, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Litija so poškodovani osebi na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 20.22 sta na Šmartinski cesti v Ljubljani trčila avtobus in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na osebnem vozilu. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 14.28 sta na avtocesti Maribor–Šentilj v občini Šentilj trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, poškodovanca rešili iz vozila in ga prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.58 so v naselju Lukežiči, občina Renče-Vogrsko, na cestišču našli težje poškodovano osebo. Vzrok za nastanek poškodb naj bi bila prometna nesreča. Posredovali so reševalci NMP Nova Gorica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in policija. Gasilca JZ GRD GE Nova Gorica sta osvetljevala kraj nesreče in nudila pomoč policiji pri beleženju posledic dogodka. Poškodovana oseba je podlegla poškodbam na kraju nesreče.

Ob 10.47 je na cesti Prvačina–Dornberk, občina Nova Gorica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom dvignili vozilo na cestišče. Reševalci NMP Nova Gorica so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Šempeter.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 5.57 so na Koroški cesti, občina Ravne na Koroškem, verižno trčila štiri osebna vozila. Gasilci KGZ Ravne so zavarovali kraj, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter odstranili vozila s ceste. Reševalci NMP so dve poškodovani osebi prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 7.41 se je v naselju Rakovlje, občina Braslovče, zaradi izpada električne energije v osnovni šoli sprožil požarni alarm. Gasilci PGD Braslovče so preventivno izvedli evakuacijo šole in opravili pregled prostorov. Pristojne službe bodo odpravile napako.

Izpostava Kranj

Ob 19.52 je v naselju Breg ob Kokri, občina Preddvor, zagorelo v garaži stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj in PGD Preddvor so pogasili požar, iznesli ožgane premete, razkopali in pogasili še posamezna žarišča ter opravili meritve nevarnih plinov, ki so pokazale povečano koncentracijo ogljikovega monoksida.

Izpostava Maribor

Ob 16.52 so v Novi ulici v Spodnjem Dupleku v občini Duplek gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Dvorjane in Korena so pogasili požar in opravili meritve plinov. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 20.37 je na Zgornji Ložnici, občina Slovenska Bistrica, zagorelo v pomožnem objektu. Požar so pogasili gasilci PGD Zgornja Bistrica in Slovenska Bistrica.

Ob 20.43 so v Sladkem Vrhu, občina Šentilj, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Paloma - Sladki Vrh so pogasili požar in prezračili prostore.

Ob 22.36 so v Lovrencu na Pohorju gasilci PGD Lovrenc na Pohorju pogasili goreč predpražnik pred gostinskim lokalom.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 17.31 se je v Vojkovi ulici v Celju kadilo iz zapuščenega parkiranega osebnega vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka ter pogasili tleči sedež v vozilu, ki se je vnel zaradi odvrženih pirotehničnih sredstev.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.02 je na Poti v Hrastovec v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Požar je delno poškodoval v neposredni bližini parkirano drugo vozilo, ki ga je lastnik med tem odstranil s kraja požara. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče. Vozilo je uničeno.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 12.11 so na Dupleški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili manjši zabojnik za odpadke.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 6.08 so na Partizanski cesti v Velenju v podjetju gasilci PGE Velenje nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.51 so v ulici Šalek v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili dve osebi.

Ob 19.12 so na Titovem trgu v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala. Dvigalo so izklopili ter obvestili serviserja in skrbnika objekta.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.53 so v Ulici Martina Krpana v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila, v katerem je bila zaklenjena oseba.

Ob 12.38 so na Adamičevi cesti, občina Grosuplje, gasilci PGD Grosuplje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 14.20 so na Linhartovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana preko okna vstopili v stanovanje, odprli vhodna vrata ter omogočili reševalcem NMP dostop do preminule osebe.

Izpostava Maribor

Ob 23.09 so v Rošpohu, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem so našli pogrešano preminulo osebo.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.50 so na Cesti zmage v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje-mesto s tehničnim posegom odprli vrata večstanovanjskega objekta in oskrbovalki omogočili dostop do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V četrtek bo brez padavin. V petek bo povečini oblačno. Nastale bodo rahle padavine, po dolinah bo možna poledica. Pade od 0 do 5 mm padavin. Meja sneženja bo nad 1300 m nadmorske višine. Zjutraj bo temperatura okoli 0, čez dan okoli 5 °C.

Od sobote dalje kaže na suho in za ta čas razmeroma toplo vreme.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/