Skoči do osrednje vsebine

Slovenska vojska bogatejša za taktično transportno letalo C-27J Spartan

Na letališču v Cerkljah ob Krki je bila danes slovesnost ob prihodu prvega taktičnega transportnega letala C-27J Spartan.

Po preletu in pristanku letala Spartan na letališču je zbrane nagovoril minister za obrambo Marjan Šarec. Poudaril je, da gre za novo pridobitev - transportno zmogljivost, ki je do zdaj še nismo imeli. "Letalo ne bo uporabljala le Slovenska vojska, temveč bo v službi državljank in državljanov ob naravnih nesrečah, kakršnim smo bili priča letos poleti. Takrat je bila Slovenska vojska med prvimi na terenu," je povedal minister Šarec, ki je tudi napovedal, da se bo letalu kmalu pridružilo še drugo transportno letalo. "Flota bo še bogatejša, Slovenska vojska bo imela transportne zmogljivosti, ki jih potrebuje," je poudaril minister. V nadaljevanju je dejal, da je po dolgih letih stagnacije Slovenska vojska na poti razvoja in modernizacije. "Če želimo pridobiti nov kader in Slovensko vojsko postaviti na mesto, ki ji pripada, moramo nujno vlagati v raziskave in razvoj ter vključiti slovensko znanje," je še povedal minister za obrambo Marjan Šarec.

Zbrane so nagovorili tudi poveljnik 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske polkovnik Janez Gaube, general Luciano Portolano z Ministrstva za obrambo Italijanske republike in predstavnik podjetja Leonardo Dario Marfè.

V okviru slovesnosti so minister za obrambo Marjan Šarec, generalni direktor Direktorata za logistiko mag. Željko Kralj in general Luciano Portolano prerezali trak na rampi letala, s čimer je Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije simbolično prevzelo letalo Spartan od Ministrstva za obrambo Italijanske republike.

Izvedbeni sporazum za prvo letalo Spartan je bil podpisan 17. novembra 2021, 19. septembra 2023 pa sprememba k Izvedbenemu sporazumu, ki je bila podlaga za naročilo drugega letala. Za ohranjanje neprekinjene plovnosti je nujno, da imamo vsaj dve letali. Tako bomo lahko zagotavljali vzdržljivost sil pri opravljanju nalog bojnega ali humanitarnega značaja. Slovenija se je med epidemijo covida-19 leta 2020 znašla v neugodnem položaju, saj nismo imeli primernih letalskih zmogljivosti. Z letalom Spartan rešujemo tudi to vrzel.

Letalo Spartan bo omogočilo vzpostavitev letalske dvonamenske nacionalne zmogljivosti ter tako Slovenski vojski samostojnost in neodvisnost delovanja. Uporabljali ga bomo za prevoz vojakov, različnega tovora in opreme, vozil, odmetavanje tovora in padalcev, medicinske prevoze pripadnikov Slovenske vojske ali evakuacijo državljanov Republike Slovenije, vključno z reševanjem izoliranega osebja in druge tovrstne naloge. Posebej sta za letali Spartan naročena modul za prevoz potnikov in zmogljivost za gašenje požarov. Naš sistem za gašenje bo v obliki cisterne, ki bo sprejela osem ton vode in imela pri vratih izlivne šobe. 

Gre za izjemno pridobitev, ki v Slovenijo prinaša najsodobnejšo vojaško tehnologijo ter možnost za razvoj slovenskega vojaškega letalstva in letalske stroke. 

Slovesnosti so se poleg vodstva Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske udeležili tudi člani Odbora za obrambo Državnega zbora RS, predstavniki italijanskega ministrstva za obrambo, predstavniki veleposlaništva Italijanske republike v RS, predstavniki lokalne skupnosti in podjetja Leonardo ter drugi gostje.

Ob slovesnosti prevzema novega letala sta na letališču potekala tudi tehnični zbor in prikaz najnovejše tehnike ter opreme v okviru modernizacije obrambnega resorja.