Skoči do osrednje vsebine

Skupna akcija nadzora SEVESO obratov manjšega tveganja za okolje

Skupno akcijo nadzora SEVESO obratov manjšega tveganja za okolje so izvedli inšpektorji za okolje in Inšpektorata Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami (IRSVNDN). V akcijo je bilo vključenih deset izbranih obratov manjšega tveganja za okolje.

Cilj in namen akcije je bil, da se pri zavezancih, ki so upravljavci obrata manjšega tveganja za okolje preveri njihove organizacijske in tehnične ukrepe za preprečevanje in zmanjševanje posledic večjih nesreč, medtem ko je IRSVNDN preverjal ustreznost protipožarne zaščite v skladu s predpisi iz njihovega delovnega področja.

Inšpekcija za okolje je preverjala:

  • podatke o obratu in upravljavcu obrata manjšega tveganja za okolje,
  • količine in vrste prisotnih nevarnih snovi v obratu in ravnanje z njimi,
  • zasnovi preprečevanja večjih nesreč in Zasnovi zmanjšanja tveganja za okolje,
  • vire tveganja zunaj obrata, ki bi lahko povečali tveganje in posledice večje nesreče v obratu in verižni učinki,
  • informacije za javnost o varnostnih ukrepih,
  • opredelitev in ovrednotenje možnih večjih nesreč,
  • način zagotavljanje varnega obratovanje obrata,
  • obvladovanje sprememb,
  • načrtovanje ukrepov ob izrednih dogodkih in nesrečah,
  • način preventivnega vzdrževanja obrata in varnostno pomembnih naprav,
  • monitoring obratovanja, presoja in pregled Zasnove zmanjšanja tveganja za okolje (ZZTO) ter
  • ukrepi za preprečevanje in zmanjševanje posledic večjih nesreč.

Skupaj je bilo v akcijo zajetih deset zavezancev. Pri sedmih zavezancih kršitve niso bile ugotovljene. Kršitve so bile  ugotovljene v obratu Acroni, d. o. o., kjer je inšpektor odredil, da mora uskladiti količine nevarnih snovi s količino, ki je določena v okoljevarstvenem dovoljenju (OVD) in pri družbi Kurivo Gorica d. d., PE Ajdovščina, ki ji je bilo odrejeno imenovanje skrbnika varstva okolja. Obe odločbi sta izvršeni. V primeru Agroruše d. o. o., je zavezanec v postopku stečaja in postopek na Inšpekciji za okolje še ni v celoti končan, v ostalih sedmih primerih pa kršitve niso bile ugotovljene.

Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami je preverjal: 

  • ali obrati zagotavljajo ustrezno, s predpisi določeno protipožarno zaščito.

V okviru nadzora glede stanja opreme, naprav in sredstev za varstvo pred požarom po obratih so bile ugotovljene določene pomanjkljivosti pri dveh obratih, Kurivo Gorica d. d. in Pam d. o. o. Sicer so imeli vsi obrati izdelane dokumente s področja varstva pred požarom (ocena požarne varnosti, požarni red, požarni načrt in načrt evakuacije) skladno s predpisi. Vsi obrati so izročili en izvod svojega požarnega načrta gasilski enoti, ki na območju obrata opravlja javno gasilsko službo. V vseh obratih izvajajo usposabljanja zaposlenih s področja varstva pred požarom skladno s sprejetimi programi usposabljanja in Pravilnikom o usposabljanju in pooblastilih za izvajanje ukrepov varstva pred požarom. V vseh obratih so bile evakuacijske poti, prehodi in dostopi prosti, ravno tako dostopi, dovozi in delovne površine za intervencijska vozila. Pri nadzoru stanja opreme, naprav in sredstev za varstvo pred požarom je bilo ugotovljeno, da imajo v vseh obratih za začetno gašenje nameščene ročne gasilne aparate, glede na zahteve po večjih količinah gasilnega sredstva, pa tudi prevozne gasilne aparate. Namestitev in vrsta gasilnih aparatov je bila v vseh obratih skladna s predpisom. Vsi gasilni aparati so bili vzdrževani od pooblaščenih vzdrževalcev in v rokih, ki jih predpišejo proizvajalci. Vsi obrati imajo izvedeno zunanjo hidrantno omrežje, pretežno z nadtalnimi hidranti. Redni tehnični nadzor hidrantnega omrežja izvajajo enkrat letno in o tem vodijo evidenco.

Šest obratov ima vgrajene sisteme aktivne požarne zaščite SAPZ (vsaj enega od sledečih sistemov: za odkrivanje in javljanje požara, za odkrivanje in javljanje gorljivih plinov ali par v zraku, gasilni sistemi s tekočim, plinastim ali drugim gasilom, za nadzor dima in toplote, varnostna razsvetljava), kar pomeni, da so načrtovani in vgrajeni na podlagi tehničnih rešitev, s katerimi je doseženo izpolnjevanje bistvene zahteve varnosti pred požarom po predpisih in drugih normativnih dokumentih, ki urejajo graditev.