Skoči do osrednje vsebine

Poročilo o akciji nadzora vožnje v naravnem okolju 2023

V letošnjem letu so inšpektorji za naravo in vode Inšpektorata za naravne vire in prostor skupaj s policisti izvedli dve akciji nadzora vožnje v naravi. V času zimskih počitnic je šlo predvsem za nadzor vožnje z motornimi sanmi, v poletnem obdobju pa vožnje z motokros motorji, štirikolesniki in kolesi ter nedovoljena parkiranja v naravi.

Gre za akcijo, ki je usmerjena v preventivo, ozaveščanje in opozarjanje. Ugotavljamo namreč, da večina obiskovalcev naravnega okolja slabo pozna določbe Zakona o varstvu okolja (ZON), ki se nanašajo na vožnjo v naravi oziroma parkiranje v naravi. Največ ozaveščanja je potrebno izvesti za planinske pohodnike in nabiralce, ki pogosto parkirajo v naravnem okolju. Največ težav pa še vedno povzročajo motorji, zlasti s hrupom, posledice vožnje z motorji so najbolj vidne na poškodovanih tleh in  rastju.

Nadzori so se izvajali v zavarovanih območjih, območjih Natura 2000 in območjih naravnih vrednot državnega pomena.


Nadzori v času zimskih počitnic

V času zimskih počitnic so inšpektorji za naravo in vode opravili organiziran nadzor skupaj s policijo:

  • na širšem območju Pohorja, na relaciji med Kopami in Roglo, kjer se najpogosteje izvajajo vožnje z motornimi sanmi,
  • na območju Bele krajine se je vršil nadzor na območju Natura 2000 in ekološko pomembnem območju v okolici Mirne gore in Gač,
  • na širšem območju Nove Gorice se je nadzor vršil v občinah Tolmin in Kobarid ter na območju Svete Gore, Korade in  Sabotina,
  • na Notranjskem se je vršil nadzor na območju Javornika in  Snežnika (Natura 2000),
  • v Prekmurju je bila akcija usmerjena na posebna varovana območja, kjer so se v preteklosti pogosto dogajale kršitve vožnje v naravnem okolju (Veržej, Mota, Razkrižje, Gajševsko jezero).

V zimski akciji večjega števila kršitev vožnje z motornimi  vozili v naravnem okolju nismo zaznali. Smo pa nadzor vožnje v naravnem okolju razširili tudi na nadzor prek družabnih omrežij in oglobili zavezanca, ki je svojo vožnjo z motornimi sanmi na Rogli oglaševal preko You tuba.

Nadzori v poletnih počitnicah

V poletnem času se v naravnem okolju izvajajo predvsem vožnje z motocross motorji, štirikolesniki, kolesi ter downhil kolesi ter nedovoljena parkiranja v naravi. Inšpektorji za naravo in vode Inšpektorata Republike Slovenije za naravne vire in prostor so skupaj s policisti v nadzorih vožnje v naravi preverjali predvsem varovana območja Natura 2000 in območjih naravnih vrednot, in sicer na:

  • območju Krajinskega parka Škocjanske jame od Postojne do Sežane (Natura 2000, naravna vrednota državnega pomena,
  • v zavarovanih območjih Občin Idrija in Cerkno,
  • območju Nature 2000 na Kopah (Slovenjgraško Pohorje),
  • območju Občin Kobarid in Koper ter
  • južnih obronkov Trnovskega gozda,
  • s podjetji, ki izposojajo kolesa na Pohorju, pa smo opravili razgovore. Ugotavljamo, da zakonodajo s področja varstva narave in prepovedjo vožnje v naravnem okolju poznajo, kolesarje usmerjajo na zato določene poti, ki so označene na terenu in na kartah.  Opažamo, da se vožnje s kolesi (zlasti z downhill kolesi) že usmerjajo v zato urejene bike parke.

V poletni akciji kršitev vožnje z vozili na motorni pogon in kršitev vožnje s kolesi v naravnem okolju nismo zaznali. Izrečena pa so bila opozorila zaradi nepravilnega parkiranja.

Akcija nadzora vožnje v naravnem okolju izvajamo predvsem z namenom osveščanja, opozarjanja in preprečitve nezakonitega ravnanja, ki ima za posledico poškodbe naravnega okolja in ogrožanje habitatov rastlinskih in živalskih vrst, saj je konkretne kršitve v naravi na določen termin zelo težko neposredno ugotoviti. Vožnje se namreč ne izvajajo kontinuirano, ampak le občasno. Težave pri nadzoru povzročajo tudi neregistrirana vozila, neprepoznavnost voznikov (čelade, zaščitna obleka), agresivni vozniki, velike hitrosti, pobegi voznikov s kraja kršitve.