Skoči do osrednje vsebine

Evropska komisija sprejela spremembo programa Digitalna Evropa za pospešitev digitalne preobrazbe

Evropska komisija je v okviru programa Evropske unije (EU) Digitalna Evropa sprejela spremembo delovnega programa za aktivnosti podpore digitalizaciji in uvajanju digitalnih rešitev za podjetja in posameznike.

S skupnim proračunom v višini 7,5 milijarde evrov v sedmih letih bo ta program pomagal pospešiti digitalno preobrazbo evropske družbe in gospodarstva, pri čemer bodo imela koristi zlasti mala in srednje velika podjetja.

Program Digitalna Evropa se izvaja z večletnimi delovnimi programi. Delovni program določa vsebino, sredstva in časovnico podpornih instrumentov za posamezno obdobje. Sprememba delovnega programa za obdobje od 2023 do 2024 tako določa konkretna področja in teme, ki bodo podprte v letu 2024.

Slednje za leto 2024 opredeljujejo naslednji delovni programi:

Glavni delovni program za leto 2024 je vreden skoraj 549 milijonov evrov. Glavni delovni program zajema projekte na področjih kot so superračunalniki, podatki, umetna inteligenca, oblak, kibernetska varnost in napredna digitalna znanja. Več kot polovica predvidenega zneska bo tako namenjena zagotavljanju nadaljevanja dejavnosti na teh področjih.

Drugih 40 odstotkov sredstev za leto 2024 pa bo zagotovilo konkretno podporo za izvajanje večdržavnih projektov (angleško Multi-country projects) programa Program Digitalnega desetletja 2030 (v angleščini), vključno s podporo za evropske konzorcije za digitalno infrastrukturo (angleško European Digital Infrastructure Consortia – EDIC), okrepljenimi prizadevanji na področju umetne inteligence ter dodatnimi ukrepi, povezanimi s ključnimi digitalnimi politikami, kot so virtualni svetovi, oblak in kvantna tehnologija.

V skladu s strategijo EU za umetno inteligenco je v delovnem programu 2024 temu področju namenjena petina sredstev. To vključuje ukrepe za vzpostavitev ekosistema za velike jezikovne modele v Evropi, zagotavljanje podpore za izvajanje in skladnost z novim Aktom o umetni inteligenci, financiranje platforme Virtualni človeški dvojček (angleško Virtual Human Twin), spodbujanje inovacij na področju umetne inteligence v zdravstvu in nadaljnje financiranje projektov, kot je Destinacija Zemlja (angleško Destination Earth).