Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. decembra 2023

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.30 je pri kraju Vrh pri Boštanju, občina Sevnica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho v potok Grahovica. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, namestili vpojna sredstva in s tem preprečili onesnaženje potoka ter nudili pomoč policiji. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.26 je v naselju Gradež, občina Velike Lašče, voznik izgubil nadzor nad vozilom, ki je zapeljalo s cestišča, se prevrnilo na bok in obtičalo ob drevesu. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč policistom in delavcem avto vleke pri postavitvi vozila nazaj na kolesa. Oseba, ki je bila v času dogodka v vozilu, se je iz vozila rešila sama, zaradi poškodb pa so jo prevzeli reševalci NMP.

Ob 18.16 so na Kamniški cesti v Zgornjih Jaršah v občini Domžale trčila tri osebna vozila. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Domžale so eno poškodovano osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 10.17 sta na Tržaški cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so nevtralizirali razlite motorne tekočine in odklopili akumulatorja. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.45 je v naselju Dolenci, občina Šalovci, prišlo do vžiga saj v dimniku. Gasilci PGD Dolenci so zavarovali mesto dogodka in počakali, da so saje kontrolirano izgorele ter dimnik pregledali s termo kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.07 je v Šmarjeških Toplicah prišlo do eksplozije plina in do požara stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šmarjeta, Bela Cerkev, Orešje in Zbure so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, pogasili požar, prostore pregledali s termovizijsko kamero ter jih prezračili. Reševalci NMP Novo mesto so na kraju oskrbeli dve poškodovani osebi in ju prepeljali v SB Novo mesto.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.21 je v Vilharjevi ulici v Ajdovščini gorela vsebina v komunalnem zabojniku. Požar, ki je uničil zabojnik, so pogasili gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.02 je v Gregorčičevi ulici v Ajdovščini, pri zemeljskih delih prišlo do poškodbe plinske napeljave. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, opravili meritve ter nudili pomoč dežurni službi Adriaplina pri odpravljanju napake. Na kraju je bila tudi policija in poveljnik OŠ CZ Ajdovščina.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 13.37 se je na Šaranovičevi cesti v Domžalah na bencinskem servisu razlilo 100-150 litrov dizelskega goriva. Gasilci CZR Domžale so zaprli bencinski servis, na ploščadi posuli razlito gorivo ter iz lovilnega jaška za točenje goriva prečrpali okrog 50 litrov goriva. Preostanek goriva, ki je stekel v lovilno jamo, bo prečrpala služba za ravnanje z nevarnimi odpadki. Do iztekanja v okolje ni prišlo. Bencinski servis je bil zaprt približno 45 minut.

Ob 16.22 je v naselju Fužine, občina Kamnik, iz meteornega jaška v kanalizacijo iztekala tekočina bele barve. Gasilci PGD Kamnik so na kraju vzeli vzorce vode in opravili osnovne analize, ki niso pokazale odstopanj od normalnih parametrov. Izvora niso mogli locirati.

Izpostava Ptuj

Ob 8.01 je na Ormoški cesti na Ptuju na bencinskem servisu izteklo dizelsko gorivo. Gasilci PGD Ptuj so nevtralizirali približno 30 litrov razlitega goriva ter prečrpali 10 litrov iz rezervoarja za vodo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 16.19 je na Borštnikovi ulici v Brežicah, zaradi počene cevi iztekala voda pri hidrantu. Gasilci PGD Brežice so zaprli ventil in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Celje

Ob 11.12 so v Okonini, občina Ljubno, gasilci PGD Okonina nudili pomoč reševalcem NMP Mozirje pri oskrbi in prenosu obolele osebe iz gozda do reševalnega vozila, s katerim so osebo odpeljali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 11.21 je v Polžanski Gorci, občina Šmarje pri Jelšah, voznik z osebnim vozilom zašel in z okvarjenim vozilom obstal na blatni poti. Pri poskusu popravila motorja se je lažje poškodoval in utrpel opekline. Gasilci PGD Sladka Gora so nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah, ki so osebo oskrbeli na kraju dogodka, nato pa so pomagali pri odstranitvi vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.38 so v naselju Bičevje v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz četrtega nadstropja večstanovanjske stavbe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 19.05 so v Šolski ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Slovenska Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.57 je na Colu, občina Ajdovščina, obstajala možnost, da bo večja skala padla na vozišče in ogrozila stanovanjski objekt. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Col so zavarovali kraj in s tehničnim posegom preprečili, da bi nastala dodatna škoda. O dogodku je bil obveščen tudi poveljnik OŠ CZ Ajdovščina.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V torek bo jasno, po nekaterih nižinah bo zjutraj in dopoldne megla. V sredo in četrtek se bo nadaljevalo suho vreme. Temperaturni obrat bo oslabel, več bo tudi oblačnosti. V petek in soboto bo možen občasen dež, količina bo razmeroma majhna, pričakujemo od 2 do največ 15 mm padavin. Od nedelje do četrtka je verjetnost za padavine majhna.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/