Skoči do osrednje vsebine

Slovenska diplomacija tudi v prihodnje profesionalna, aktivna in visoko motivirana

Na Brdu pri Kranju so na tradicionalnem posvetu slovenske diplomacije diplomati in diplomatke v luči priprav na članstvo Slovenije v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov razpravljali o aktualnih zunanjepolitičnih temah, s poudarkom na podpori Ukrajini in razmerah na Bližnjem vzhodu. Udeležence posveta, ki ga vodi ministrica Tanja Fajon, so nagovorili najvišji predstavniki države.

Uvodni dan posveta so diplomatke in diplomate nagovorile ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Vse tri so poudarile pomembno vlogo diplomatov in diplomatk ter enotnosti v stališčih slovenske zunanje politike. "Vladavino mednarodnega prava vse bolj izpodriva vladavina moči. Najbolj brutalno se je to pokazalo ob ruski agresiji na Ukrajino, kjer smo priča razvrednotenju in teptanju osnovnih postulatov moderne družbe. Danes se to dogaja tudi v vsej razsežnosti humanitarne katastrofe v Palestini. Nazoren je grozljiv podatek, da v Palestini vsakih deset minut umre en otrok. Za terorizem ni opravičila, nikoli. Toda prav tako ne za ustvarjanje humanitarne katastrofe, ki se pred našimi očmi odvija v Gazi in v kateri izgubljajo življenja predvsem ženske in otroci. Kot sem že večkrat poudarila in to ponavljam tudi danes, je svet v Gazi padel na preizkusu humanosti. V Gazi ne moremo računati na popravni izpit. Tega privilegija ne bomo imeli," je v uvodnem nagovoru dejala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je diplomate pozvala k širšemu pogledu na rusko agresijo proti Ukrajini in k razmisleku, kakšno vlogo lahko Evropska unija igra pri pomoči Ukrajini v prihodnje ter opomnila na zločine, ki se dogajajo v Gazi. "Pogosto poudarjam potrebo po usklajenosti na področju zunanje politike. Menim, da to imamo. Veseli me, da se ne spoprijemamo več s tako imenovanimi 'soliranji'. V tem neprijaznem svetu je vodenje vsebinsko usklajene zunanje politike še toliko pomembnejše," je dejala med drugim. V nagovoru je tudi poudarila, da verjame v izjemno delo Slovenije v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN) in dosežke v letu 2023: "Zavedati se moramo, zakaj smo tako uspešni. Zato, ker v svetu uživamo ugled. Zato, ker smo načelni in ker se ne uklanjamo posamičnim interesom. Ponosna sem, da sem predsednica take države in tako državo bom še naprej z veseljem predstavljala v tujini."

Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je poudarila usklajenost slovenske diplomacije in nadgradnjo tega preko kulturne, znanstvene in ekonomske diplomacije: "Odraz narodove identitete, njegovih vrednot, sposobnosti in stanja družbene in politične zavesti se zrcali čez kulturo in umetniško ustvarjanje. Kulturna diplomacija je eno najpomembnejših orodij zunanje politike. Ne samo da je to jezik subtilnega sporazumevanja, prepoznavanja sorodnih narodov na eni in razumevanje manj sorodnih kultur na drugi strani, temveč je tudi sredstvo preprečevanja konfliktov. Ta zvrst diplomacije se pogostokrat postavlja ob stran in tu ima naša država še nekaj enkratnih možnosti razvoja. Spodbujam vas, da s pomočjo kulture krepite ozaveščanje o Sloveniji, njenih prebivalcih in kakovosti naših umetnikov. Mnogokrat se tudi spregleda, da je umetnost lahko tudi tesno povezana z gospodarstvom."

Drugi dan posveta na Brdu pri Kranju so diplomati in diplomatke razpravljali s predsednikom Vlade Republike Slovenije Robertom Golobom, ki je uvodoma vsem sporočil: "V letu 2023 ste z vašim trdim delom izrazito okrepili naš ugled v svetu, za kar se vam zahvaljujem. Zaradi vas je nam vsem lažje. Leto 2023 je eno tistih, v katerem je Slovenija dosegla svoje največje diplomatske uspehe." Dodal je, da bo v 2024 veliko izzivov in da bo Slovenija predsedovala Varnostnemu svetu OZN septembra, ko se bo tam zvrstilo veliko dogodkov: "Prepričan sem, da bom lahko zelo ponosen na vas in da bodo tudi državljani ponosni na vas."

V nadaljevanju posveta so diplomatke in diplomati pozornost namenili razmeram v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu. Pri tem so se strinjali, da mora Slovenija ohraniti podporo Ukrajini. Glede Bližnjega vzhoda so poudarili zavezanost nadaljnji aktivni vlogi Slovenije, še posebej v luči skorajšnjega članstva v Varnostnem svetu. Poudarili so pomen prizadevanj za dosego trajnega miru, ki bi omogočilo mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev. Razpravljali so tudi o organizacijskih, tehničnih in kadrovskih usmeritvah zunanjega ministrstva in mreže diplomatskih predstavništev in konzulatov.

Tretji dan posveta, 19. decembra 2023, bo osredotočen na članstvo Slovenije v Varnostnem svetu OZN, tako z vidika vsebinskih kot organizacijskih priprav na to pomembno nalogo. Poleg tega bodo v razpravah posebno pozornost namenili evropskim temam, s poudarkom na širitvi EU na Zahodni Balkan.

Celoten nagovor ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Celoten nagovor predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar (pdf, 430 KB).

Celoten nagovor predsednice Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.