Skoči do osrednje vsebine

Premier na posvetu slovenske diplomacije: Letos je Slovenija dosegla največje diplomatske uspehe

Predsednik vlade dr. Robert Golob je na 27. letnem posvetu slovenske diplomacije nagovoril vodje diplomatsko-konzularnih predstavništev.
Predsednik vlade govori za govorniškim pultom med udeleženci srečanja

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes nagovoril vodje diplomatsko-konzularnih predstavništev | Avtor: Boštjan Podlogar/STA

1 / 3

Uvodoma se je diplomatom zahvalil, da so v letošnjem letu uspeli ugled Slovenije izrazito okrepiti: “Leto 2023 je eno od tistih let, v katerem je Slovenija dosegla svoje največje diplomatske uspehe,” je dejal predsednik vlade. Izpostavil je izvolitev v Varnostni svet Združenih narodov: “153 glasov dobiš s trdim delom in prepoznavnostjo politike, ki se zavzema za enakopravnost.” Dodal je, da je k temu pripomoglo tudi zavzemanje za uravnotežene odnose in konsistentnost v zunanji politiki ter izrazil prepričanje, da bo Slovenija uspešna kot članica Varnostnega sveta Združenih narodov.

Predsednik vlade se je še posebej zahvalil vsem, ki so izpostavljeni vojnim razmeram - veleposlaništvu v Kijevu, Tel Avivu in Ramali: “Vaša vloga bo v prihodnjih mesecih še pomembnejša, saj si vsi iskreno želimo in si bomo prizadevali, da bi na teh konfliktnih območjih čim prej prišlo do sklenitve premirja oziroma morda celo miru.”

Po besedah predsednika vlade je moč Evrope v enotnosti 27 članic Evropske unije. Na nedavnem vrhu Evropskega sveta so voditelji tehtali med enotnostjo in solidarnostjo. Med temami na vrhu je izpostavil začetek pristopnih pogajanj za Ukrajino in Moldavijo ter enotnost članic EU za začetek pristopnih pogajanj Bosne in Hercegovine. “Slovenija je eden največjih zagovornikov približevanja držav Zahodnega Balkana,” je poudaril predsednik vlade in dodal, da bo morala Bosna in Hercegovina “še delati, vendar se ji pot odpira.”

Na vrhu Evropskega sveta so voditelji govorili tudi o migracijah. Premier je izpostavil, da so voditelji enotni, da se je treba pri migracijah osredotočiti na države izvora in na države, ki so na migrantski poti. Poleg tega je treba poskrbeti za legalizacijo. “Legalizacija pomeni samo to, da želimo, da kdorkoli pride v Evropo, pride po legalni poti in ne po ilegalni,” je izpostavil premier dr. Golob. Omenil je tudi večletni finančni okvir EU in razmere na območju Gaze. “Odgovornost Evropske unije je, da se v humanitarni katastrofi postavi na stran civilnega prebivalstva,” je dejal predsednik vlade in dodal: "Enotni smo v obsodbi napadov Hamasa, obsojamo zajetje talcev in priznavamo pravico Izraela do samoobrambe ob spoštovanju mednarodnega prava." Predsednik vlade dr. Robert Golob je prepričan, da bo vprašanje tega konflikta v prihodnje še bolj izpostavljeno v Varnostnem svetu: “Varnostni svet je mesto, kjer lahko najdemo rešitev za ta pereč mednarodni problem.” Slovenija si bo po prizadevala, da se v Varnostnem svetu poišče in najde pot do rešitve.

Slovenija bo septembra ne le članica Varnostnega sveta, ampak njegova predsedujoča. V tem mesecu se bodo odvijale najpomembnejše konference oziroma dogodki znotraj Združenih narodov. “Prepričan sem, da bom lahko zelo ponosen na vas in prepričan sem, da bodo lahko državljanke in državljani ponosni na to, kar bo Slovenija v prihodnjem letu dosegla v varnostnem svetu,” je zaključil predsednik vlade dr. Robert Golob.