Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon z direktorjem Evropske komisije Tokarskim o Letnem Interreg dogodku 2025 na Goriškem

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes na uradu sprejel Sławomirja Tokarskega, direktorja pri Evropski komisiji - Generalni direktorat za regionalno in mestno politiko - Evropsko teritorialno sodelovanje, makro regije, Interreg in izvajanje programa I (REGIO.D). Na srečanju je bila prisotna tudi državna sekretarka na uradu Vesna Humar.
Matej Arčon in Sławomir Tokarski pred slovensko in evropsko zastavo.

Matej Arčon in Sławomir Tokarski. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

V izjavi po srečanju je minister Arčon izpostavil, da je bil današnji sestanek izrednega pomena za začetek priprav na dogodek v letu 2025. »S stališča našega urada je pomembno, kako v Interreg programe vključiti našo slovensko manjšino. S tem namreč lahko krepimo čezmejno sodelovanje in povezovanje. Hkrati je ta dogodek pomemben, ker bosta v letu 2025 Nova Gorica in Gorica gostili tudi projekt Evropska prestolnica kulture. Vključevanje različnih dogodkov bo vsekakor obogatilo ta prostor,« je še poudaril minister Arčon.

Direktor Tokarski je po sestanku z naslednjimi besedami poudaril pomen priprave tega pomembnega dogodka prav na Goriškem: »Mislim, da je to idealno mesto za ta dogodek, ker prikazuje, kako Interreg lahko prispeva k temu mejnemu območju, ki je nekoč simboliziralo delitev med hladno vojno in je zdaj morda ena izmed najprijaznejših mej v celotni EU, če že ne najprijaznejša. Želimo poslati močan signal vsem državam članicam in vsem državam, da lahko to doseže vsakdo.«

V vsebinsko bogatem pogovoru sta sogovornika spregovorila o Letnem Interrreg dogodku 2025, ki bi ga zaradi posebnega pomena radi pripravili na območju somestja Nova Gorica in Gorica v letu, ko bosta mesti tudi Evropska prestolnica kulture. Na osrednjem in največjem evropskem Interreg dogodku v letu na glavnem in več stranskih dogodkih pričakujejo več kot šeststo obiskovalcev. Priložnost bo za izmenjavo zaključkov posvetov s partnerji, državljani in celotno skupnostjo Interrega, ki se bodo odvili že v letu 2024. Zaključki posvetov bodo izrednega pomena za pripravo pravnih podlag kohezijske politike post 2027. Leto 2025 pa bo tudi namenjeno pregledu uspešnosti in dosežkov Interrega v svojih 35 letih delovanja.

Sogovornika sta ob tej priložnosti spregovorila tudi na splošno o pomenu čezmejnih programov Interreg za ljudi in razvoj programskega območja. Edinstven je prav program Interreg SLO-ITA, saj omenja in prepoznava vlogo manjšine kot pomembnega deležnika programskega območja. Pomembni so bili strateška projekta Lingua in Primis ter kapitalizacijski projekt Primis. Eden od sadov projekta Lingua je namreč Krajinski in pripovedni muzej v Špetru - Slovensko multimedialno okno (SMO). Pomembno vlogo, kot je poudaril minister Arčon, imajo tudi  Evropska združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS). Gre za edinstven evropski mehanizem pri pospeševanju gospodarskega in širšega družbenega razvoja na narodnostno mešanih območjih in predvsem pri krepitvi vloge manjšin, ki na teh območjih živijo. Minister je tako poudaril aktivnosti EZTS GO (Gorica, Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba), EZTS Geopark Karavanke, EZTS B&G – RAD (Gornja Radgona, Radgona) ter EZTS Kras-Carso, ki je v postopku ustanavljanja. Ob tej priložnosti je minister direktorju predstavil še zamisel za ustanovitev EZTS v Kanalski dolini, ki bi segal kar v tri države, Slovenijo, Avstrijo in Italijo. Urad se zaveda pomena Interreg projektov za manjšinske organizacije. V ta namen je v letošnjem letu zagotovil sredstva za odprtje projektne pisarne pod okriljem Slovenskega deželnega gospodarskega združenja Trst, ki deluje z namenom povečanja zmogljivosti manjšinskih organizacij pri pripravi in prijavi projektov v program Interreg.