Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon na 27. Posvetu slovenske diplomacije o slovenskih skupnostih zunaj meja Slovenije

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je na Brdu pri Kranju v okviru 27. Posveta diplomacije sestal z veleposlaniki in generalnimi konzuli, ki delujejo v državah, kjer je številčnejša slovenska skupnost. Na srečanju je ministra spremljala državna sekretarka na uradu Vesna Humar. Beseda je tekla o položaju in izzivih slovenskih skupnostih zunaj meja Republike Slovenije.
Minister z veleposlaniki in konzuli. Skupinska fotografija.

Minister z veleposlaniki in konzuli. | Avtor: Urad Vlade Republike SLovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Uvodoma je zbrane pozdravil minister Matej Arčon, ki je poudaril, da so veleposlaništva in generalni konzulati pomemben steber, ki povezuje slovenske skupnosti z matično Slovenijo, in izpostavil pomen čim bolj operativnega in tesnega stika diplomatsko konzularnih predstavništev s slovenskimi skupnostmi ter ob enem čim boljše komunikacije z uradom. V nadaljevanju se je dotaknil nekaj pomembnejših trenutkov uspešnega leta, ki se zaključuje, in že opredelil nekaj načrtov, ki bodo zaznamovale prihodnje. Povezovanje in sodelovanje so nedvomno izrednega pomena, zato je aktivno delovanje zamejske gospodarske koordinacije, ki je bila v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport zasnovana lani, izredno razveseljivo. Povezovanje prav tako še naprej lepo teče tudi na kmetijskem področju. Eden izmed prednostnih ciljev so tudi mladi in povratništvo. V ta namen je vlada pretekli teden ustanovila Delovno skupino za pripravo ukrepov na področju vračanja slovenskih izseljencev in njihovih potomcev v Slovenijo. Bliža se tudi leto 2025, ko bosta Nova Gorica in Gorica gostili projekt Evropska prestolnica kulture. Urad vodi več aktivnosti na tem področju, minister Arčon je na današnjem srečanju pozval tudi veleposlaništva in generalne konzulate, da k sodelovanju spodbudijo tudi slovenske skupnosti zunaj meja matične domovine.

V nadaljevanju so stvarnost in izzive slovenskih skupnosti v državi, kjer delujejo, predstavili  veleposlaniki in generalni konzuli. Ministru so se zahvalili za finančno kot tudi siceršnjo podporo skupnostim, brez katere marsikatera organizacija, ki skrbi za ohranjanje slovenstva, jezika in tradicij v zamejstvu in na tujem, ne bi več obstajala. Na današnjem srečanju je bilo predstavljenih tudi kar nekaj zanimivih pobud. Mnoge izmed njih bodo v luči dobrega sodelovanje gotovo realizirane v prihodnje. Minister je napovedal, da bo Urad po povezovanju na kmetijskem in gospodarskem vzpodbudil še povezovanje organizacij iz različnih držav na kulturnem področju. Veleposlaniki so pobudo podprli in se zavzeli tudi za to, da bi v čim več mestih, kjer živi slovenska skupnost odprli Slovenske kulturne centre (SKIC-e).

Na sestanku so z ministrom o stanju in odprtih vprašanjih spregovorili veleposlanik Republike Slovenije v Rimu Matjaž Longar, veleposlanik Republike Slovenije na Dunaju Aleksander Geržina veleposlanik Republike Slovenije v Budimpešti dr. Marjan Cencen, veleposlanik Republike Slovenije v Zagrebu Gašper Dovžan, veleposlanik Republike Slovenije v Washingtonu Iztok Mirošič, veleposlanik Republike Slovenije v Canberri Marko Ham, veleposlanik Republike Slovenije v Ottawi Andrej Gregor Rode, veleposlanica Republike Slovenije v Berlinu dr. Ana Polak Petrič, veleposlanica Republike Slovenije v Bruslju Barbara Sušnik, veleposlanik Republike Slovenije v Köbenhavnu Mihael Zupančič, veleposlanica Republike Slovenije v Parizu Metka Ipavic, veleposlanik Republike Slovenije v Sarajevu Damijan Sedar, veleposlanik Republike Slovenije v Beogradu Damjan Bergant, veleposlanik Republike Slovenije v Skopju Gregor Presker, veleposlanica Republike Slovenije v Brasilii Mateja Kračun, generalni konzul Republike Slovenije v Trstu Gregor Šuc, generalni konzul Republike Slovenije v Celovcu dr. Anton Novak, generalna konzulka Republike Slovenije v Monoštru Dubravka Šekoranja, generalna konzulka Republike Slovenije v Clevelandu Alenka Jerak in generalna konzulka Republike Slovenije v Münchnu Maša Šiftar.