Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. decembra 2023

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.35 je na južnem območju Jalovca v občini Bovec plaz zasul turnega smučarja. Gorski reševalci GRS Bovec in Kranjska gora so z dežurno ekipo GRS Brnik poškodovanega smučarja oskrbeli in s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 4.11 je v naselju Paka pri Velenju, občina Velenje, osebno vozilo zapeljalo v reko Pako. Poškodovanega voznika, ki se je sam rešil iz vozila, so reševalci NMP oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec. Gasilci PGE Velenje vozila niso mogli izvleči iz reke, do izteka nevarnih tekočin ni prišlo.

Izpostava Kranj

Ob 17.55 je v naselju Velesovo, občina Cerklje na Gorenjskem, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, dvignili vozilo na cestišče ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Kranj. V nesreči so bile poškodovane tri osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.18 je na Zaloški cesti v Ljubljani osebno vozilo trčilo v poslovni objekt. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci RP Ljubljana so poškodovano osebo oskrbeli na kraju in jo prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.10 se je v Sončni ulici v naselju Šempeter v Savinjski dolini, občina Žalec, zaradi tehnične napake pregrela kurilna naprava. Gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini, Žalec in Vrbje so zavarovali kraj dogodka, pogasili ogenj v peči ter vključili črpalko za kroženje vode.

Ob 17.40 je v naselju Migojnice v občini Žalec gorelo gospodarsko poslopje. Gasilci PGD Griže, Žalec, Vrbje in Zabukovica so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar. Objekt v velikosti okoli 60 kvadratnih metrov je v celoti pogorel.

Izpostava Kranj

Ob 17.23 je na Rogarjevem rovtu nad naseljem Hrušica, občina Jesenice, zagorel počitniški objekt. Gasilci GARS Jesenice in PGD Planina pod Golico so požar pogasili. Objekt je v celoti pogorel.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.48 je v naselju Zgornje Gameljne v občini Ljubljana gorelo na transformatorski postaji Elektra Ljubljana. Gasilci PGD Gameljne in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nadzirali transformator do prihoda dežurnega delavca Elektra, ki je odklopil dovod električne energije in odpravil okvaro na transformatorju.

Ob 18.11 so na Kamniški cesti v Preserjah pri Radomljah, občina Domžale, gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci CZR Domžale in PGD Homec so pogasili ogenj v kaminu, iznesli žerjavico, prezračili prostore ter dimnik in objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.26 je v Starem trgu v Mokronogu, občina Mokronog - Trebelno gorela vtičnica na podstrešju večstanovanjskega objekta. Pred prihodom gasilcev so požar pogasili stanovalci. Gasilci PGD Mokronog so s termovizijsko kamero pregledali prostor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.48 so v Podgorju, občina Slovenj Gradec, zaradi eksplozije plinske jeklenke zagorela drva v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Podgorje in Slovenj Gradec so požar pogasili, prostore prezračili in pregledali s termovizijsko kamero. Ogenj je poškodoval zidove v prostoru ter električno napeljavo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 14.48 je v naselju Lokev, občina Sežana, gorelo na travniku ob stanovanjskem objektu. Požar je pogasil lastnik. Gasilci PGD Lokev so manjše požarišče preventivno zalili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.28 so na Savski cesti v Ljubljani v smetarniku ob večstanovanjskem objektu gorele smeti. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 18.11 je bil v Bazoviški ulici v Mariboru zaznan vonj po plinu. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli ventil na zunanjem plinskem rezervoarju in z merilnikom preventivno izmerili prisotnost plinov. Napako bo odpravil dežurni delavec Plinarne Maribor.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 23.02 je na Ljubljanski cesti v Celju puščala vodovodna instalacija v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGE Celje so zaprli ventile in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.50 se je v Rozmanovi ulici v Ljubljani v stanovanju večstanovanjske stavbe pri padcu poškodovala oseba. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem, ki so osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.15 so v naselju Potok, občina Straža, gasilci PGD Vavta vas s tehničnim posegom odstranili zagozdeno vejevje in drevo pod lesenim mostom na reki Krki.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V ponedeljek in v torek bo jasno, po nekaterih nižinah bo zjutraj in dopoldne megla. V sredo in četrtek se bo nadaljevalo suho vreme. Temperaturni obrat bo oslabel, več bo tudi oblačnosti. V petek bo ponekod možen rahel dež, a z zanemarljivo količino.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/