Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. decembra 2023

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 7.40 je v naselju Pance, občina Ljubljana, sprehajalka naletela na prevrnjen traktor na brežini. Pod traktorjem je ostal ujet voznik. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom dvignili traktor. Oseba je preminula. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.00 je pri naselju Fikšinci, občina Rogašovci, pri delu v gozdu na občana padlo drevo. Gasilci PGD Sveti Jurij, Rogašovci, Nuskova, Večeslavci, Fikšinci in Pertoča so poškodovanega s tehničnim posegom izvlekli izpod drevesa ter nudili prvo pomoč reševalcem NMP. Preminulo osebo so gasilci prenesli iz gozda na dostopno lokacijo in jo predali pristojnim službam.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.16 je v naselju Zdole, občina Krško, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v stanovanjski objekt. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Krško so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 16.57 so v naselju Tepanje v občini Slovenske Konjice trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine, usmerjali promet ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh ponesrečencev. Reševalci NMP Slovenske Konjice in Celje so poškodovani osebi prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 16.55 je na Blejski Dobravi, občina Jesenice, osebno vozilo nasedlo na robnik parkirišča. Gasilci GARS Jesenice so ga z avtodvigalom dvignili in postavili na parkirišče.

Ob 22.20 sta na regionalni cesti Gorenja vas–Trebija v Gorenji vasi, občina Gorenja Vas - Poljane, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Gorenja vas so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in očistili cestišče. Poškodovanih ni bilo. Na kraju so bili policisti PU Kranj.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.00 sta na Trdinovi cesti v Šentjerneju trčili osebni vozil. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe ter z avtodvigalom z zelenice dvignili vozilo in ga postavili na vozilo vlečne službe. Dežurni delavec cestnega podjetja je očistil cestišče. Poškodovano osebo so reševalci NMP oskrbeli na kraju in prepeljali v SB Novo mesto.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.44 so v naselju Lahov Graben v občini Laško gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Jurklošter so izpraznili kurišče, pogasili ogenj ter dimnik in prostor pregledali s termo kamero. Lastniku so odsvetovali nadaljnje kurjenje do pregleda pooblaščene osebe.

Ob 18.38 je v naselju Kompole, občina Štore, v hiši zagorela elektro omarica, požar pa se je razširil na del ostrešja. Gasilci PGD Prožinska vas in Štore so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in pregledali objekt.

Izpostava Kranj

Ob 10.13 so v Pešnici v naselju Spodnja Besnica, občina Kranj, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj in PGD Besnica so požar pogasili, očistili tuljavo in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.16 je na Šarhovi ulici v Ljubljani v stanovanju večstanovanjske stolpnice gorel pomivalni stroj. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, je stanovalec omejil požar. Gasilci so pregledali stroj, ga izklopili iz omrežja in iznesli na prosto. Nastala je manjša materialna škoda. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Stožice in Ježica, ki pa so bili preklicani.

Ob 22.03 so v naselju Zapoge, občina Vodice, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vodice in Zapoge so nadzorovali izgorevanje saj in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.46 so v naselju Orehovica, občina Šentjernej, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše, ogenj se je razširil na ostrešje. Pred prihodom gasilcev so pričeli z gašenjem stanovalci, dokončno pa so ogenj pogasili gasilci PGD Šentjernej in Orehovica, ki so tudi razkrili del ostrešja in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in objekt. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Orehovica.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.21 je v Curnovski ulici v Ljubljani gorelo kombinirano vozilo. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana–Trnovo.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.21 je na cesti Renče–Temnica v občini Renče - Vogrsko občanka opazila ogenj v naravnem okolju. Gasilci PGD Renče - Vogrsko in JZ GRD GE Nova Gorica so pogasili požar na površini okoli enega kvadratnega metra.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.16 je v Levstikovi ulici v Preserjah pri Radomljah, občina Domžale, tlelo v zabojniku za odpadni papir. Z gašenjem sta pričela mimoidoča občana, gasilci PGD Homec in CZR Domžale pa so požar dokončno pogasili. Zabojnik je poškodovan.

Izpostava Maribor

Ob 21.49 je na Rožnodolski ulici v Mariboru zagorel zabojnik za odpadno električno in elektronsko opremo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.46 je v zaselku Arčoni v Renčah, občina Renče - Vogrsko, pri pokopališču gorel komunalni zabojnik. Požar so pogasili gasilci PGD Renče - Vogrsko.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 10.56 je v Javorjah pri Gabrovki, občina Litija, občan v gozdu naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske regije so zavarovali in pregledali območje najdbe ter na varnem kraju uničili minometni mini kalibra 50 mm, nemške izdelave, ročno bombo kalibra 55 mm, jugoslovanske izdelave in vžigalnik za minometno mino kalibra 81 mm, italijanske izdelave. Najdbe izvirajo iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.23 je nad naseljem Groblje v Novem mestu občan v gozdu naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske regije so odstranili in na lokaciji varno uničili protipehotno mino jugoslovanske izdelave, ročno bombo, vžigalnik minometne mine in sedemnajst kosov pehotnega streliva 7,9 mm, italijanske izdelave, iz obdobja 2. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 17.51 so na Kardeljevi ploščadi v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu obolele osebe.

Ob 19.39 so v gostinskem objektu na Trgu republike v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli zataknjena vrata gostilne in omogočili izhod gostom lokala.

Izpostava Maribor

Ob 8.03 so v Regentovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 21.56 so v Mlinski ulici v naselju Kot, občina Lendava, gasilci PGD Lendava ob prisotnosti policije in reševalcev NMP Lendava odprli vrata stanovanja, v katerem so našli preminulo osebo.

Izpostava Postojna

Ob 15.45 je v Ulici 1. maja v Postojni vozilo z dvižno platformo obstalo v blatu. Gasilci PGD Postojna so ga s tehničnim posegom izvlekli iz blata.

Ob 17.03 so v Pivški ulici v Postojni gasilci PGD Postojna s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjski stavbi in reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.12 so na Celjski cesti v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Do sredine tedna kaže na suho vreme. Več sonca bo v gorah, po nižinah pa bo precej megle ali nizke oblačnosti. Večinoma suho vreme se bo predvidoma nadaljevalo tudi v drugi polovici prihodnjega tedna.