Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. decembra 2023

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.42 je na Čavnu, občina Ajdovščina, zašla pohodnica. Reševalci GRS Tolmin-skupina Ajdovščina so jo rahlo podhlajeno in nepoškodovano pospremili do vozila.

  

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.49 sta na Celjski cesti v Vojniku trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 19.33 je na avtocesti Ljubljana–Maribor med predoroma Jasovnik in Ločica osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGE Celje in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 21.47 je na avtocesti na izvozu Celje center, smer Maribor proti Ljubljani, trčilo osebno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 15.48 sta v križišču Likozarjeve ulice in Ceste Rudija Šelige v Kranju trčila skiro in osebno vozilo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč poškodovanemu vozniku skiroja do prihoda reševalcev NMP Kranj in policije.

Ob 16.40 je v naselju Lancovo v občini Radovljica osebno vozilo povozilo osebo. Gasilci PGD Lancovo so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.02 je na cesti Žiri–Smrečje pri odcepu za Vrh Sv. Treh Kraljev, občina Logatec, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, usmerjali promet in nudili pomoč vlečni službi pri izvleku vozila na cesto. Poškodovano osebo so reševalci NMP oskrbeli in prepeljali v ZD Logatec.

Izpostava Maribor

Ob 14.23 sta na Jareninski cesti v Šentilju v Slovenskih goricah, občina Šentilj, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, skupaj s reševalci NMP iznesli poškodovano osebo, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci so poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

  

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.47 so v naselju Pecelj v občini Podčetrtek gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Ogenj se je razširil na ostrešje in fasado. Gasilci PGD Imeno, Podčetrtek in Sela–Verače–Virštanj, so požar pogasili, prezračili prostore in pregledali objekt.

Izpostava Koper

Ob 19.28 so v Parecagu v občini Piran gorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci JZ GB Koper in PGD Sečovlje so požar pogasili, očistili dimnik ter lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Kranj

Ob 13.15 je na Golniški cesti na Mlaki pri Kranju zaradi neočiščene kurilne naprave nastalo nenadzorovano gorenje v peči in dimniški tuljavi pri čemer je zadimilo prostore stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj, PGD Kokrica in Britof so požar pogasili, peč izpraznili, objekt prezračili in preventivno izmerili koncentracijo strupenih plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.21 je v naselju Brezovo v občini Litija zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gabrovka so počakali, da so saje dogorele ter očistili in pregledali dimnik.

Ob 20.57 so v naselju Sela pri Višnji Gori, občina Ivančna Gorica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vrh pri Višnji Gori so izpraznili kurišče in objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 23.30 so v Dupeljnah, občina Lukovica, gorele saje v dimniku objekta. Še pred prihodom gasilcev so stanovalci z gasilnikom na prah pogasili požar. Gasilci PGD Prevoje so s termovizijsko kamero pregledali dimniško tuljavo in okolico ter lastnikom odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarja.

Izpostava Maribor

Ob 14.19 sta v naselju Zgornji Duplek, občina Duplek, goreli leseni lopi. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Dvorjane in Korena so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, prekopali požarišče in pregledali s termovizijsko kamero.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 9.43 je na Šmihelski cesti v Mozirju zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Mozirje so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju vozila in oprali cestišče. 

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 22.29 je v Gorici pri Šmartnem, občina Celje, zagorelo v gozdu. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj in pogasili manjši požar.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 8.45 je na Cesti na Rupo v Kranju gorel večji komunalni zabojnik za odpadke. Gasilci GARS Kranj so ga pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.48 je v naselju Zavino, občina Ajdovščina, v komunalnem zabojniku za odpadke gorel pepel. Požar so pogasili gasilci GRC Ajdovščina in PGD Šmarje.

  

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 7.20 so na gradbišču PC Žeje pri Komendi, občina Komenda, z delovnim strojem pretrgali cev plinovoda. Gasilci PGD Moste in Kamnik so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje uhajanje zemeljskega plina in počakali na pooblaščenega serviserja. 

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 17.46 je v naselju Ruperče, občina Maribor, iz osebnega vozila po cestišču izteklo motorno olje. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali izteklo tekočino, vzdrževalec ceste pa je poskrbel za dokončno sanacijo.

Izpostava Novo mesto 

Ob 22.24 je v Šegovi ulici v Novem mestu iz poškodovanega rezervoarja na kombiniranem vozilu iztekalo gorivo. Gasilci GRC Novo mesto so iz posode prečrpali okoli dvajset litrov goriva, nevtralizirali mastne madeže in očistili cestišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 14.50 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal obolelo osebo iz ZD Sevnica v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu osebe.

Izpostava Celje

Ob 12.50 so v naselju Skorno pri Šoštanju v občini Šoštanj, gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili dostop reševalcem NMP do preminule osebe.

Izpostava Koper

Ob 9.45 so v Luciji, občina Piran, gasilci JZ GB Koper odprli vrata zaklenjenega balkona in rešili stanovalko.

Izpostava Kranj

Ob 7.59 so v Gogalovi ulici v Kranju v stanovanjskem bloku gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili osebo, dvigalo odklopili iz obratovanja in obvestili pristojnega serviserja.

Ob 10.27 so v Britofu, občina Kranj, gasilci GRS Kranj nudili pomoč negovalkam pri dvigu in prenosu nepokretne osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.01 je v ulici Požarnice v naselju Vnanje Gorice, občina Brezovica, zaradi počene vodovodne cevi iztekala voda po stanovanju. Gasilci PGD Vnanje Gorice so zaprli glavni ventil, posesali izteklo vodo in skupaj z dežurnim električarjem odklopili dovod elektrike v hišo, ker je voda zalila električno omarico.

Ob 6.34 sta na lokalni cesti Lipe–Podkraj, občina Ljubljana, ki jo je poplavila voda v višini okoli 40 centimetrov, obstali osebni vozili z voznikoma v vozilih. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, vozili umaknili s poplavljenega cestišča ter odklopili akumulatorja. Cestno podjetje je cesto zaprlo za ves promet.

Ob 7.33 so v naselju Gabrje pri Jančah v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije in reševalcev s tehničnim posegom vstopili v stanovanjsko hišo, v kateri je bila starejša obolela oseba. Prevzeli so jo reševalci NMP Ljubljana.

Ob 14.56 so na Ljubljanski cesti v Domžalah gasilci CZR Domžale s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do preminule osebe.

Izpostava Maribor

Ob 5.50 se je v Vorohovi ulici v Bistrici ob Dravi, občina Ruše, v stanovanjski hiši nahajala onemogla oseba. Gasilci PGD Bistrica ob Dravi so s tehničnim posegom odprli vrata.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.15 so v naselju Banjšice, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica odprli vrata stanovanjskega objekta, kjer se je nahajala obolela oseba. Reševalci NMP Nova Gorica so jo prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Postojna

Ob 8.47 so na Partizanski cesti v Sežani, gasilci ZGRS Sežana s tehničnim posegom premaknili okvarjeno električno vozilo iz cestišča na bližnje parkirišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Do sredine tedna kaže na suho vreme. Več sonca bo v gorah, po nižinah pa bo precej megle ali nizke oblačnosti. Suho vreme se bo predvidoma nadaljevalo tudi v drugi polovici prihodnjega tedna.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/