Skoči do osrednje vsebine

Novo reševalno dvopotno vozilo uspešno prestalo vožnjo po tirih v železniškem predoru Karavanke

V okviru projekta varnostno-tehnične nadgradnje železniškega predora Karavanke je Direkcija za infrastrukturo nabavila specialno reševalno dvopotno vozilo in spremljevalno logistično vozilo za prevoz opreme, s čimer je bil upoštevan tudi vidik opremljanja gasilcev v skladu z Načrtom zaščite in reševanja železniškega predora Karavanke.

Investicija v vrednosti 2,22 milijona evrov je bila sofinancirana z evropskimi sredstvi iz Kohezijska sklada v višini 85 odstotkov vrednosti.

Dvopotno reševalno vozilo je specialno vozilo, ki je namenjeno predvsem intervencijam v železniških predorih. Uporablja se lahko tudi na ostalih trasah železniške proge, predvsem na nedostopnih terenih. Vozilo je posebno predvsem zaradi svojega, dodatno vgrajenega podvozja, saj poleg vožnje po cesti omogoča tudi vožnjo po tirih, za kar potrebuje utirjevalni plato. Vozilo ima posebej vgrajeno opremo za interveniranje v predoru kot so termokamere, senzorji za merjenje prisotnosti nevarnih in eksplozivnih plinov, temperature, zalogovnik stisnjenega zraka ter prenosne komunikacijske zveze.

Za vse postopke ravnanja z dvopotnim reševalnim vozilom in intervencije v primeru nesreče (komunikacija s progovnim prometnikom, izklop napetosti v voznem vodu, utirjanja, vožnje po progi, gibanje v železniškem pasu,...) so vsi zaposleni v Gasilsko reševalni službi Jesenice v ponedeljek, 11. decembra 2023, uspešno opravili obvezno usposabljanje, ki so ga izvedli strokovnjaki za dvopotno vozilo in osebje Slovenskih železnic. Vsi, ki upravljajo dvopotno vozilo, bodo imeli, poleg prvega usposabljanja, vsako leto tudi redno letno usposabljanje. Poleg letnega usposabljanja se na 3 leta izvede tudi požarna vaja reševanja v predoru, kjer sodelujejo predstavniki Uprave RS za zaščito in reševanje, Gasilska reševalna služba Jesenice ter Slovenske in Avstrijske železnice.

Poleg dvopotnega vozila je bilo kupljeno tudi spremljevalno logistično vozilo, na katerem je nameščena dodatna oprema za reševanje in posredovanje v predorih. Posebnost logističnega vozila je v tem, da je oprema, glede na vrsto reševanja (tehnično reševanje, požar, izlitje nevarnih tekočin ...), naložena na transportnih vozičkih. S tem je prihranjen intervencijski čas, saj se na dvopotnem vozilu menjajo samo transportni vozički, ki jih pripelje logistično vozilo. Zaradi tega osebju, ki sodeluje na intervenciji, ni treba razkladati in ponovno nakladati opreme, ki jo potrebujejo, s čimer se prihrani čas do prihoda na mesto intervencije. S transportnimi vozički se lahko vozi tudi po tirih.