Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. decembra 2023

Močno deževje

Tekom dneva so zaradi močnega deževja z dne 12.12.2023 gasilske enote posredovale na posameznih lokacijah na območjih Regijskih centrov za obveščanje Brežice, Celje, Ljubljana, Murska Sobota, Novo mesto, Ptuj in Trbovlje. Posledice je odpravljalo 9 prostovoljnih gasilskih enot, ki so opravile skupno 20 intervencij.

Na območju občine Kostanjevica na Krki je v jutranjih urah reka Krka poplavila kmetijske površine na območju pogostih poplav. Sprožili so se štirje zemeljski plazovi, od tega dva na območju Regijskega centra za obveščanje Trbovlje in dva na območju Regijskega centra za obveščanje Ptuj. Gasilci so večinoma črpali vodo iz poplavljenih prostorov objektov in prekrivali površine sproženih plazov.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 20.07 sta na avtocesti v bližini izvoza Celje - center v smer Ljubljana, občina Celje, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine in odklopili akumulator. Reševalci NMP so na kraju oskrbeli poškodovani oseb in ju v nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 17.03 sta na cesti med Bertoki in Koprom v občini Koper trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter eno vozilo premaknili s cestišča. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.38 sta v križišču Ceste VI in IX v Rožni dolini v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP.

Ob 21.11 so v naselju Šentvid pri Stični, občina Ivančna Gorica, v križišču trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stična so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana, ki so na kraju oskrbeli poškodovani osebi in ju v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 18.18 je na Cesti Borisa Kidriča v naselju Koroška Bela, občina Jesenice, zaradi vročih del zagorelo na peskarskem stroju. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 18.02 je na avtocesti med uvozom Celje - center in izvozom Celje - zahod v smeri proti Ljubljani, občina Celje, na priklopniku tovornega vozila zagorelo električno vozilo. Gasilci PGE Celje, PGD Ostrožno in Ljubečna so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, nudili pomoč delavcem DARS-a in požarno varovali kraj dogodka pri sanaciji in odstranitvi vozil z vozišča. V požaru je bilo v celoti uničenih sedem osebnih vozil ter poškodovani dve vozili in tovorno vozilo. Zaradi dogodka je bila na omenjenem odseku popolna zapora avtoceste v smeri proti Ljubljani in omejen promet v nasprotni smeri.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.17 se je na avtocesti pri naselju Gorenje Kamenje, občina Novo mesto, zaradi pregretja motorja kadilo iz kombiniranega vozila. Gasilci GRC Novo mesto so nadzorovali ohlajanje in motorni del pregledali s termovizijsko kamero. Dežurni delavci DARS-a so nevtralizirali razlite motorne tekočine.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 18.00 se je v Omahnovi ulici v Ljubljani iz kanalizacijskih jaškov širil vonj po bencinu. Gasilci GB Ljubljana in policija so preiskali teren in našli povzročitelja. Iz nekaj jaškov so prečrpali mešanico odpadne vode in bencina.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.25 so v naselju Pečovnik, občina Celje, gasilci PGE Celje nudili pomoč občanom pri odstranitvi podrtega drevesa s cestišča.

Ob 10.26 si je v gozdu v bližini naselja Lahov Graben v občini Laško pohodnica poškodovala gleženj. Gasilci PGD Jurklošter so poškodovanko oskrbeli, jo prenesli do ceste ter predali reševalcem NMP Celje.

Ob 17.19 so v Ljubiji, občina Mozirje, gasilci PGD Mozirje pomagali reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 18.15 se je na Celjski cesti v Rogaški Slatini razlila barva za izdelavo fasade. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka ter očistili in oprali cestišče.

Ob 19.30 so v ulici Selo v Velenju gasilci PGE Velenje nudili pomoč delavcem avto vleke pri nalaganju poškodovanega vozila.

Izpostava Koper

Ob 15.03 so v Ulici agrarne reforme v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula pogrešana oseba.

Izpostava Kranj

Ob 17.20 je na Kidričevi cesti v Kranju zaradi počene cevi centralnega ogrevanja voda zalila klet. Gasilci GARS Kranj so izčrpali vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.43 se je na Starem trgu v Ljubljani v sobi objekta zaradi zamakanja usločil in deloma porušil leseni strop s peščenim nasutjem in ometom. Gasilci GB Ljubljana so izklopili elektriko in podprli strop v prostoru ter s PVC folijo prekrili okoli 100 kvadratnih metrov ostrešja.

Izpostava Ptuj

Ob 2.50 so v naselju Tibolci, občina Gorišnica, gasilci PGD Moškanjci nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP ter jo prenesli do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Od petka do sredine prihodnjega tedna kaže na suho vreme. Več sonca bo v gorah, po nižinah pa bo precej megle ali nizke oblačnosti.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/