Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Začetek pristopnih pogajanj za Ukrajino in Moldavijo, članice EU enotne glede BiH

Premier dr. Golob se danes in jutri udeležuje rednega decembrskega zasedanja Evropskega sveta. Na mizi so strateške odločitve, pomembne za prihodnost EU: približevanje Ukrajine, Moldavije, Gruzije in Bosne in Hercegovine (BiH) ter evropski proračun.
predsednik vlade pred mikrofoni

Predsednik vlade na Evropskem svetu | Avtor: Nebojša Tejić/STA

1 / 4

Stališča Slovenije so jasna: Evropa potrebuje stabilnost, ki vključuje tudi zadostna sredstva za pomoč prebivalstvu po naravnih nesrečah. O razmerah na Bližnjem vzhodu bodo voditelji razpravljali predvidoma jutri.

Premier dr. Golob je zvečer za slovenske medije dejal, da sta zeleno luč za približevanje dobili Ukrajina in Moldavija. “Evropski svet je sprejel tudi pomemben sklep za Bosno in Hercegovino, in sicer da se pogajanja odpirajo, a pod pogoji, ki jih mora država izpolniti,” je povedal predsednik vlade dr. Robert Golob. Ob tem je izpostavil, da nasprotovanja skoraj ni bilo, pogajanja pa se bodo predvidoma marca lahko tudi začela: “Evropska Unija glede Bosne in Hercegovine še nikoli ni bila tako enotna kot danes. To je pomembno sporočilo.”

Spomnimo, da je predsednik vlade septembra letos na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela naslovil pismo o pomenu širitve EU na Zahodni Balkan, v katerem je izrazil pričakovanje, da bodo voditelji o začetku pristopnih pogajanj z BiH odločili do konca tega leta.