Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. decembra 2023

Močno deževje

V sredo čez dan in v noči na četrtek je obilno deževje na območju Regijskih centrov za obveščanje Ljubljana, Kranj, Celje, Maribor, Novo mesto, Ptuj, Postojna, Brežice in Murska Sobota, povzročilo naraščanje vodotokov, meteorne vode so ogrožale stanovanjske objekte ter poplavile nekaj cestišč, sprožali so se zemeljski plazovi, zaradi razmočenega terena pa so se podirala drevesa. Po do sedaj zbranih podatkih je bilo skupno zabeleženih 36 dogodkov, pri čemer je na terenu pri odstranjevanju posledic posredovalo 38 gasilskih enot in drugih dežurnih služb.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 10.08 je na lokalni cesti Zgornji Brnik–Vašca, občina Cerklje na Gorenjskem, voznik z osebnim vozilom zapeljal z vozišča in trčil v drevo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila, nudili pomoč reševalcem NMP Kranj, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odklopili akumulator. Poškodovani osebi so oskrbeli reševalci NMP Kranj in ju prepeljali v bolnišnico.

Ob 15.47 sta na Ljubljanski cesti v Škofji Loki trčili osebni vozili. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so prevzeli reševalci NMP Škofja Loka.

Ob 16.38 sta na glavni cesti Šenčur–Brnik, v križišču za avtocesto, občina Šenčur, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočina in razsvetlili vozišče. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Kranj.

Ob 18.17 je na Kidričevi cesti v Kranju voznik osebnega avtomobila trčil v pešca. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Kranj in NMP Tržič pri oskrbi poškodovanega pešca ter razsvetljevali kraj dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.43 je v križišču Šolske ulice v Kamniku osebno vozilo zapeljalo otroku čez nogo. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč policiji in ekipi NMP Kamnik.

Ob 19.51 sta na cesti Ljubljana–Medvode pri Stanežičah, občina Ljubljana, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.53 je na cesti Potoče–Brje, občina Ajdovščina, voznica z osebnim vozilom zapeljala s ceste. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in ob pomoči avto vleke povlekli vozilo na cesto. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.56 so v naselju Pameče, občina Slovenj Gradec, v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa. Dve lažje poškodovani osebi sta sami poiskali zdravniško pomoč.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.34 je v naselju Svetina, občina Štore, gorelo v stanovanjskem objektu. Pred prihodom gasilcev PGD Svetina, Štore in Prožinska vas je lastnica sama pogasila požar. Gasilci so objekt pregledali in prezračili.

Ob 9.55 so v naselju Zadobrova, občina Celje, gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGE Celje in PGD Škofja vas so požar pogasili, očistili tuljavo in dimnik ter okolico pregledali s termovizijsko kamero. Nadaljnje kurjenje so odsvetovali do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Koper

Ob 16.47 je v ulici Izolska vrata v Kopru gorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Koper so ostranili gorljivi material in s termo kamero pregledali dimnik.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.56 je v naselju Zagradec, občina Ivančna Gorica, gorelo v dimniški tuljavi v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Zagradec so očistili in ohladili dimniško tuljavo ter svetovali lastniku sanacijo dimnika. Večja škoda ni nastala.

Izpostava Maribor

Ob 14.51 je v podjetju v industrijski coni Ruše zagorelo v stroju za mletje materiala. Gasilci PGD Ruše, Smolnik in Bistrica ob Dravi so pogasili požar ter prezračili in pregledali prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 12.56 se je na Mariborski cesti v Celju močno kadilo iz osebnega vozila. Gasilci PGE Celje in PGD Škofja vas so zavarovali okolico, vozilo pregledali s termovizijsko kamero, odklopili akumulator ter ga odstranili s cestišča.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.33 je na Kidričevi cesti v občini Kanal gorel manjši zabojnik za odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Kanal.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 8.48 so občani na območju Viča, občina Ljubljana, zaznali močan vonj po neznani snovi, podobni plinu. Na kraj prvih prijav so bili napoteni gasilci GB Ljubljana, intervencijska skupina Energetike Ljubljana in policija. Intervencijske službe so preverile širše območje Viča od Aškerčeve ceste do južne obvoznice in živalskega vrta. Vzroka na teh lokacijah niso našli, zato je bil naknadno aktiviran Ekološki laboratorij z mobilno enoto. Naknadno so s Fakultete za farmacijo sporočili, da bil lahko izvor vonja  v njihovem laboratoriju, v katerem so izvajali poskuse. Intervencijske enote so na omenjeni lokaciji potrdile izvor plina, ki pa ni predstavljal nevarnosti za ljudi in okolje, zato je bila intervencija zaključena. 

Izpostava Trbovlje

Ob 12.51 so občani zaznali močan vonj po plinu, ki se je širil iz Izlak proti Kisovcu in Zagorju ob Savi. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in Zagorje-mesto ter dežurni delavec Adriaplina po izvedenih meritvah niso zaznali povišanih koncentracij, vonj po plinu pa se je še vedno pojavljal v intervalih. Izvor plina ni znan.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Trbovlje

Ob 18.45 je v Kopališki ulici v Zagorju ob Savi, na parkirišču iz osebnega vozila izteklo motorno olje. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in Zagorje-mesto so nevtralizirali oljni madež v dolžini okoli 50 metrov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 6.04 so v naselju Log, občina Sevnica, gasilci PGD Sevnica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe v reševalno vozilo.

Izpostava Celje

Ob 7.59 so na Glavnem trgu v Polzeli gasilci PGD Polzela s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja ter omogočili reševalcem dostop do onemogle osebe.

Ob 8.16 so v naselju Plešivec v občini Velenje gasilci PGD Škale nudili pomoč reševalcem NMP Velenje pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 9.09 se je na Cesti Kokrškega odreda v Kranju v stanovanjskem objektu pokvarilo dvigalo, v njem pa so ostale ujete osebe. Gasilci GARS Kranj so osebe rešili, dvigalo odklopili iz obratovanja in obvestili pristojnega serviserja.

Ob 19.53 se je na Vurnikovem Trgu, občina Radovljica, v parkirni hiši zaradi tehnične okvare na osebnem vozilu širil dim. Gasilci PGD Radovljica, Begunje na Gorenjskem in Lesce so pregledali prostore, locirali vozilo, nevtralizirali razlite motorne tekočine in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.50 je na Ulici bratov Babnik v Ljubljani stanovalka padla v hiši in si poškodovala glavo. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata hiše in do prihoda reševalcev oskrbeli poškodovano stanovalko. Reševalci NMP Ljubljana so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 13.02 so na Ulici Ane Ziherlove v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 16.14 so na Slovenski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, odmašili odtoke na balkonu in preprečili nadaljnje zamakanje v stanovanje v nižjem nadstropju.

Ob 17.47 so na Vodnikovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba ter nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 7.50 je v naselju Rošnja, občina Starše, podrto drevo oviralo promet. Gasilci PGD Starše so drevo razrezali in odstranili.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.09 so v Pugledu pri Mokronogu, občina Mokronog-Trebelno, gasilci PGD Mokronog s pomočjo lestve vstopili v zaklenjeno hišo ter odprli vrata reševalcem in policiji. Onemoglo osebo so oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje in jo prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Rahel dež bo dopoldne povsod ponehal, popoldne se bo ponekod že delno razjasnilo

Od petka do sredine prihodnjega tedna kaže na suho vreme. Več sonca bo v gorah, po nižinah pa bo precej megle ali nizke oblačnosti.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/