Skoči do osrednje vsebine

Ustanovitev novega Ameriško-Slovenskega Kluba v Washingtonu, ZDA

V petek, 8. decembra 2023 je bil na novo ustanovljen Ameriško-Slovenski Klub v Washingtonu. Klub bo v prvi vrsti pomagal slovenskim podjetjem pri vstopu na ameriški trg, povezal pa bo tudi Slovensko skupnost v Ameriki ter slovensko-ameriške strokovnjake, podjetnike in posameznike, ki delujejo v ZDA.
Člani Ameriško-Slovenskega Kluba na ustanovitveni seji na veleposlaništvu Slovenije v ZDA

Člani Ameriško-Slovenskega Kluba | Avtor: Veleposlaništvo Slovenije v ZDA

V petek, 8. decembra 2023, je veleposlaništvo Republike Slovenije v ZDA gostilo inauguracijski sestanek, kjer je bil uradno ustanovljen Ameriško-Slovenski Klub (ASC - ang. American-Slovenian Club). ASC je neprofitna organizacija, ki bo pomagala slovenskim podjetjem pri vstopu na Ameriški trg, povezala pa bo tudi slovensko skupnost v Ameriki ter slovensko-ameriške strokovnjake, podjetnike in posameznike, ki delujejo v ZDA. ASC je prvi Ameriško-Slovenski klub takšne oblike v Washingtonu, D.C.

Pobudnike novega kluba je pozdravil veleposlanik Mirošič, ki je poudaril: “"Izredno smo veseli, da lahko na veleposlaništvu v luči aktivnosti gospodarske diplomacije gostimo ustanovitev takšnega kluba. Geopolitična razmerja kažejo premike tudi na gospodarskem področju, zato je še toliko bolj pomembno, da izkoristimo vse svoje potenciale za krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in ZDA danes in v prihodnje".

Ustanovitveni člani Kluba so podjetniki in strokovnjaki, ki živijo in/ali poslujejo v ZDA, in menijo, da ameriški trg nudi precej priložnosti tako za slovenska podjetja kot tudi za Slovence v ZDA. Spodbujati želijo odprto sodelovanje, podporo, mreženje in različne pobude. Vodja tega prizadevanja je nekdanja direktorica slovenskega Združenja Manager Saša Mrak Hendrickson, soustanoviteljica in trenutna predsednica kluba.

“Pogovori o tovrstnem klubu so se začeli že leta 2020 ob mojem prihodu v Washington. Zaradi epidemije covida smo se ustanovni člani povezali nekoliko kasneje kot bi želeli. Poleg neizkoriščenih gospodarskih priložnosti, ustanovni člani vidimo veliko priložnost v bolj povezani diaspori različnih generacij in profesij. Močnejša skupnost tu bo tudi močnejša podpora prizadevanjem prenosa znanja in blagovne izmenjave med državama. Slovenska podjetja, ki želijo ali že vstopajo na ameriški trg, želimo v prvi vrsti osvestiti, da je ta trg zahteven, velik in da terja veliko truda, potrpljenja, dela, strokovne pravne in davčne podpore kot tudi finančnega vložka. Gradimo mrežo, ki jim bo lahko vsaj nekoliko olajšala ta prizadevanja in preskočila katero od časovno zamudnih ovir. Zato smo ustanovni člani izredno raznoliki, saj vsak od nas prinaša znanje in izkušnje s svojega področja; pravne, mednarodne, marketinške, prodajne, logistične, investicijske, turistične, podjetniške in druge,” pravi Saša Mrak Hendrickson.

Vizija kluba je jasna - povezovati slovensko poslovno in strokovno skupnost na območju, ki je pod jurisdikcijo Veleposlaništva Republike Slovenije v Washingtonu, podpirati vstop podjetij na ameriški trg, mreženje ter spodbujati medsebojno trgovino, slovensko gospodarstvo, ekonomsko diplomacijo in turizem. “V klubu je in bo dobrodošel vsak, ki se počuti tako ali drugače povezanega z ZDA. Klub želi biti povezovalen in graditi odprto skupnost”, je še dodala Saša Mrak Hendrickson.

Na ustanovitvi ASC je bila tudi Generalna konzulka Alenka Jerak iz Clevelanda, ki je ob obisku Washingtona na srečanju s člani kluba opozorila na potrebo po ustanovitvi takšne povezovalne institucije, saj v šestih zveznih državah Srednjega zahoda živi kar tri četrtine vseh Slovencev in Američanov slovenskega porekla, ter izpostavila številne neizkoriščene gospodarske priložnosti Slovenije in slovenskih podjetjih v državah regije Srednjega zahoda, ki skupno predstavljajo 4. največje gospodarstvo na svetu.Predlagala je obisk članov kluba v severno-vzhodnem Ohiu februarja 2024, ter srečanja z ameriškimi podjetniki slovenskega porekla, predstavniki slovenske skupnosti, kot tudi pogovore z ameriškimi poslovnimi partnerji in gospodarskimi institucijami.

Ameriško-Slovenski Klub je trenutno v fazi izdelave končnegadelovnega programa. Program bo zaključen najkasneje do 1. marca 2024.

Spletna stran ASC (v angleščini)