Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na ministrskem zasedanju Sveta Globalnega partnerstva za umetno inteligenco v Indiji

Nacionalni koordinator za zunanje vidike digitalizacije, umetno inteligenco in kibernetske varnosti, veleposlanik Tadej Rupel, se je v imenu Slovenije udeležil vrha ter ministrskega zasedanja Sveta Globalnega partnerstva (angleško Global Partnership on Artificial Intelligence – GPAI) za umetno inteligenco, ki je potekalo 12. in 13. decembra 2023 v New Delhiju v Indiji.
Vodje delegacij zasedanja Sveta Globalnega partnerstva za umetno inteligenco, skupinska fotografija

Vodje delegacij zasedanja Sveta Globalnega partnerstva za umetno inteligenco | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 4

Slovenija je kot ustanovna članica pristopila k oblikovanju Globalnega partnerstva za umetno inteligenco na podlagi kanadsko-francoske pobude, ki je nastala v okviru skupine G7. GPAI postaja multilateralna pobuda za sodelovanje in koordinacijo politik na področju umetne inteligence med podobno mislečimi partnericami na svetovni ravni. Kot članice GPAI nastopajo tudi Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj, Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (angleško The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO) in EU. GPAI je začel delovati 15. junija 2020, trenutno mu predseduje Indija.

Udeleženci vrha (okrog 3000) so bili poleg predstavnikov vlad tudi strokovnjaki več-deležniških ekspertnih delovnih skupin GPAI, predstavniki industrije umetne inteligence – od start-up-ov do muliti nacionalnih korporacij, študentov iz področja novih tehnologij in akademikov.  V skupini sodelujočih nacionalnih ekspertov sodeluje tudi več slovenskih strokovnjakov v delovnih skupinah GPAI na področju prihodnjega odgovornega razvoja umetne inteligence (prof. dr. Ivan Bratko, Univerza v Ljubljani), inovacij in komercializacije (dr. Marko Grobelnik, Institut Jožef Stefan in prof. dr. Vili Podgorelec, Univerza v Mariboru) ter upravljanje podatkov (dr. Maja Bogataj Jančič). Slovenska strokovnjakinja je zelo uspešno tudi so-predsedovala delovni skupini za upravljanje podatkov. V slavnostnem delu otvoritvene slovesnosti je udeležence nagovoril tudi predsednik indijske vlade Narendra Modi.

V okviru izvršnega zasedanja, ki je potekalo 12. decembra 2023, je Slovenija pohvalila izbor predlaganih tem za leto 2025 za prihodnost GPAI (posebej podnebne spremembe, globalno zdravje in trajnostno kmetijstvo). Poudarila je vlogo umetne inteligence pri reševanju podnebnih problemov in pozvala GPAI k spodbujanju trajnostnih praks. Temi svetovnega zdravja in trajnostnega kmetijstva sta bili izpostavljeni kot zelo pomembni. Hkrati se ujemata z našimi nacionalnimi prizadevanji v okviru slovenskega programa o umetni inteligenci. Ker ima Slovenija strokovno znanje in izkušnje na področju zdravstvenih raziskav s pomočjo umetne inteligence, je pozvala strokovnjake, ki delujejo v okviru GPAI, naj se ustrezna pozornost nameni razvoju takega okvira, ki bo zagotavljal koristi za doseganje globalnega zdravja.

Na področju trajnostnega kmetijstva je stališče Slovenije, da je umetna inteligenca ključnega pomena za uravnoteženje povpraševanja po hrani in okoljskih vprašanj. Zato pričakujemo nadaljnji napredek v okviru delovnih skupin GPAI. Veleposlanik Rupel se je v okviru stranskih dogodkov 12. decembra udeležil še razprav o varnosti uvajanja umetne inteligence in dogodka z naslovom: "umetna inteligenca v svetovnem zdravstvu - vloga umetne inteligence pri razvoju zdravstva."

V okviru ministrskega  zasedanja, ki je potekalo 13. decembra 2023, je Slovenija pohvalila sprejetje ministrske deklaracije, ki krepi ključno vlogo GPAI pri oblikovanju prihodnosti umetne inteligence. Zaveza k imenovanju vrhunskih strokovnjakov, ki sodelujejo pri GPAI, krepi globalni vpliv partnerstva, deklaracija pa se ujema s prioritetami Slovenije na tem področju.

GPAI ima nenadomestljivo vlogo pri povezovanju teorije in prakse na področju umetne inteligence. Slovenija je pozvala k širitvi projektov GPAI, ki se osredotočajo na izzive globalnega juga in proaktivno obravnavajo digitalni razkorak z državami, ki še nimajo vzpostavljene kibernetske infrastrukture. S poudarkom na osnovnem poslanstvu GPAI se zavzemamo za upoštevanje načel Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj na področju etične in zaupanja vredne umetne inteligence v praksi. Veleposlanik Rupel se je v okviru stranskih dogodkov 13. decembra udeležil tudi zasedanja o nadzoru odgovornosti nad upravljanjem s podatki ter operacionalizacije produktov, ki jih prinašajo rešitve umetne inteligence.

Oba dneva sta predstavljala priložnost za predstavitev prizadevanj Slovenije na področju umetne inteligence v mednarodnem okolju, kot je to predvideno v Nacionalnem programu za umetno inteligenco (NPUI). Slovenija je na vrhu GPAI v sodelovanju z Unescom skupaj promovirala in predstavila Globalni forum o etiki v umetni inteligenci, ki bo organiziran 5. in 6. februarja 2024 v Sloveniji.