Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Širitev EU je treba izvajati za vse države enako

Vrh EU–Zahodni Balkan, ki se ga je danes udeležil predsednik vlade dr. Robert Golob, je ponovno potrdil perspektivo članstva Zahodnega Balkana v EU na eni strani in povečanje angažmaja partnerjev z Zahodnega Balkana za pospešitev reform in uskladitev s politikami in vrednotami EU na drugi strani.
predsednik vlade daje izjavo pred mikrofoni

Predsednik vlade ob prihodu na Vrh EU-Zahodni Balkan | Avtor: Nebojša Tejić/STA

1 / 3

"Zavedamo se, da so razmere v svetu težke in zahtevne, vendar ostajamo optimisti, da lahko dosežemo pomembne korake naprej na vseh področjih," je povedal predsednik vlade dr. Robert Golob. 

Širitev EU ostaja ena ključnih tem EU. Predsednik vlade je izpostavil, da pozitivno politično sporočilo potrebuje tudi Zahodni Balkan. Bolj kot kadar koli prej se moramo osredotočiti na to regijo ter ohranjati motivacijo in ambicije za napredek reform. Po besedah predsednika vlade Slovenija vztraja, da je treba države obravnavati v paketu, torej vse enako: “To pomeni začetek pristopnih pogajanj za Ukrajino in Moldavijo, hkrati pa tudi za Bosno in Hercegovino. Verjamem, da bo to podprla tudi Evropska komisija, upam pa, da tudi ostale države članice EU." 

Slovenija bo vztrajala, da je potrebno širitev razumeti kot geopolitično odločitev in še naprej podpirala izvajanje reform v regiji. Popolno izvajanje širitve bo spodbudilo vključevanje v enotni trg, pospešilo proces reform in izpolnjevanje zahtev za članstvo v EU.