Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob:  Slovenija in Francija sta strateški partnerici 

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je v Parizu srečal s predsednikom Francoske republike Emmanuelom Macronom. Sogovornika sta na delovnem kosilu izmenjala stališča o ključnih temah, ki bodo obravnavane na jutrišnjem zasedanju Evropskega sveta. Spregovorila sta tudi o krepitvi dvostranskega sodelovanja, še posebej na področju gospodarstva. 
predsednika se rokujeta

Premier dr. Robert Golob s predsednikom Francoske republike Emmanuelom Macronom | Avtor: Foto: Nebojša Tejić/STA

1 / 5

Ob tej priložnosti je premier dr. Golob francoskega predsednika Macrona v prvi polovici prihodnjega leta povabil na uradni obisk v Slovenijo, predsednik Macron pa je vabilo sprejel.

“Čas je, da odlične politične odnose nadgradimo tudi z gospodarskim sodelovanjem in povečanjem francoskih investicij v Sloveniji,” je dejal predsednik vlade dr. Robert Golob. Francija je eden izmed najpomembnejših gospodarskih partnerjev Slovenije, trgovinska menjava med državama se je v zadnjem letu še okrepila. Slovenija in Francija bosta v okviru Strateškega partnerstva na ravni ministrov v kratkem podpisali že četrti akcijski načrt. “Odnosi med državama so odlični, tako politično kot kulturno. Pričakujemo pa tudi velike korake v gospodarskem razvoju. Veselim se sodelovanja na področju logistike, avtomobilske in vesoljske industrije ter energetike, saj vem, da imata Slovenija in Francija ogromno skupnega,” je poudaril premier dr. Golob.   

Poleg tega je predsednik vlade dr. Golob izrazil zadovoljstvo, da sta se s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom sestala na delovnem kosilu pred zelo pomembnim srečanjem Evropskega sveta. Poudaril je, da Slovenija in Francija delita stališče o pomembnosti začetka pristopnih pogajanj EU z Ukrajino, Moldavijo ter podelitve statusa kandidatke Gruziji. “Sestavni del evropske prihodnosti so tudi države Zahodnega Balkana,” je izpostavil dr. Robert Golob, ki se je zavzel tudi za potrditev uradnega začetka pristopnih pogajanj EU za Bosno in Hercegovino. Slednje je sicer predlagal že sredi oktobra v pismu predsedniku Evropskega sveta. “Res pa je, da bomo morali, če želimo, da bo širitev uspešna, izvesti notranje reforme tako širitvenega procesa kot tudi procesa odločanja znotraj Evropske unije,” je poudaril premier dr. Golob. 

Voditelja sta spregovorila tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu, kjer je ključno doseči premirje in omogočiti humanitarni dostop: “Vesel sem, da sta tako Francija kot Slovenija podprli zadnjo resolucijo Združenih narodov, ker je takojšnja zaustavitev spopadov edina prava pot, če želimo omiliti humanitarno katastrofo, ki smo ji priča v Gazi,” je dejal predsednik vlade in izrazil prepričanje, da je Evropska unija lahko pomemben “garant in nosilec politične rešitve, ki temelji na dveh državah v prihodnosti.” 

Premier dr. Golob je kot pomembno temo srečanja izpostavil tudi vprašanje migracij, ki se mu bo morala EU resno posvetiti: “Evropa bo morala  temu vprašanju nameniti več denarja in več pozornosti tudi kot skupnost in rešitev ne prepuščati zgolj posameznim državam.«