Skoči do osrednje vsebine

Konferenca INSPIRE 2023

28. in 29. novembra 2023 je v Bruslju potekala konferenca INSPIRE 2023 z naslovom Zeleni podatki za vse.

Slovenijo je s predstavitvijo projekta Skupna infrastruktura za prostorske informacije in dosežki na področju geoprstorskih informacij zastopal mag. Matej Sotlar, ki je nazorno demonstriral, kako geoprostorski podatki igrajo ključno vlogo pri spodbujanju digitalnega zelenega prehoda ter krožnega gospodarjenja s prostorom. Njegova predstavitev je dosegla izjemno odzivnost občinstva, poudarjajoč procesno sodelovanje in inovativnost v segmentu krožnega gospodarjenja s prostorom.

Generalni direktor Geodetske uprave Tomaž Petek je prispeval k razpravi na plenarnem panelu z naslovom Podatki in tehnologije, ki omogočajo zeleni in digitalni prehod (angleško Data and Technology Enabling the Twin Green and Digital Transition). Svoje obsežno znanje in izkušnje s področja geoinformacij je delil z visokimi predstavniki Evropske komisije, Evropske agencije za okolje, Evropskega foruma za geostatistiko in drugimi organizacijami. Razprava se je osredotočala na izzive in priložnosti, ki jih prinašata digitalni in zeleni prehod geoprostorske industrije, s poudarkom na sodelovanju, standardizaciji, medopravilnosti ter inovacijah na področju geoprostorskih podatkov in tehnologij.

Generalni direktor je izpostavil pomen projektov GEO Slovenije ter Skupna infrastruktura za prostorske informacije kot vzornika dobrih praks in modelov za prihodnost. Njegova izjemna strokovnost, vizija in vodstvo na področju geoprostorskih informacij so prejeli zasluženo pozornost in priznanje udeležencev panelne razprave. Slovenija je s svojo udeležbo na konferenci pripomogla k mednarodnemu sodelovanju na področju trajnostnega razvoja, podnebnih ukrepov in digitalne ter zelene transformacije.

Na strani Evropske komisije so na voljo vse predstavitve in celotni posnetek dogajanja na konferenci INSPIRE 2023 (v angleščini).

mag. Matej Sotlar iz Geodetske uprave kot govorec med svojo predstavitvijo na konferenci INSPIRE 2023 in udeleženci predstavitve

mag. Matej Sotlar iz Geodetske uprave med svojo predstavitvijo na konferenci INSPIRE 2023 | Avtor: Geodetska uprava