Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. decembra 2023.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.57 se je na Sabotinu, občina Nova Gorica, poškodoval pohodnik. Pripadniki HRI MONG in GRS Tolmin - skupina Ajdovščina so nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP in ga prenesli do reševalnega vozila.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Brežice

Ob 10.18 se je v bližini naselja Brestanica, občina Krško, pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. Gasilci PGE Krško so s pomočjo čolna pregledali gladino in obrežji reke Save, a osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.04 sta na Cesti Lole Ribarja v Šoštanju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila.

Izpostava Kranj

Ob 6.20 je v Jelenčevi ulici v Kranju zaradi poledice osebno vozilo trčilo v stopnišče stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Kranj so preventivno pregledali voznika.

Ob 19.40 sta v poslovni coni Polica v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 22.18 je na cesti Krnica–Zatrnik, občina Gorje, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča. Gasilci PGD Bled so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator in izvlekli vozilo na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.32 sta v križišču Ljubljanske in Dragomerške ceste, občina Log - Dragomer, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Dragomer–Lukovica in Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu ter posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 11.46 sta na Vrhniški cesti v naselju Lukovica pri Brezovici, občina Log – Dragomer, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Dragomer – Lukovica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe.

Ob 13.08 sta na Betettovi cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in pomagali reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanca.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.25 je na cesti Volčja Draga–Vogrsko, občina Renče – Vogrsko, padel kolesar. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so nudili prvo pomoč ponesrečenemu kolesarju. Reševalci NMP so kolesarja prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.58 je v naselju Gorenja Gomila, občina Šentjernej, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v gozd. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom vozilo postavili na vozilo vlečne službe ter usmerjali promet. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Postojna

Ob 19.58 sta na cesti Kozina–Divača, občina Hrpelje - Kozina, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Materija so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, iz vozila rešili poškodovano osebo in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Sežana so poškodovano osebo prepeljali v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 0.23 je v Premančanu, občina Koper, gorela lesena počitniška hiška velikosti okoli 25 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini.  so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.25 je v naselju Junčje, občina Ribnica, ob stanovanjski hiši gorela drvarnica velikosti okoli 40 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Ribnica in Sveti Gregor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.42 je v naselju Most na Soči, občina Tolmin, gorelo v kurilnici stanovanjske stavbe. Lastnik je požar pogasil sam, gasilci PGD Most na Soči pa so pregledali objekt s termovizijsko kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 2.13 je na Draženski cesti na Ptuju gorel pomožni gospodarski objekt za shranjevanje drv. Požar so pogasili gasilci PGD Ptuj in Turnišče.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 5.02 je v naselju Karlče, občina Kostanjevica na Krki, gorel delovni kmetijski stroj. Gasilci PGD Kostanjevica na Krki in Prekopa so pogasili požar, stroj izvlekli na prosto ter preprečili širjenje požara na objekt.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.32 je v naselju Negova, občina Gornja Radgona, gorel komunalni zabojnik z oblačili. Zabojnik so pogasili gasilci PGD Negova in Gornja Radgona.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.45 so v Gregorčičevi ulici v Tolminu gasilci PGD Tolmin nevtralizirali iztekle motorne tekočine po cestišču na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.31 so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske, Vzhodnoštajerske, Notranjske, Dolenjske, Severnoprimorske, Gorenjsko in Ljubljanske regije izvajali detekcijo terena na območju Grmače v občini Miren - Kostanjevica. Odstranili so 29 kosov neeksplodiranih sredstev v skupni masi 94,88 kg, italijanske, francoske in avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Najdbe so prepeljali v ustrezno skladišče.

Ob 10.10 so v naselju Krn, občina Kobarid, delavci pri zemeljskih delih naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno uskladiščila štiri topovske granate kalibra 75 mm, italijanske izdelave, topovsko granato šrapnel kalibra 75mm, francoske izdelave in razbiti del topovske granate kalibra 75 mm, italijanske izdelave. Najdbe v skupni masi 35,7 kg izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.19 so nad naseljem Kneške Ravne na poti čez Suho Rodico, občina Tolmin, reševalci GRS Tolmin s tehničnim posegom izvlekli kadaver iz grape.

Izpostava Postojna

Ob 8.33 so v Postojni gasilci PGD Postojna zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe v helikopter.

Ob 8.52 so na Kolodvorski cesti v Pivki gasilci PGD Pivka nudili pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev NMP in jo nato prenesli v reševalno vozilo.

Ob 23.01 so v Gerbičevi ulici v Cerknici gasilci PGD Cerknica odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Osebo so oskrbeli reševalci NMP Cerknica ter jo s pomočjo gasilcev prenesli do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V sredo bo deževalo. Pričakujemo od 30 do 50 mm padavin, ki bodo ponehale v drugem delu noči na četrtek. Meja sneženja bo dopoldne na okoli 2000 m, popoldne se bo spuščala in zvečer bo na okoli 1000 m, v noči na četrtek pa še malo nižje, a bo padavin takrat že malo. Od četrtka dalje bo dlje časa suho ali večinoma suho vreme.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/