Skoči do osrednje vsebine

Festival Brati gore

Na mednarodni dan gora, 11. decembra 2023, je letošnja osrednja prireditev Festivala Brati gore potekala v knjižnici Franceta Balantiča v Kamniku s predstavitvijo knjige Triglav je naš avtorja Dušana Škodiča. Festival že deveto leto zapored poteka na pobudo Alpske konvencije, ki ji v obdobju 2023–2024 predseduje Slovenija.
govorci sedijo na odru med pogovorom

Osrednji dogodek Festivala Brati gore v Kamniku. Predstavitev knjige Triglav je naš | Avtor: Majda Lovrenčič

1 / 4

Dogodek in predstavitev knjige Triglav je naš sta organizirala Ministrstvo za naravne vire in prostor, kot nosilec slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji, ter Planinska zveza Slovenije ob svoji 130-letnici delovanja. Iz knjige Dušana Škodiča, kot je zapisano v spremni besedi, odseva realnost življenja v tedanji narodnostno pisani monarhiji. Po njenem razpadu so nastale nove države, čas začetkov planinstva in alpinizma pa je prekrila namerna pozaba, ki je ohranila le črno-bela poglavja. Knjigo Triglav je naš pripovedujejo zgodovinski arhivi, ki so bili še pred kratkim neznani. Njena zgodba je pod kožo človeško krvava in mnogo bolj zanimiva kot tista, ki smo jo poznali. Ustvarjali so jo resnični ljudje, s svojimi dobrimi in slabimi lastnostmi.

Udeležence dogodka je nagovoril mag. Emil Ferjančič, vodja slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji z Ministrstva za naravne vire in prostor ter čestital Planinski zvezi Slovenije za njen doprinos in dolgoletno organizirano delo na področju planinstva, gorništva, alpinizma, izobraževanja in vključevanja. »Prepričani smo namreč, da je vrednost alpskega prostora v njegovi raznolikosti, zato so naša prizadevanja usmerjena k ohranjanju, spodbujanju in zasledovanju skupnih ciljev, uresničevanju pravic alpskega prebivalstva.«

Jože Rovan, predsednik Planinske zveze Slovenije je v svojem nagovoru posebno pozornost namenil prostovoljcem za njihovo dolgoletno in predano prostovoljno delo v planinstvu, ki je temelj planinske organizacije in ki letos praznuje 130 let delovanja ter 70 letnico slovenske planinske poti. Obiskovalcem gora in ljubiteljem planinstva predlaga spoštljivo in odgovorno obiskovanje gora ter uporabo trajnostnih prevoznih sredstev. Planinska zveza Slovenije bo v naslednjem obdobju svojim članom predlagala organizacijo planinskih izletov v slovenske kraje, ki so jih nedavne poplave in plazovi najbolj prizadeli in jim na tak način – z obiskom in finančno spodbudo – pomagala pri njihovi sanaciji in obnovi.

Drugi dogodki v okviru Festivala Brati gore

V okviru Festivala Brati gore po Sloveniji poteka skoraj 40 dogodkov na različnih ravneh, na širšem alpskem območju in tudi drugih gorskih predelih sveta pa skupaj kar okoli 100 dogodkov. V Sloveniji so med organizatorji Info točke Alpske konvencije, Posoški razvojni center Tolmin in Slovenski planinski muzej v Mojstrani, kjer sta se nedavno predstavila vrhunska alpinista Reinhold Messner in Viki Grošelj. Reinhold Messner z osvojenimi vsemi osemtisočaki in prvič preplezanim Mount Everestom brez dodatnega kisika slovi tudi kot uspešen avtor knjig in dokumentarnih filmov. Zadnjo knjigo Podobe smisla – Odrekanje kot navdih za uspešno življenje je napisal skupaj z ženo Diane Messner, v knjigi pa predstavljata svoj odnos in njuno vsakdanje življenje. Viki Grošelj je Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki in prvi Slovenec, ki se je povzpel na najvišje vrhove vseh sedmih celin. Je uspešen avtor knjig ter predavatelj in je predstavil svojo novo knjigo z naslovom Mojih 33 odprav v najvišja in najbolj odmaknjena gorstva sveta.

V prostorih Triglavskega narodnega parka v Bohinju in na Bledu v sklopu festivala Brati gore predstavljajo knjigo arhitekta, naravovarstvenika, publicista in nekdanjega dolgoletnega direktorja Javnega  zavoda Triglavski narodni park (TNP) Janeza Bizjaka z naslovom Pohodniška pot Julijana in njene zgodbe. Julijana je v krožno pot povezala kraje pod Triglavom in odprla poglede proti najvišjim vrhovom Julijcev. Knjiga je nastala pred štirimi leti in se je  usidrala med domače in tuje pohodnike, pa tudi domačine. »Slovensko predsedovanje Alpski konvenciji bi si težko predstavljali brez podpore Triglavskega narodnega parka, tako organizacijske, tehnične kot strokovne,« je med nagovorom ob predstavitvi knjige poudarila mag. Lenča Humerca Šolar iz Ministrstva za naravne vire in prostor.

Slovenija vodi predsedovanje Alpski konvenciji pod sloganom »Kakovostno življenje v Alpah za vse«, s čimer naslavlja alpske gorske skupnosti in njihovo prihodnost kot tudi alpsko biotsko raznovrstnost in krajinsko pestrost ter obvladovanje izzivov podnebnih sprememb, ki vplivajo na kakovost življenja vseh živih bitij.