Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na Svetu EU za splošne zadeve podprl odprtje pristopnih pogajanj z BiH

Državni sekretar Marko Štucin se je v Bruslju udeležil rednega zasedanja Sveta EU za splošne zadeve, na katerem so se ministri osredotočili na obravnavo osnutka sklepov za decembrsko zasedanje Evropskega sveta in na širitvene sklepe. V zvezi s tem je poudaril, da je odločitev o odprtju pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino ključna za ohranjanje zaupanja regije v EU.

Poudarek v razpravi o sklepih Evropskega sveta je bil predvsem na Ukrajini, širitvi EU ter reviziji večletnega finančnega okvira za obdobje od 2021 do 2027. Poleg tega so ministri razpravljali tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu, varnosti in obrambi, migracijah ter aktualnih zunanjepolitičnih temah.

Državni sekretar Štucin je ponovno poudaril, da je širitev tako z državami Zahodnega Balkana kot z državami tako imenovanega Tria (Ukrajina, Moldavija, Gruzija) v geopolitičnem interesu EU in da širitev hkrati predstavlja investicijo v mir, varnost, stabilnost ter blaginjo. Zavzel se je za uravnotežen pristop med državami Tria in Zahodnega Balkana v širitvenem procesu in izpostavil, da je odločitev o odprtju pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino ključna za ohranjanje zaupanja v EU v regiji. Izrazil je strinjanje, da morajo notranje reforme EU potekati vzporedno s širitvenim procesom in da enega ne gre pogojevati z drugim. Državni sekretar je poudaril določitev ciljnega datuma 2030 kot smernice za krepitev prizadevanj obeh strani - tako EU kot držav kandidatk za članstvo - za pripravo na širitev. Glede revizije večletnega finančnega okvira za obdobje 2021-2027 je povedal, da je v luči vse pogostejših naravnih nesreč nujno zagotavljanje zadostnih dodatnih sredstev za Solidarnostni sklad EU. Opozoril je tudi na pomen dodatnih sredstev za Zahodni Balkan in za upravljanje migracij zaradi vse večjih migracijskih pritiskov na zunanje meje EU.

Svet EU za splošne zadeve je potrdil sklepe predsedstva o oceni letnega dialoga o pravni državi in o obvladovanju demografskih sprememb v Evropi ter ponovno preučil španski predlog, da bi se v skladu s Pogodbami EU baskovski, katalonski in galicijski jezik uvrstilo med uradne jezike EU. Državni sekretar Štucin je izrazil podporo nadaljevanju letnih dialogov o pravni državi ter poudaril podporo španskemu predlogu glede posebnega statusa omenjenih treh regionalnih jezikov v institucijah EU.

Člani Sveta za splošne zadeve so se seznanili še s časovnico obravnave Evropskega semestra 2024 in s potekom pogajanj o pridružitvenem sporazumu z Andoro in s San Marinom. Predsedstvo je pod točko "razno" dodatno predstavilo poročilo o napredku glede notranjih priprav EU na širitev in s tem povezanih reform v okviru EU ter podalo informacije o nadaljnjem ukrepanju po Konferenci o prihodnosti Evrope.