Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Vesna Humar pri Slovencih v Srbiji

Državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je danes zaključila dvodnevni obisk pri slovenski skupnosti v Srbiji. V okviru tokratnega obiska se je mudila v Rumi in Beogradu. Državno sekretarko je spremljal veleposlanik RS v Beogradu Damjan Bergant.

Svoj obisk je državna sekretarka pričela v Rumi, kjer si je ogledala prizorišče nedavnega požara, ki je v celoti uničil prostore tamkajšnjega Društva Slovencev Emona. Društvo, ki šteje okoli 150 članov in deluje v vseh občinah na teritoriju Srema, je ostalo brez prostora za društvene dejavnosti in izvajanje slovenskega dopolnilnega pouka. Državno sekretarko je sprejel predsednik Zoran Jovičić, ki je predstavil stanje in izzive, ki jih je prinesla ta nesreča. Urad je že poskrbel za dodelitev izrednih sredstev, s katerimi bo društvo nakupilo nujno potrebno za nadaljevanje dejavnosti, predvsem pouka slovenskega jezika, ki poteka v začasnih prostorih.  Državna sekretarka se je skupaj z veleposlanikom Republike Slovenije v Srbiji Damjanom Bergantom srečala tudi s predsednikom skupščine občine Ruma Stevanom Kovačevićem. Pojasnil ji je, da bodo sredstva za obnovo uničenih prostorov zagotovljena že v letošnjem občinskem proračunu, za kar se mu je zahvalila. Pa tudi za siceršnjo podporo občine slovenskemu društvu Emona. Delegacija je obiskala še mestece Vrdnik, kamor se je leta 1873 priselilo 90 slovenskih družin. Na tamkajšnjem pokopališču, ki je nujno potrebno obnove, je veliko slovenskih nagrobnikov, kar predstavlja neprecenljivo zgodovinsko in kulturno dediščino.

Državna sekretarka se je v četrtek zvečer udeležila odprtja Dnevov slovenskega filma, enega najpomembnejših slovenskih kulturnih dogodkov v Srbiji, ki pomembno prispeva k vidnosti in prepoznavnosti slovenske skupnosti ter h krepitvi sodelovanja med državama na filmskem in tudi širšem kulturnem področju. Državna sekretarka je v nagovoru poudarila: "Posebno pomembno je, da Društvo Slovencev Sava sodeluje z najbolj eminentnimi kulturnimi ustanovami v Sloveniji in v Srbiji ter tako že deveto leto ohranja ta ambiciozni projekt. Vsi se že veselimo jubilejnih 10. Dnevov slovenskega filma." Festival bo potekal vse do 10. decembra. Tradicionalni dogodek, na katerem bodo letos v Beogradu, Nišu, Novem Sadu, Smederevu, Pančevu, Kovinu, Vršcu in Boru predstavili številne slovenske avtorje in filme, pripravljajo Društvo Slovencev Sava iz Beograda, Veleposlaništvo Republike Slovenije v Beogradu, Jugoslovanska kinoteka, Filmski centar Srbije, Slovenska kinoteka in Slovenski filmski center.

Že pred uradnim odprtjem letošnje izvedbe Dnevov slovenskega filma, se je državna sekretarka udeležila še odprtja razstave »Ivan Marinček«, ki je posvečena velikem snemalcu in direktorju fotografije, ki je močno zaznamoval začetke slovenske kinematografije. Marinček je bil namreč snemalec prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma Na svoji zemlji. Poskrbel je tudi, da lahko danes z nostalgijo gledamo Kekčeve prigode, Srečno, Kekec! - drugi del znamenite klasike pa je tudi prvi slovenski celovečerni film posnet na barvni filmski trak.

Ob koncu dneva si je državna sekretarka ogledala še prostore Društvo Slovencev Sava iz Beograda. Društvo, v katerega so se Slovenci v Srbiji povezali leta 2001, danes združuje prek 1400 članov. Aktivni so na številnih področjih, pripravljajo predavanja, literarne večere, razstave, promocije knjig, projekcije filmov, proslave, plesne, fotografske in druge tečaje, delavnice za otroke, izdajajo bilten. Urejajo spletno stran, pod njihovim okriljem nastaja tudi »Slokult podcast«, centralna informativna oddaja slovenske narodne manjšine v Srbiji. V društvu skrbijo tudi za ohranjanje jezika, tako lahko vsi željni učenja obiskujejo dopolnilni pouk slovenščine, prav tako se udeležujejo poletne šole jezika v Sloveniji.

Danes se je državna sekretarka udeležila Konference »Krožne migracije«, ki jo pripravlja Srbska nacionalna kontaktna točka v Evropski migracijski mreži (EMN). Dogodek je bil namenjen razpravi o različnih praksah, pristopih, shemah in programih za spodbujanje pripadnikov diaspore k vrniti v svoje države izvora, pa tudi razmisleku, kako lahko izseljenci prispevajo k prenosu veščin, znanj ter s tem razvoju njihove matične države. O praksi vzpostavljanja t.i. točke vrnitve, pisarne za podporo izseljencem pri vračanju v domovino, se je pogovarjala z vodjem te pisarne v Beogradu Urošem Živkovićem.

Obisk je državna sekretarka zaokrožila na slovenskem veleposlaništvu v Beogradu, kjer se je srečala s predstavniki Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine, najvišjim predstavniškim telesom Slovencev v Republiki Srbiji, ki zastopa interese slovenske skupnosti in le-to predstavlja ter podpira na področju izobraževanja, kulture in obveščanja. V vsebinsko bogatem pogovoru so  predsednik in nekateri člani sveta državni sekretarki predstavili stvarnost in izzive Slovencev v Srbiji s poudarkom na dejavnostih, ki jih uspešno izvajajo in zaradi katerih z optimizmom zrejo tudi v prihodnost.