Skoči do osrednje vsebine

Dr. Golob: Drugi tir bo postal okno v svet srednje in centralne Evrope

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes nagovoril zbrane na slovesnosti ob otvoritvi viadukta Gabrovica.

Slovesnost ob odprtju viadukta Gabrovica | Avtor: Žan Kolman/KPV

1 / 3

Ob tej priložnosti je predsednik vlade izpostavil, da z veseljem in ponosom slavimo postavitev in zaključek del na 416 metrov dolgem viaduktu Gabrovica. “Ves čas človeške zgodovine so prometne povezave igrale ključno vlogo pri blaginji družb,” je izpostavil predsednik vlade in poudaril, da so tudi v Sloveniji prometne povezave izjemno pomemben del našega vsakdana in gospodarstva.

Drugi tir je postal simbol našega napredka in pokazatelj, da imamo izjemno močno stroko na področju gradbeništva. “Ko stroka prevzame projekt, ni ovir,” je dejal dr. Golob.

Drugi tir je največja investicija v železniško omrežje Republike Slovenije in bo, po besedah predsednika vlade, pripomogla k večji konkurenčnosti Luke Koper ter privabila tudi dodatne investicije. Drugi tir pa ne bo samo okno v svet Slovenije, ampak tudi srednje in centralne Evrope.

Na preostanku slovenskega železniškega omrežja sicer potekajo intenzivna dela za njegovo obnovo, v prihodnje pa so v načrtu še nekatere pomembnejše investicije, predvsem na vozlišču Ljubljana. “Verjamem, da bomo zmogli vse tri velike infrastrukturne investicije povezati v celoto. Vozlišče Ljubljana, Luko Koper in drugi tir ter jih sinhrono pripeljati do zaključka,” je izpostavil predsednik vlade in spomnil, da je vlada po avgustovskih poplavah še povišala investicije v infrastrukturne projekte.

Ob tej priložnosti se je predsednik vlade zahvalil tudi inženirju in projektantu viadukta Gabrovica dr. h. c. Marjanu Pipenbaherju tako za viadukt kot za njegov prispevek pri popoplavni obnovi.

“Današnja otvoritev je dokaz, da takrat, ko združimo znanje, srčnost in organizacijo, ni ovir, ki jih ne bi mogli premagati. Veselim se nadaljnih korakov na poti do morja,” je zaključil predsednik vlade.