Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. decembra 2023.

Plazovi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.04 je Pamečah, občina Slovenj Gradec, ponovno začel drseti zemeljski plaz na površini približno 100 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Pameče so plaz ponovno prekrili s folijo. Plaz si bodo ogledale tudi pristojne službe. 

 

Iskanje pogrešanih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.00 se je na Kekcu, občina Nova Gorica, pričela iskalna akcija za osebo pogrešano od dne 10. 12. 2023. Pri iskanju so sodelovali policisti PU Nova Gorica, člani Kinološke zveze Slovenije-SIP skupina ERP za območje Severnoprimorske regije in člani Zveze vodnikov reševalnih psov Dolenjske regije. Pogrešanega so ob 8.42 našli nepoškodovanega.

  

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 0.36 je v Ulici XIV. divizije v Celju osebno vozilo zapeljalo v fontano. Gasilci PGE Celje so vozilo dvignili in postavili na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 13.24 sta na regionalni cesti Celje–Vojnik v naselju Arclin, občina Vojnik, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozili, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odstranili vozilo s cestišča ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, njim pa nudili pomoč pri prenosu. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v UC Celje.

Ob 21.24 je v Vrbi, občina Dobrna, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo v potok. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, vozilo izvlekli iz potoka ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Celje. Slednji so jo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 2.40 je v Zabukovju, občina Kranj, kombinirano vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci GARS Kranj so ga izvlekli na cestišče.

Ob 11.52 je na Golniški cesti v naselju Mlaka pri Kranju, občina Kranj, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj nesreče, na vozilu odklopili akumulator ter vozilo dvignili in postavili nazaj na cesto. Poškodovano osebo so prevzeli reševalci NMP Kranj.

Izpostava Maribor

Ob 15.50 je v naselju Marjeta na Dravskem polju, občina Starše, voznica z osebnim vozilom zapeljala s cestišča in trčila v drevo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Reševalci NMP Maribor so poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 18.44 so na avtocesti Slovenska Bistrica - sever proti Mariboru trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in pomagali poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, ti pa so jo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.33 je v Mislinji prišlo do naleta dveh osebnih vozil. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odstranili osebni vozili s cestišča, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa in cestnemu podjetju pri odstranjevanju razbitin. Reševalci ZRCK so tri poškodovane osebe prepeljali v SB Slovenj Gradec. 

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Novo mesto

Ob 8.43 je na železniški progi v bližini naselja Hudo, občina Novo mesto, vlak trčil v pešca. Gasilci GRC Novo mesto so ponesrečenega oskrbeli na kraju dogodka in prenesli do reševalnega vozila. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so ga prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe. 

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.35 je na Krožni poti v Ljubljani zagorel pralni stroj v garaži stanovanjske hiše. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana so stanovalci požar že pogasili, gasilci pa so odklopili pralni stroj iz električnega omrežja, ga iznesli na prosto ter prostor pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 17. uri je na Detelovi cesti v Moravčah zagorela kurilna naprava v garažnem delu stanovanjske hiše. Gasilci PGD Moravče so požar omejili in ga pogasili ter oskrbeli opečenega lastnika, ki je pomagal pri gašenju. 

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 8.46 je v Babnikovi ulici v Mariboru gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

  

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 9.19 sta v Košaškem dolu v Mariboru gorela zabojnika za smeti. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar. 

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 18.07 je na Jenkovi cesti v Velenju iz osebnega vozila iztekalo motorno olje. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali oljni madež. 

Izpostava Maribor

Ob 14.34 so v naselju Svečina, občina Kungota, opazili onesnaženje potoka Svečina. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, postavili vodne bariere za zajezitev izteklega kurilnega olja in pregledali potok v dolžini 5 kilometrov. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe. 

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.24 je v naselju Korita na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, občan našel NUS. Pripadnika državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila topovsko granato kalibra 80 mm, mase 6,7kg, avstrijske izdelave, razbiti del topovske granate kalibra 75 mm, mase 2,5 kg, italijanske izdelave ter dva topovska vžigalnika kalibra 75 mm, mase po 0,5 kg iz obdobja 1. svetovne vojne. 

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 12.10 so na Krožni cesti v Kopru gasilci JZ GB Koper pomagali reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 17.13 so v Luciji v občini Piran gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata zaklenjenega osebnega vozila, v katerem se je nahajal otrok.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.09 je na Topniški ulici v Ljubljani zaradi napake na cevovodu hidroforja iztekala voda v prvi kleti objekta in poplavila prvo in drugo klet. Gasilci GB Ljubljana so vodo spravili v jašek dvigala in jo nato s potopno črpalko prečrpali v kanalizacijo.

Ob 8.57 so v naselju Retje, občina Loški Potok, gasilci PGD Retje in Hrib-Loški Potok s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili policistom in reševalcem NMP dostop do neodzivne osebe. Kljub hitri intervenciji reševalnih služb je oseba preminila.  

Izpostava Maribor

Ob 11.45 se je v Marjeti na Dravskem polju, občina Starše, na cestišče podrlo drevo in oviralo promet. Gasilci PGD Starše so zavarovali kraj dogodka, odstranili drevo in očistili cestišče.

Izpostava Ptuj

Ob 11.42 je v Kajuhovi ulici v naselju Kidričevo, v večstanovanjskem objektu iztekala voda. Gasilci PGD Talum Kidričevo so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli dotok vode v poškodovani radiator ter iz treh stanovanj posesali vodo.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.21 se je na lokalno cesto Čolnišče–Krbulje, občina Zagorje ob Savi, podrlo drevo. Gasilci PGD Čolnišče so drevo razžagali in odstranili s ceste.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V torek zjutraj bo ponekod megleno, čez dan pa bo od zahoda naraščala oblačnost. Zvečer bo na zahodu začelo deževati. Količine padavin bodo na Gorenjskem zanemarljive, proti vzhodu pa do jutra padavin ne pričakujemo. Jutranje temperature bodo malo pod lediščem, čez dan pa okoli 5 °C.

V sredo bo oblačno in deževno. Meja sneženja bo sprva nad 2000 m nadmorske višine, proti večeru pa se bo postopno spuščala do okoli 1000 m, tako da bo po nižinah povečini deževalo.  Do večera lahko na območju Gorenjske, Savinjske in Koroške pade od 20 do 40 mm.

Do četrtka zjutraj bodo padavine ponehale. Pade lahko še kakšen mm dežja. V nadaljevanju pa kaže na stabilno in suho obdobje. Sprva se bo malo ohladilo, a se bo za vikend že spet otoplilo.