Skoči do osrednje vsebine

S strokovnim posvetom Preseganje meja osvetlili tudi mednarodne vidike obravnave nasilja v družini

V organizaciji Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi je potekal strokovni posvet z naslovom Preseganje meja. Rdeča nit letošnjega posveta so mednarodni vidiki obravnave nasilja v družini, s poudarkom na ukrepih za zaščito žrtev.

V ministrstvu in policiji se zavedamo problematike nasilja v družini in imamo do njega ničelno toleranco, zato poskušamo na različne načine prispevati k ozaveščanju javnosti o tem, pri čemer izpostavljamo pomen prijave ob zaznavi kaznivega dejanja, saj je to edini način, da zaščitimo žrtev in ustavimo nasilneža. Današnji strokovni posvet je prispevek k usposabljanju in ozaveščanju vseh deležnikov, ki delujejo na področju obravnave nasilja v družini: policistov, kriminalistov, socialnih delavcev, tožilcev in sodnikov. Le s povezovanjem vseh organizacij je namreč možna učinkovita in celostna obravnava žrtev nasilja v družini.

Udeležence je nagovorila državna sekretarka na notranjem ministrstvu Tina Heferle. Dejala je, da se nasilje v družini dogaja v domačem okolju, kjer naj bi se vsakdo počutil varno, a obenem je prav zato tudi skrito pred očmi javnosti in ga ostali včasih težko prepoznamo. Dogaja se, da so edine priče nasilja v družini otroci, ki imajo zaradi nasilnih dejanj enega ali obeh staršev lahko hude in tudi dolgotrajne posledice. To težko izkušnjo, celo travmo, potem otrok nosi s sabo v odraslo življenje. In tako smo otroku odvzeli stabilno okolje, v katerem naj bi varno odraščal, ter ga prikrajšali za zdrav in dinamičen razvoj.

"Zakaj govorim 'mi'? Ker nasilje v družini v resnici ni nikoli le težava posamezne družine, ampak nas, odraslih, inštitucij in pravzaprav celotne družbe. Reševanje tega problema tako ni stvar zgolj enega sektorja, resorja ali nevladne organizacije, temveč zahteva tvorno sodelovanje vseh: od strokovnjakinj in strokovnjakov s področja nasilja v družini – tako vladnih kot nevladnih –, zakonodajalcev, policije, centrov za socialno delo, šolstva, zdravstva in pravosodja. Je boj vseh nas, in je boj, ki zahteva sodelovanje, podporo in angažiranost celotne skupnosti. Le skupaj lahko ustvarimo varno okolje za vse prebivalce," je povedala državna sekretarka.

Državna sekretarka Tina Heferle je nagovorila udeležence posveta

Državna sekretarka Tina Heferle | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve, Policija

Posvet je odprl razpravo o novih strategijah, pristopih, inovativnih rešitvah

Strokovni posvet je omogočil razpravo o novih strategijah in pristopih k obravnavi nasilja v družini ali inovativnih rešitvah, ki bodo bolje odgovarjale na aktualne izzive. Obenem predstavlja dodatno spodbudo za mednarodno sodelovanje med različnimi institucijami, organizacijami in strokovnjaki.

Med sodelujočimi strokovnjaki pa so tudi predavatelji iz tujine, saj lahko izmenjava izkušenj in znanja prispeva k boljšemu razumevanju problematike nasilja v družini in krepitvi strokovnih kompetenc. Različne države se soočajo z različnimi izzivi in pristopi k obravnavi nasilja, zato je pomembno, da se medsebojno obogatimo z najboljšimi praksami. Tako organizacija strokovnega posveta na temo mednarodnega vidika obravnave nasilja v družini in zaščite žrtev prispeva k boljši zaščiti in podpori tistim, ki trpijo zaradi nasilja v družini, ter k preprečevanju te problematike na globalni ravni.

Na spletni strani Policije je objavljeno več informacij o posvetu o mednarodnih vidikih obravnave nasilja v družini.