Skoči do osrednje vsebine

Ocena letne doze v Sloveniji zaradi sevanja naravnega ozadja

Izdelana je nova ocena letne doza v Sloveniji zaradi sevanja naravnega ozadja, ki upošteva nova znanstvena spoznanja, meritve in analize.

Zaradi prisotnosti naravnih virov ionizirajočih sevanj v našem življenjskem okolju smo ljudje ves čas izpostavljeni sevanju. To sevanje imenujemo sevanje naravnega ozadja. K letni dozi, ki jo prejmemo zaradi izpostavljenosti sevanju naravnega ozadja, prispevajo različni prispevki. Izpostavljenost povzročajo naravno prisotne radioaktivne snovi v hrani, pijači, zraku, zemlji in gradbenih materialih ter kozmično sevanje. K izpostavljenosti naravnim virom sevanja največ prispeva vdihavanje radona in njegovih potomcev. Ocena letne doze zaradi naravnega sevanja se skozi leta ves čas dopolnjuje z novimi znanstvenimi spoznanji meritvami in analizami.

Zaradi razpoložljivosti številnih novih meritev in spremembe doznih faktorjev je bila v letu 2023 izvedena ponovna ocena letne doze zaradi sevanja naravnega ozadja v Sloveniji. Nova ocena povprečne letne doze zaradi naravnega sevanja v Sloveniji znaša 5,98 mSv ± 0,60 mSv. Največ k letni dozi prispeva radon in njegovi potomci, skupaj kar 83 odstotkov celotne letne doze. Razlog za tako velik prispevek radona in potomcev je zaradi novih meritev koncentracije radona v stavbah, ki so pokazale višje vrednosti kot prvotne ocene. Dodatno so se znatno povišali dozni pretvorni faktorji, saj je pregled različnih svetovnih epidemioloških študij pokazalo bolj jasno povezavo med rakavim obolenjem pljuč in izpostavljenostjo povišanim koncentracijam radona. Preostali prispevki virov sevanja naravnega ozadja pa se niso bistveno spremenili v primerjavi s preteklimi analizami.

Razpon letne doze po Sloveniji pa se giblje od 1,99 mSv za občino z najnižjo povprečno koncentracijo radona v stavbah (Piran) do 17,77 mSv za občino z najvišjo povprečno koncentracijo radona v stavbah (Mirna Peč).